Je lepšie ísť na preĺženú RD alebo na úrad práce?

dadulik75
23. máj 2010

caute baby potrebujem radu .....minuly tyzden vo stvrtok sme mali tri roky ,mala je uplne zdrava od septembra nastupuje do skolky ale ja neviem co je lepsie ci mudrejsie?zostat na predlzenej rodicovskej alebo hlasit sa na urad prace ....dakujem za rady

junovka
25. máj 2010

nijaka odpoved? 😕 tiez stale tu nazeram, ze niekto odpise, kto vtom vie chodit a tu nic 😒 ....no co ja som pocula, tak vlastne vyhoda je len taka, ze nemusis sa chodit na UP, ked si predlzis matersku, ale matersku nedostanes ziadnu, a vtedy ani tvoje dieta nemoze byt v skolke na cely den-len do 12h...a neviem ci ti vtedy aj nahodou nepreplatia vsetko skolne + stravu v skolke 😕 No a pokial sa zaevidujes na UP, tak sa budes musiet hlasit stale kedy oni povedia, dieta v skolke moze byt na cely den, nepreplatia ti nic, a pokial si nepracovala pred tou poslednou materskou, tak nedostanes ziadnu podporu.Tot moje poznatky ☹

jazminn
25. máj 2010

Ja som na predlženej MD, ale dieťa má nepriaznivý zdravotný stav a musí to schváliť komisia na úrade práce soc.vecí. Do škôlky chodí len na štyri hodiny a ja dostávam 185 eur. Keby som išla na ÚP-podporu, tak podporu nedostanem, pretože som si neplatila do fondu nezamestnanosti tri roky pred podporou-lebo som nevedela, že sa má platiť.

petrark
25. máj 2010

ja som tiež na predlženej materskej, dieťa zdravé, som tam preto lebo zatial nemám prácu,a výhody sú, že sa ti to počíta do odpracovaných rokov,a štát ti platí zdravotné poistenie, ale bolo mi povedané, že dieťa nesmie navštevovať škôlku a to ani na 4 hodiny

jazminn
25. máj 2010

Dieťa môže navštevovať škôlku ale len na 4 hod. Ja už som tak 2,5 roka a dcéra chodí aj do škôlky.

petrark
25. máj 2010

jazminn môže ked má ako tvoja nepriaznivý zdravotný stav, ale ked je zdravé tak nie, a je to bez euráčov, nedostanem nič

lalus
25. máj 2010

petrark má pravdu, ak nie je predlžená rodičovská zo zdravotných dôvodoch, t.j. je to len rozhodnutie matky, tak dieťa nesmie ísť do škôlky....matka nedostane nič, ale ak aj tak nemá prácu, tak je výhoda, že štát za ňu platí to zdravotné poistenie....takže dadulik buď dá malú do škôlky a bude sa hlásiť na UP, alebo si ju nechá doma a zostane na predlžnej 😉

bubba
25. máj 2010

ja som na RD zostala po ukončení poberania Rpríspevku,ciže bez financií momentálne,viac sa mi to oplatí ako registrácia na Up po všetkých stránkach a dieťa môže byť v škôlke na 4 hodiny.

bubba
25. máj 2010

samozrejme že sa to vzťahuje na zdravotné poistenie ak je dieťa na 4 hod.v školke

junovka
25. máj 2010

@petrark moja sesterka je na predlzenej materskej, dieta jej chodi do skolky na 4hod., je zdrave, nepobera nic....a ci si evidovana na UP, alebo na predlzenej MD, tak sa ti to zapocitava do odpracov.rokov tak ci tak.

ljublju
25. máj 2010

ja som bola cca 4 roky dozadu na UP,a tam mi poradila,ze mam ist na predlzenu,lebo som si nemohla najst robotu,syn bol kazdy mesiac chory....dala to do dokumentov,syn chodil do skolky na cely den-nikto sa nic nepytal a ja som nikde nic o tom nezaznamenavala a mne zaplatili vsetko,ale nedostavala som ani korunu

veronika13
26. máj 2010

tiež som na predlženej RD, syn je zdravý, nedostávam nič, ale teraz neviem či môže alebo nemôže ísť na 4 hodiny do škôlky... ako to vlastne je? na akom úrade mi budú vedieť odpovadať?

