Ahojte žienky, prosím o radu! Môj otec prekonal mozgovú príhodu, celu ľavú stranu ma ochrnutu a rozprávala som s lekárom a nevidí to ružovo! Takže po čase bude treba vybavovať pravdepodobne invalidný dôchodok! Ale môj otec je SZČO v ČR, tam platí aj odvody! Lekára ma aj tu aj tam! Chcem sa spýtať ako prebieha potom napríklad aj ta posudkova, musi chodiť do ČR, alebo môže aj tu a potom lekárske správy sa posielajú na príslušný úrad do ČR?
Ak má niekto skúsenosti, budem veľmi rada, keď mi napíšete co a ako! Mama je tiež na invalidnom, ale neviem ako to chodí keď sa platia odvody v ČR
@lenka2710 V ČR sa to vybavuje cez českou správu sociálního zabezpečení, tu máš odkaz na všetko, čo treba zariadiť, vyplnit a podať a tiež, či má nárok. Ale veľmi doležité bude riešiť aj zdravotné poistenie v ČR a jeho živnosť, pretože platiť poistenie musí alebo sa bude musieť preregistrovať na SR a pozastaviť v ČR živnosť alebo zrušiť a tým pádom zrušiť zdravotku v ČR ale súčasne postrážiť aby neostal bez poistenia. Zistiť, akú má poisťovňu, ako hradí odvody. Predpokladám, že teraz má poistenie v ČR a na SR využíva plnú starostlivosť cez ten EU preukaz. Alebo je to inak?
https://www.cssz.cz/web/cz/invalidni-duchod
Invalidný dôchodok sa vybavuje v Sociálnej poisťovni, najlepšie by sa bolo spýtať tam,
s nimi sa dá komunikovať aj elektronicky.