Išli by ste na stáž do zahraničia?

7. mar 2022

Keby ste mali moznost ist na staz do zahranicia alebo pracovat do ineho mesta na SK, statu vo vasom odbore na par rokov kvoli skusenostiam, isli by ste do toho? Keby ste v tom case slobodne. S vedomim, ze mozno sa uz nevratite na SK, do rodneho mesta alebo ak sa vratite, mozno vase socialne vazby ochladnu. Som spolocenska, mam tu rodinu, priatelov, no stale ma to taha inam, alebo skor ta zmena, stale vsak v ramci odboru. Ale je tam stale to ALE, ci urobim dobre, ak by som isla na 1-2 roky prec, ci nebudem potom mimo vsetkeho (kamaratstiev) 🙂 Mam 25 rokov, nemam ziadne zavazky typu hypoteka, partner 🙂

oslo1
7. mar 2022

Isla som, zostala som. Vztahy na Slovensku sa popretrhali.
Na druhej strane som inym clovekom. Priatelstva si najdes vsade.

deti95060810
7. mar 2022

určite by som išla...

katkamatka7
7. mar 2022

Šla som, pevné vzťahy sa upevnili, nepevné pretrhli.

janne318
7. mar 2022

Určite áno - aj keď závisí od toho, kam.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielkka
7. mar 2022

ja som odisla za pracou do ineho mesta. pravidelne chodim do rodneho, najlepsie priatelstva ostali na rovnakej urovni ako predtym, s rodinou vychadzame super, v novom meste som si nasla aj nove priatelstva. mozno som len mala statie, ale mam vsetko. samozrejme, ze sa snazim stare priatelstva udziavat, pravidelne sa stretavame. s rodinou rovnako

elementissa
7. mar 2022

Samozrejme, veď nie si predsa strom, aby si ostala na jednom mieste celý život. Len choď. A uvidíš, či to bude pre teba alebo nie. Treba využívať šance a príležitosti, ktoré ti život núka. Lebo inak si to budeš vyčítať. A načo je taký život potom.. rob tak, aby si si na smrteľnej posteli neprehrávala len všetky svoje sny a vízie, ktoré si opustila "lebo kamošky", "lebo rodičia", "lebo frajer" ,"lebo súbor", "lebo rodná dedina"... Ale že si budeš spomínať aj na ozajstný život, naplnené sny a ciele. Takže choď a nešpekuluj. Taká šanca už nemusí druhýkrát prísť.

lija22
7. mar 2022

takuto prilezitost dostanes raz za zivot.
priatelstva sa ti pretrhnu skor ci neskor tak ci tak, napr ked zacnete rodit rad radom - kazdy bude mat ine starosti
akokolvek to vyobraciam mas idealnu dobu na dobrodruzstvo

martinusik91
7. mar 2022

Išla by som urcite

jujala
7. mar 2022

daaaavno som presla v Prahe pohovorom a dostala ponuku do UK robit v obore. aj pociatocne naklady by zaplatili, plat pekny. vtedajsi frajer sa zatal, ze co tam on bude robit. nesla som. frajer uz je 16r ex.....NEUROB ROVNAKU CHYBU. Ti co stoja za priatelstvo, tak nepretrhnu kontakty, tebe sa otvoria moznosti kt na sk nemas. chod

vitriolka
7. mar 2022

isla som a bolo to super, ci uz pro pracovnej alebo osobnej stranke. ale od zaciatku som vedela, ze tam ostat zit dlhsie nechcem a vratila som sa do rodneho mesta. ak by som nesla, nevedela by som, ake to je… tie kontakty, ktore skoncit maju, skoncia aj bez toho, aby si bola 1000 aj 10000000 kilometrov daleko.

bianca11
7. mar 2022

Chodte!!! Ja som mala moznost ist na pol rocnu staz do Moskvy,do Ruska moj sen. zial, byvaly priatel, ze nech zostanem doma a bla bla. tak som nesla, vsetko som mala vybavene, uz iba ist. Skolu som dokoncila bez akejkolvek staze a priatela nechala. Zial uz sa nedalo ist. Bol to najvacsi omyl v mojom zivote a dodnes lutujem. Aj priatel, aj to ako som sa rozhodla. Moj sen zostal snom. A ked vidim, co sa deje mam pocit ze nikdy nesplnitelnym. Cize bez vahania, chodte!

ervenka
7. mar 2022

Samozrejme, ze ano. Myslim si, ze kazdy mlady clovek by mal ist "na skusy do sveta". Aspon pocas letnych prazdnin. Nemusi v cudzine zostat, aj kratky pobyt s planovanym navratom mu da to vela.

