Išli by ste na takúto brigádu?

23. nov 2022

Ahojte. Viem, že toto sa musím rozhodnúť sama, ale chcela by som počuť nestranný názor.
Som dlhšie nezamestnaná, hlásila som sa do práce, ktorá by mi bola srdcu blízka, nevzali ma. Po 2 mesiacoch mi volali, že potrebujú “dohodárku”.
Bola som tam na skúšobnom dni, nadriadená mi vysvetlila čo a ako. A teda situácia: dohodári majú preplatené 4 hodiny, ale za 4 hodiny je absolútne nereálne to stihnúť a väčšinou to robia aspoň 6 hodín. Ale hodiny navyše nepreplatia. Mzda 4€/hod. čiže 16€ na deň. Cesta ma vyjde cca 6€.
Je to fyzická práca vonku cez víkend a sviatky, čo mi veľmi nevyhovuje, keďže je to jediný čas kedy môžem byť plne s rodinou. No na druhej strane dúfam, že dohodárka sa skôr stane zamestnancom (tí samozrejme robia len cez týždeň) ako niekto bez praxe. No je to len hypotéza a možno ďalšieho zamestnanca ani hľadať nebudú.
Išli by ste v mojej situácii do takejto práce? Uvažujem či mi je 10€ hodných za stratu polovice dňa s rodinou.

zojazoja
23. nov 2022

Akože dorobiť 6 hodín a zaplatia za 4 hodiny... a co som šialená už úplne? No nešla by som

silvia_pekna
23. nov 2022

jasne, ze nie, aj ja by som taku pracu odmietla a navyse ked je to len brigadne? by mi muselo preskocit poriadne teda.

deti95060810
23. nov 2022

u mňa by ešte zavážilo akože čo budem robiť.... odhŕňať sneh, piecť vonku cigánsku, alebo točiť pivo????

0silvia0
23. nov 2022

za týchto okolností nie

zalka
23. nov 2022

Ja by som na túto ich praktiku upozornila inšpektorát práce. A nepracovala by som za tých podmienok.
A mimochodom aj dohodári majú nárok na príplatky cez víkendy a sviatky. Čiže v tej firme surovo a sprosto okrádajú ľudí.

kaktusik007
23. nov 2022

napisali ti A, ja napisem B - v zivote som bola v takej situacii, ze po odratani cestovneho som realne zarobila 5 eur - a to som bola 12 hodin prec z domu... Ked nemas za co kupit jest, neriesis a si aj za 5 eur na den vdacna.

larisa
23. nov 2022

Bola by si hlupa keby si šla a ešte k tomu pracovať 6 hodin a zaplatia len 4 hodiny. To naozaj chces zadarmo pracovať ?

zuzubb007
23. nov 2022

Po prve je to malo penazi , a po druhe ak surne potrebujes peniaze pojdes robit je to len na tebe

lenuska9999
23. nov 2022

Určite nie preboha. Mala by si za 6 hodín roboty 10 eur .. čiže tvoja hodinová sadzba by bola 1.67. To je výsmech toto. Máj sa trochu rada. A pokiaľ táto firma jedna takto s ľuďmi, že nepreplati cestu a nadčasy robíš zadarmo, tak by som nechcela byť ani jej zamestnancom. Radšej robiť čašníčku alebo prsdavacku , aj keď to nie je práca "tvojmu srdcu blízka ", ale aspoň nebudeš robiť za 1.67 niekde vonku

karolinav
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
23. nov 2022

to ako fakt rozmýšľaš nad tým pracovať za 2,67€ na hodinu?? Potom sa nemôžeme čudovať, že zamestnávatelia nezvyšujú platy, keď sú ľudia ochotní o niečom takom len uvažovať !!

autor
23. nov 2022

Bola by som zamestnancom mesta. Takže žiadna firma. Štátna správa. Krutá realita pomocných pracovníkov…
Rada by som robila aj predavačku, stačí len nájsť miesto. Mojou jedinou podmienkou je, aby som nerobila 12h denne ako pred materskou a nechápem prečo, ale to je v našom meste celkom ťažké…

sashabb
23. nov 2022

A to budeš aj naďalej evidovaná na ÚP či nie?

valeria_h
23. nov 2022

@kaktusik007 A potom že prečo sa darí podvodníkom. Keď sú ľudia, čo sú radi, ako píšeš, za 5€ na deň 🤦‍♀️

januska12323
23. nov 2022

Kľudne tam choď robiť ale na 4 hodiny ako je postavená zmluva. Keď nestihneš dorobí ďalší.

