Je darovanie krvi považované v práci ako paragraf?

19. jan 2024

Rata sa darovanie krvi do paragrafu ktory davam ked idem lekarovi na vysetrenie? Alebo je to mimo paragrafov

e1i
19. jan 2024

Mimo

mikadooo
19. jan 2024

Áno, malo by to byť mimo paragrafov. Naša mzdárka to vždy upraví v systéme tak, aby sa to paragrafov nedotklo.

autor
19. jan 2024

@mikadooo a čo ak to nahodou alebo schvalne daju medzi paragrafy?

mikadooo
19. jan 2024

Ja by som to skúsila reklamovať u mzdárky. Viď: https://www.epi.sk/priklad-z-praxe/darovanie-kr...

yalla966
19. jan 2024
vulka
19. jan 2024

Je to mimo paragrafu. Čiže navyše.

palicka
19. jan 2024

Je to paragraf, ale mimo tych 7ks, na ktore je zakonny narok pri navsteve lekara

alex49
19. jan 2024

Je to mimo bežných paragrafov. Neviem ako sa to účtuje. Ja evidujem dochádzku a toto síce nahodím ako paragraf, ale do poznámky píšem darovanie krvi. Nech to vidia mzdarky a upravia ako treba.

wudz
19. jan 2024

Je to úplne oddelené, u nás v práci dokonca pri celodennom lekárovi nadrábam hodiny, lebo mi zarátajú len pevnú pracovnú dobu a ten pohyblivý čas musím nadrobiť. Pri darovaní krvi mi preplatia celý deň.

chrobak7
19. jan 2024

Jedna vec je, ako to upravuje zákonník práce a iná, ako to má zamestnávateľ v interných predpisoch.

ZP jednoznačne priznáva ospravedlnenú neprítomnosti s náhradou mzdy za čas odberu:

§ 138
(1)
...
(2)
Zamestnávateľ ďalej poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku na účasť na darovaní krvi, aferéze a darovaní ďalších biologických materiálov. Pracovné voľno patrí na nevyhnutne potrebný čas a to za čas cesty na odber a späť a za čas na zotavenie po odbere, pokiaľ tieto skutočnosti zasahujú do pracovného času zamestnanca. Podľa charakteru odberu a zdravotného stavu darcu môže lekár určiť, že čas potrebný na jeho zotavenie sa predlžuje, najviac po dobu zasahujúcu do pracovného času v rámci 96 hodín od nástupu cesty na odber. Ak nedôjde k odberu, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku len za preukázaný nevyhnutne potrebný čas neprítomnosti v práci.

Niektorí zamestnávatelia (najmä takí, čo majú odbory a vyrokovali si to v kolektívnej zmluve) zvyknú poskytnúť zamestnancovi celodennú neprítomnosť s náhradou mzdy v deň odberu.

Neprítomnosť z dôvodu darovania krvi sa nezapočítava do tých 7 dní neprítomnosti v zmysle § 141, ods 2 písm. a), t.j. na vyšetrenie alebo ošetrenie (tzv. P):

§ 141 Dôležité osobné prekážky v práci
(1)
...
(2)
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a)
vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1.
pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

Zamestnávateľ si sám urči, akým spôsobom bude vykazovať neprítomnosť zamestnanca pri darovaní krvi. Ak používateľ nejaký štandardný mzdový soft, tak zvyčajne neprítomnosť z dôvodu darovania krvi je tam zapracovaný. Ak nie, tak to treba vykázať ako prekážky v práci s náhradou mzdy.