Intrigy v práci

22. máj 2024

Ahojte, potrebujem sa o niečom poradit. V práci som cca 3r sme veľky Team ľudí, kde sú muži aj ženy a samozrejme všelijaké povahy. Ja som človek čo viac menej vychádza s každým, beriem veci tak ako sú, urobím si robotu, prehodíme pár slov s kolegami a tým to premna hasne. V teame sa vymenilo za čas čo tam pracujem viac ľudí a môžem povedať že atmosféra je viac-menej fajn, mám tam aj bližších kolegov a kolegyne. Až na jednu kolegyňu, má s každým jedným človekom problém okrem mňa. Naozaj pohádala sa snad s každým, mňa ešte ako tak berie, vlastne ani neviem vysvetliť prečo. Ale vďaka tomu sa dostávam mnoho krát do nepríjemnej situácie premna. Keď sa s tou kolegyňou bavíme o všeobecných témach, tak je to fajn, máme rovnaké nazory na svet, politiku a podobne.

Ale ona hrozne rada vyťahuje jednotlivých kolegov a ohovára ich. Priznám sa že ja mnoho krát ani neviem ako reagovať, niekoľko krát som sa ju snažila stopnúť, niekedy zmeniť tému, ale často to nevychádza a riešim to tak že ju nechám vyrozprávať a ja mlcim. Problém ale je, že ja mám výčitky že tie jej výlevy (často krát vulgárne) počujem, všetko sú to kolegovia čo sú zväčša mili ľudia a ja si s nimi rozumiem. Niekoľko krát som sa snažila aj zastať tých ľudí, to bolo akurát že som si vypočula ešte viac nadávok. Avšak vždy sa kolegyňa po čase vráti a znova to začne. Mňa to už prestáva baviť, stále odpinkavat alebo byť butlava vŕba alebo čo to som na prízemné sťažovania sa na ostatných. Ale mám dojem že sa už neviem brániť. Najviac ma však trápi že mám potom dojem že som úcastna na ohovárani a to ja fakt neznášam. Ako si pomôcť keď ona neberie ani asertivne odpovede? Fakt nemám záujem sa s ňou pohádať.

viestta
22. máj 2024

Vsak jej na rovinu povedz, ze nechces aby kolegov ohovarala. Alebo na tie jej monology odpovedz "To fakt? vsak Jano je fajn, neverim, ze toto spravil (povedal)". Sice aj ty sa zaradis do jej "repertoaru", ale budes mamt pokoj a ciste svedomie.

autor
22. máj 2024

@viestta to už som niekoľko krát urobila. Následok bol že sa rozčúlila a o pár dní opäť znova to isté. Mám potom pocit že namiesto pohodovej práce chodím s tým že zase budem musieť niekoho obhajovať alebo počúvať. Ona ohovára, ona nadáva a ja chcem mať jednoducho pokoj.

ms_green
22. máj 2024

Nechaj ju rozčulovať sa. Tiež som mala takúto kolegyňu. Ona si pár mesiacov toto bude robiť ale keď to ty a kolegovia nebudete počúvať, prestane ju to baviť. Keď príde povedz jej, čo to proste nechceš počúvať.

autor
22. máj 2024

Nadriadení to vedia, aj sa s ňou bavili, ale ona akoby to nepochopila. Prácu mám rada ale niekedy uvažujem že ju zmením len kvôli tomuto. Ale zase prečo zahodit dobru prácu a kolegov len preto že jedna ohovára, ľúto mi to je.

viestta
22. máj 2024

Vsak drz sa svojho. Nech sa rozculuje kolko chce. No a? To, ze je rozculena nie je tvoj problem.

maranco
22. máj 2024

* Až na jednu kolegyňu, má s každým jedným človekom problém okrem mňa. *
Taký zvyčajne ohovárajú každého, takže pravdepodobne za tvojím chrbtom o tebe hovorí to isté iným.