macka01
26. máj 2010

ahojte,no každá tvrdíte niečo iné,...ja som na predlženej,lebo nemám prácu.Syn chodí na 4 hod.do škôlky,môže,bola som sa opýtať na zdrav.poisťovni.Ak si na UP tak sa ti roky nerátaju,na predl.rodičovskej ano,v tom je ta jediná výhoda.!!!!!!Syn je zdravý.Nedostávam nič.A škôlku si musíš platiť sama,to je jasné,prečo by ti ju mal niekto platit,že???Prispieva sa len takým,čo sú soc.prípady,takže tak

maca793
26. máj 2010

ahojte, pridávam sa

som na predlženej rodičovskej, momentálne čakám na znovu posúdenie, dieťa má nepriznivý zdrav. stav, normálne dostávam rodičovský príspevok, a malá mi chodí na 4 hod. do škôlky, je to z preventívnych dôvodov. pracovať na dohodu na predlženej rodičovskej dovolenke sa nesmie.

no neviem, či mi schvália predlženie, ale v prípade, že nie, som nútená ísť na úrad a zaregistrovať sa,aby som dostávala aspoň nejakú podporu v nezamestnanosti.

no ale dúfam,že mi to predlžia.

veronika13
26. máj 2010

macka01, asi sa tiež pre istotu opýtam na zdr. poisťovni

macka01
26. máj 2010

opýtaj sa,ale mali by ti povedať to čo aj mne,ved by mali platiť rovnaké pravidlá pre každý okres,ale kedže poznáme naších úradníkov,.....lepšie si to zistiť v mieste bydliska

bambusko
26. máj 2010

predlzena rodicovska je len z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dietata, posudzuje soc. odbor upsvar. matka pobera prispevok a dieta moze na 4h navstevovat ms. je ale moznost zostat doma aj s dietatom do 6r veku, ak nenavstevuje ms a matka nepracuje, stat za nu plati zp, platil aj dochodkove, ale to neviem, ci sa nemenilo tento rok. staci to nahlasit do poistovni, rodicovsky prispevok vsak v tomto pripade nepoberate. je to presne kvoli tomu, aby sa matky, ktore sa chcu starat o dieta dlhsie ako maju narok na prispevok, nemuseli hlasit na urade prace

junovka
27. máj 2010

@macka01 podla mna je to blbost, zeby sa ti roky nezaratavali , len preto, ze si vedena na UP.Mam znamu co bola 15 rokov nezamestnana a sla dokonca aj do predcasne dochodku-taze len predsa sa jej museli zaratavat tie roky, ktore si " odsedela " na UP, inak by nemala narok ani na predcasny, nemyslis??, 😒 😕

darina77
27. máj 2010

Junovka, niekedy sa roky na úrade práce zarátavali, teraz už nie , len neviem od ktorého roku sa to zmenilo

junovka
27. máj 2010

@darina77 znama sla pred rokom na dochodok

silvia07
27. máj 2010

je to pravda, ze na UP sa roky do dochodku uz nerataju.....ja ked som bola na predlzenej rodicovskej, tak na zdrav. poistovni mi povedali, ze mozem mat dieta v skolke na 4 hodiny, ale na soc. poistovni, ze nemoze byt vobec v skolke a aj som musela podpisat cestne prehlasenie, ze skolku nenavstevuje

darina77
27. máj 2010

Junovka, lenže z tých 15 rokov nezamestnanosti sa jej trebárs 11 rokov zarátalo a 4 nie. Neviete niektoré v ktorom roku sa to prestalo zarátavat?

pedroma
27. máj 2010

tak ja ešte trošku pridám do mlyna...

Moj syn ma 5 rokov, už dva roky som s ním na tzv. predlzenej MD pre zlý zdr. stav. Oficiálne som/ste "Osoba starajúca sa o maloleté nezaopatrené dieťa po dovŕšení tretieho veku jeho života pre dlhodobo nepriaznivý zdr. stav." Z toho titulu mi vzniká aj nárok na poberanie soc. príspevku, kt. je zhodný s výškou súčasného zníženého rodič. príspevku. Škôlku navštevovať je povolené max. 4 hodiny denne (na začiatku šk. roka som musela dokladovať na prísk. ÚPSVR), pracovať nie je povolené!!
Odvody do starobného dôchodku (vrát. 2.pilier) sa platia naďalej (samozr. musite znovu požiadať, resp. predložiť potvrdenie o schvaleni tzv.predlzenia MD), takisto aj zdr. poistenie.

Na predl. MD mozete ostať dobrovolne aj ked dieta nam žiadne zdr. problemy. Max do jeho 6 roku, vyhodou je -podla mna- ze Vas nik neuháňa každe 2 tyzdne na povinné návštevy, razítka a pod.. prácu (ak mate zaujem pracovat) si hladate podla svojich kriterii, aj svojim tempom...málokedy ÚP disponuje práve takými volnými pr. miestami, kt. zodpovedaju Vasim požiadavkam, ci vzdelaniu. Iné je, ak mate narok na podporu v nezamestnanosti...
Popri takejto predl. MD nemate narok na žiadny príspevok (sú výnimky, napr. slobodna matka s nezaop. dietatom), takisto nemozete byť súčasne na predl. MD a pracovat! Do doch. fondu štat v tomto prípade neprispieva, a dieta by nemalo skolku navstevovat ani na 4 hodiny. Hradi sa iba zakladne zdr. poistenie.

macka01
27. máj 2010

Junovka,tak dievčatá ti to vysvetlili.Zákony sa menili a evidencia na UP sa neráta do odprac. rokov,pretože ti štát neprispieva do soc.poist..Ked si evid.na zdrav.poisťovni,tak ti prispievajú aj na zdrav. aj na soc.poistenie.Nedostávaš nič,pokiaľ dieťa nie je choré.A škôlka múže byť v oboch prípadoch.Inač by som malého nechala doma.Nepôjdem proti zákonu.

jazminn
27. máj 2010

Mne predlžená MD skončí v 2/2011, potom sa musím ísť prihlásiť na ÚP a na zdravotnú a sociálnu poisťovňu?

lara1705
27. máj 2010

no kočky, ste na omyle ak tvrdite že ked ste na UP tak sa vam roky nerataju, omyl, RATAJU. Najprv saratali, potom nie ale teraz zas ano.
Chcem sa opytať: ak si dam predlžiť MD, tak chcem požiadať o prispievok v hmotnej nudzi, viem že mi patri ale neviem či to môžem urobiť ak budem na predlženej MD, ved aj tak nič nedostanem,.

dadulka19
27. máj 2010

no,mne zas povedali cca mesiac dozadu na UP,že sa tie roky nerátajú 😀 😀 😀 😀

veronika13
27. máj 2010

môžem alebo nemôžem dať malého do škôlky na 4 hodiny ak je zdravý? ja som už z toho paffff, jedna tak, druhá tak 😀

pedroma
27. máj 2010

macka01
k Tvojej poslednej vete - a mas dobre podchytený "zakon"? Mozno Ta este len neodhalili... 😎

jazminn,
ak dalej nechces, resp. uz nie je moznost dalsieho predlzenia, a nie si ani v pracovnom pomere, kt. bol pre trvanie MD načas "prerušený", možností je niekoľko:
za 1) evidovat sa na ÚP
al. 2) ostať dobrovoľne nezamestnaná
al. živnosť al. MD s druhým dietatom,....

Kazdu zmenu hlasis na prisl. zdrav. alebo soc. poistovni.

lara1705,
myslis dobrovolnu predlzenu MD so zdravym dietatom? Ak ano, a si napr. slobodná matka, mas narok na rozne soc. prispevky. Ich vysku a aj konkr. druh si zisti na miestnej socialke. V súhrne bývajú zväčša menšie ako schvaleny rodicovsky prispevok.

veronika13,
sme tu len v diskusii...ak potrebuješ relevantnejsie info, obrat sa na ÚPSVR v Tvojom meste.

jazminn
28. máj 2010

Pedroma:
ďalej sa nedá predlžiť, a ja som skončila PP počas MD.
Ja som myslela otázku, či keď sa zaevidujem na ÚP ako nedobrovoľne nezamestnaná, tak budem mať zaplatené, sociálne, zdravotné, dôchodkové poistenie?

maca793
29. máj 2010

dobrovoľne nezamestnaná - nemáš zaplatené nič štátom, všetko si musíš platiť z vlastného vrecka ☹