zivotgombicka
7. mar 2022

@jujala @bianca11 síce nie som zakladateľka témy, ale ani neviete, aké sú pre mňa vaše slová dôležité. Študovala som jazyky, končila som teraz v lete, milovala som to štúdium, vkladala som doňho celú svoju energiu. Mala som ísť na Erasmus - priateľ ma odhováral, že sa odcudzíme, že on si nevie predstaviť takto fungovať, že to nezvládne tu bezo mňa, a tak som na nakoniec ja hlúpa podvolila a nešla som, vyhovorila som sa na koronu. Teraz to neskutočne ľutujem, vzťah by nám to buď utužilo a ak by sme sa rozišli, stalo by sa to tak či tak, sme ešte stále spolu, no narastá vo mne frustrácia a akýsi vnútorný hnev, že mi nedoprial tento zážitok. Možno by som zistila, že to nie je pre mňa a spokojne by som si žila na Slovensku, no aspoň by som si mohla povedať, že som to skúsila. Teraz mám v sebe takú nenaplnenú túžbu a viem, že ak to neskúsim, tak si to budem navždy vyčítať.

zitaje
7. mar 2022

Určite by som išla, teda aj som išla... aj som sa vrátila.
Nerozumiem, prečo by sa mali v dnešnej dobe facebooku, messengeru, whatsappu a pod. kvôli pobytu v zahraničí popretŕhať väzby a aké? Rodina ti ostane, partnera nemáš, kamošky ak sa stratia, nestáli za to a do života ti to dá strašne veľa.

caroline_
7. mar 2022

Jednoznacne by som sla

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juliavolna
7. mar 2022

Áno

danulicek
7. mar 2022

Keď som mala 25, mala som 7 ročný vzťah a mojim jediným cieľom bolo založiť si rodinu. Teraz mam o 10 rokov viac a áno, ak by som mala opäť 25, vyuzila by som kazdu prilezitost, ktorá sa mi vtedy nukala a ja som ju z veľkej lasky zahodila. Co ma vydrzat, vydrží, ak je nieco “osudové”, dá sa to riešiť. Ale rozhodne by som myslela viac na svoje pocity, ktoré ma ťahali do mesta, kde som vyštudovala a kde som mala 3 roky intenzívny domov 🙂 doplnim, že manzel, vtedy frajer, nechcel od rodičov odísť vobec. Teraz mam dve krásne zdravé deti, ktoré milujem najviac, ako viem, to bez debaty. Ale ako “mlada bez detskych záväzkov by som rozmýšľala urcite už inak.

beata110
8. mar 2022

Aj ja som bola 3 roky a vratila som sa rodina kamarati a domov ma tahalo vzdy spät

andreatytler
8. mar 2022

To ALE, ktore ta mata je strach zo zmeny. Uplne normalne z to tak citis, ale treba proti tomu bojovat, inak sa nikam v zivote nepohnes.
Urcite chod. Nauci ta to vela o zivote, svete ale najma o seba samej.

danieladeley
8. mar 2022

Ano, ano a este raz ano. Odisla som, ziadne vztahy sa nepretrhali, dokonca som odisla aj ked som uz tu na svk mala snubenca a prisla som kratko pred svadbou. Posunulo ma to ludsky aj profesne a vdaka tomu si zijem dnes zivot bez hypoteky.

alanko20
8. mar 2022

Nezijem v rodnom meste, ani som tam nikdy neplanovala zostat. S kamaratkou, ktora tam zije, sme v kontakte cez chat, velmi zriedka, mozno 2x za rok, sa vidime osobne. Najlepsie rozhodnutie, urobila by som to znova. Ale musom povedat, ze mna tam nedrzali nejake priatelstva, vztahy, ani nemam tuzbu po domove, vazby k mestu, dedine atd. Ak mas prilezitost, chod.

marca12
8. mar 2022

Jednoznacne ano,to je jedna z najlepsich skusenosti,aku mozes ziskat.

zuzanaete
8. mar 2022

Utekaaaaaj. Kamaratstva ta cakaju aj na novom mieste. A kludne mozu pretrvavat aj tie na starom mieste, aspon teda tie najlepsie nejakym sposobom pretrvaju.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vroni
8. mar 2022

Ano, rýchlosťou blesku by som sla

vevesh
8. mar 2022

Ano, isla som, bola som a uz som sa na sk nevratila (i ked zijem v inej krajine) a uvidime, co prinesie buducnost, ale s najvacsou pravdepodobnostou sa uz ani nevratim( ak, tak zmenim za inu krajinu). Ale svet "otvori oci", lebo dovolenka a byvat v inej krajine je nebo a zem...

sense
8. mar 2022

Išla som pred 20rokmi a viac sa nevrátila... Niekt priateľstva ostali aj na diaľku aj. Keď sú už vážnejšie ale to neznamená žeby také neboli aj tak časom. Nové priateľstva som našla a rodina ostáva.
A ak si spoločenský typ nájdeš si rýchlo nový okruh znamich

barruna
8. mar 2022

Isla by som aj ja 🙂 Je to skusenost, novi ludia nove vsetko 🙂