autor
22. máj 2024

@maranco to mi vôbec nevadí, mne je suma fuk či ma niekto ohovára, od malička som sa naučila nad týmto sa netrapit. V práci ale mňa ani nemá s kým lebo s ňou sa nikto nebaví, keďže je taká útočná.

autor
22. máj 2024

Vlastne jediné čo môžem spraviť prestať sa s ňou baviť, zdraviť ako to robí pár kolegov. Ale keď ja to v povahe nemám, vždy som vychádzala s každým, nie že najlepší kamoši, len slušný kolegiálny vztah

muchotrafka298
22. máj 2024

Sprav si svoje a ine neries. Nedaj sa zatiahnut do jej intrig alebo ohovarania, ked nebudes reagovat, ona pochopi, ze ta to nezaujima. Nie si povinna pocuvat to, daj si sluchatka a hotovo. Rozumiem tomu,ze chces mat s kazdym dobry vztah, to sa ale neda. Ja som sa o to roky snazila, vzdala som to, lebo s niektorymi ludmi sa proste neda. Nevsimam si ich, komunikujem len pracovne ked potrebujem aj to pisomne.

morusha
22. máj 2024

Ja ti verím, že to musí byť veľmi nepríjemné, hlavne keď to ide proti tvojej povahe.Zmena práce je blbosť, toto je asi všade podobne, pokiaľ nepôjdeš niekde do kláštora 🙂A čo keby si jej na rovinu povedala,že ti toto nerobí dobre, že proti kolegom nič nemáš a vychádzaš s nimi dobre a že pokiaľ to nebude rešpektovať, budeš sa s ňou musieť prestať baviť( samozrejme zdraviť by som ju zdravila)

marce63
22. máj 2024

Tá nepríjemná kolegyňa je s tebou v jednej miestnosti?
Musíš s ňou pracovne niečo riešiť tak, že fyzicky musí prísť k tebe a rozpravať sa s tebou, alebo stačí len telefonicky, pripadne mailom.
Takýmto ľuďom nemôžeš vychádzať v ústrety, rovno jej povedz, nech odíde, že ju počúvať nebudeš!

nikky6
22. máj 2024

@viestta presne takto by som to asi aj ja riesila,myslim ze by hned ostala ticho alebo pri najmensom by to uz nerobila pred nou lebo by pochopila ze tam o nema uspech 😀

autor
22. máj 2024

@marce63 áno, sme v jednej miestnosti

lilitela
22. máj 2024

No a ju ta praca bavi? Lebo mozno nevie spracovat stres a tlak. Spytaj sa jej a pripadne jej podsuvaj, ci nechce zmenit pracu. Tebe sa vyriesi problem a ona bude mozno tiez inde stastnejsia.

autor
22. máj 2024

@lilitela nie, prácu zmeniť nechce. podľa mňa má nejakú poruchu osobnosti, preto šťastná byť ani nedokáže

luccija
22. máj 2024

Tak ju počúvaj a nereaguj aj, keď to musí odoberať energiu

autor
22. máj 2024

@luccija hej takto to zväčša riešim, len presne z práce chodím ako vyzmykany citrón. Chcela by som to vedieť vytesniť.

lilitela
22. máj 2024

No tak uz len sluchadla ti poradim. 🙂

tiika
22. máj 2024

Snažila si sa ju stopnúť a ona pokračuje. Robím to dovtedy a tak dlho, kým s tým neprestane. Opakovane začne, opakovane sa odmietnem s nou o tom bavit.

Prepáč, rada sa s tebou rozprávam o iných témach, ale nechcem sa bavit o kolegoch. Vidím, že teba to baví, priznám sa, že mna nie. Povedala som ti, že sa na tuto tému nechcem rozprávať, máš nápad o com inom by si chcela hovoriť? Čo takto.. Zaujimalo by ma… Evidentne sa o kolegoch chceš s niekym rozprávať a asi nevies s kým. Môžem ti pomôcť ešte nejako inak, keď ja o tom nechcem počúvať? Stop. Idem radšej na chvíľu preč.