Idem pracovať do zahraničia. Čo všetko musím vybaviť?

zuzicek75
16. jún 2014

Ahojte 🙂
Neviem, ci sem patri aj tato moja tema ale uz neviem kde sa mam opytat. 😒
Skoncila som strednu pedagogicku a za chvilu odchadzam do zahranicia pracovat mam tam priatela, pracu viac menej istu len absolutne nemam prehlad co vsetko si potrebujem povybavovat tu na SK a teda aj tam. Co sa tyka uradu prace, zdravotky, socialky.. Nevie mi niekto prosim poradit? 😕 budem vdacna, pekny dnik

mihula
16. jún 2014

na sk sa potrebujes odhlasit zo zdravotnej poistovne.Vyplnis odhlasku,kde uvedies preco sa odhlasujes.Budu od teba pytat pracovnu zmluvu zo zahranicia.Ak ju nemas,povedz im,ze ju posles/kopiu/.Ak si registrovana na pracovnom urade,tiez sa musis ist odhlasit.Ak by si toto nespravila,tak ta budu viest ako neplatica.To je asi vsetko,ja som nic ine nepotrebovala na sk riesit.Neviem na ako dlho odchadzas do zahranicia.Ja som este musela kazdy rok podavat danove priznanie na sk,sice z 0 hodnotou,lebo dan som platila v zahranici,ale aj tak trvali na tom,ze na sk.Vybavila som si ,ze som rezidentom danneho statu a uz na sk dan nepodavam

mihula
16. jún 2014

@zuzicek75 a este nieco,ak sa odhlasis zo zdravotnej poistovne,hned sa musis prihlasit v zahranici,aby sa nestalo,ze nebudes tyzden,dva poistena

zuzicek75
autor
16. jún 2014

A neda sa s tou zdravotkou najprv tam prihlasit a potom tu odhlasit?

sisaka
16. jún 2014

@zuzicek75 ak sa nezmenil zakon, tak ked odchadzas do zahranicia na viac ako 6 mesiacov mala by si sa odhlasit z trvaleho pobytu.

emily.s
16. jún 2014

Odhlásiť sa z trvalého pobytu? To počujem 1x. Ale ako je to potom s občianskym a inými dokladmi? V zahraničí sa nedá hneď prihlásiť na trvalý pobyt, a už vôbec nie, ak býva človek v podnájme.

anatalia77
17. jún 2014

Trvaly si neodhlasuj,nedavno tu bola diskusia od cloveka,co sa odhlasil,a udajne po navrate mal problemy s dokladmi,alebo co..

bianka195
17. jún 2014

Trvalý pobyt si odhlásiť určite nemusíš.

bubelko
17. jún 2014

@zuzicek75 ked sa v zahranici prihlasis do zdravotnej, musis ju odhlasit na svk. ak mas pracovnu zmluvu, je to jednoduchsie, ak nemas, bude stacit cestne prehlasenie.
socialka - ak si chces platit ako dobrovolne nezamestnana, aby sa ti ratali roky, tak to musis nahlasit. inak sa musis odregistrovat, lebo ta budu viest ako neplatica a neskor ti vyrubia penale.
trvaly pobyt - mala by si odhlasit, ale 90% to nerobi, presne kvoli problemom, ktore z toho vyvstavaju. vezmu ti obciansky, ostane ti pas. ked ti ten ukradnu alebo ho stratis, tak musis do bratislavy (urad ti uz nepoviem), vybavit potvrdenie o statnom obcianstve, na zaklade ktoreho ti potom vydaju pas novy. takze tp by som neodhlasovala.
ak byvas u rodicov, a platite vodu alebo nejake poplatky podla poctu osob, tak nech ta odhlasia.
este ostavaju dane, tam by si mala podat ziadost o zrusenie danoveho domicilu, kedze budes dane odvadzat v zahranici. ale to si uz nepamätam, ako to presne funguje 😉