autor
23. nov 2022

@sashabb áno ďalej by som zostala na ÚP … keďže je to len dohoda.

luccija
23. nov 2022

Urcite nie a nemaluj si to na ruzovo, ze mozno si Ta neskor nechaju na TPP, ked teraz ukazes, ze si sikovna vyuziju Ta a poslu prec po brigade.
Nema to logiku preplatit 4 hod, ked to trva 6 a, ked to ma na starosti mesto ved to nemoze byt problem preplatit 5.Nejde tam o pocet hodin, aby sa nepresvihol cas, ktory moze byt pri dohode?

salome123
23. nov 2022

Ak si na upsvar môžeš odrobiť len 40dni. Narovinu by som im povedala, že odrobíš len to čo máš zaplatené.

autor
23. nov 2022

@luccija mne to bolo vysvetlené tak, že náplň práce je stanovená na 4 hodiny a teda by sa to malo dať stihnúť. No v realite to nestíhajú ani zabehnuté pracovníčky, hlavne v zime to zaberie viac času. Tak neviem… na dohodu môžem robiť aj 8 hodín teoreticky. Neviem o tom, že by to bolo obmedzené.

zalka
23. nov 2022

Dohoda o vykonaní práce na tú môžeš odrobiť max. 350 h do roka.
Dohoda o pracovnej činnosti na tú môžeš odrobiť max. 10h týždenne.

Čiže krátkodobo určite môžeš odpracovať aj 8h denne ale len do dosiahnutia 350h.
A samozrejme ako baby spomínajú, si evidovaná na UP. Jedna vec dohodu odnášaš pred nástupom na dohodu na UP. A po dalšie od nahlásenia v SP môžeš mať dohodu 40 dní v jednom roku. Na 41 den ťa vyradia z UP. A ostávaš samoplatiteľom odvodov do ZP.

autor
23. nov 2022

@salome123 viem, že môžem robiť len 40 dní. Ale ako hovorím ide o víkendovú a sviatočnú prácu, čiže tie dni by nenabiehali rýchlo.
Idem tam ešte zajtra, tak uvidím či sa s tým dá niečo robiť, lebo v polke práce sa určite nemôžem zbaliť a ísť domov, že padli 4 hodiny a čau.

autor
23. nov 2022

@zalka viem, že by som si to musela sledovať, ale 40 dní je súhrn, čiže ak by som povedzme robila každý víkend, je to 5 mesiacov… 🤔

zalka
23. nov 2022

Zle tomu rozumieš. Ak ťa prihlásia na SP od no teraz je koniec roka. Tak to dám ináč.
Ak ťa prihlásia na SP od 5.1.2023 tak 14.2. 2023 ti skončí 40 dní ...
Aby si mohla ako píšeš pracovať 5 mesiacov.
Tak by ti každý piatok museli dať novú dohodu, a každú nedelu tú dohodu ukončiť. A ty všetko vpred by si musela nosiť na UP. Tak môžeš pracovať aj pol roka a nabieha pomaly.
Ale ty za toho pol roka budeš mať 20 ks dohôd. A si myslíš, že toto bude nejaký zamestnávateľ robiť
Každý týžden novú zmluvu - dohodu, a prihláška do ZP a SP , a potom odhláška zo ZP a SP ...

autor
23. nov 2022

@zalka no ja sa na to ešte opýtam, ale pani z mesta mi presne takto povedala, že sa dá rozpis, dohodneme sa s ostatnými dohodármi a potom vystavia dohodu. Predpokladala som že len na konkrétny víkend 🤔 no zistím…
Ale odhliadnuc od tohto…
Musím stále premýšľať či to za tie peniaze stojí 😏

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. nov 2022

@rony2255 skúsim. Lidl by mi nevadil. Na pokladni som už robila v Kauflande. Len naposledy ma v Lidli odmietli tak som už neskúšala opakovane 🤷🏻‍♀️

diewcatqoo
23. nov 2022

Ludia, nenechajte si srat na hlavu. Ak raz mam robit 4 hodiny, budem robit 4 hodiny a neurobim nic navyse, co nemam zaplatene. Ak by sa ozval kazdy, kto je takto vyuzivany, nikdy by si to zamestnavatelia k ludom nedovolili. A je to jedno, ci je to sukromny alebo statny sektor.

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz