Idem na 2. kolo do vysnívanej práce. Som povinná uviesť, že mám dieťa?

16. nov 2022

Ahojte, čaká ma 2. kolo pohovoru do vysnívanej práce a tak by ma zaujímalo, či som povinná uviesť že mám dieťa. V životopise “okno” nemám, pracovala som aj počas MD a RD. Na internete sa názory líšia, tak sa chcem spýtať na vaše osobne skúsenosti, či sa vôbec pýtal a či som povinná povedať že dieťa mám. Ďakujem za odpoveď.

jarinka33
16. nov 2022

osobne by som to povedala. ak ta budu chchiet prijat, tak ta prijmu aj s tym, ze mas dietatko. no ak by si to zamlcala, nemuselai by to vziat dva krat privetivo

laurar1
16. nov 2022

Nevidim dovod, preco by si mala sama od seba spominat na pohovore, ze mas dieta. A otazky ohladom rodinneho stavu, poctu deti su na pohovore nezakonne, napriek tomu sa to obcas zvyknu pytat. Mna sa to nikdy nepytali, takze netusim, ako by som zareagovala. Prislo by mi to extremne neseriozne od toho zamestanavatela.

evaachesa
16. nov 2022

Bolo by minimálne fér povedať im o tom. Zamlčaním tak zásadnej informácie by si nemusela urobiť veľmi dobrý dojem ak to zistia neskôr. 😏

30ericka
16. nov 2022

na pohovore sa ťa ani nemajú čo pýtať na tvoj súkromný život. Ale zamestnávatelia sa to veruže pýtajú kvôli prípadným očr kvôli dieťatu. Viem zo života, že matky s malými deťmi sú veľmi znevýhodnené.

lauriik
16. nov 2022

Oni nemaju pravo sa pytat ci dieta mas/planujes a podobne. A sama to vytahovat nemusis, podla mna ani nebude priestor.

malacibulka
16. nov 2022

Otazka ci mas dieta sa na pohovore povazuje za diskriminacnu. Vhodna odpoved je napriklad. "Nakolko tento typ otazky je toho druhu, ktory moze potencionalne ovplyvnit vysledok pohovoru, rada by som sa zamerala predovsetkym na osobnostne predpoklady a znalosti." Ako manazer som viedla stovky pohovorov a ani by mi neskrslo sa to opytat. Spravidla mi to uchadzaci sami povedia ked sa pytam na zaujmy. Ja beriem zeny aj muzov bez ohladu na rodinny stav - inde to tak byt nemusi takze by som sa urcite ohradila.

beronsche
16. nov 2022

Rodinny prislusnici sa neuvadzaju ani v CV, ani nespominaju na pohovore.
Nazory sa mozu lisit len na to, ci uvadzat rodicovsku v CV. Ty si vsak pracovala, takze na tvojom mieste by som to neuvadzala.
Co sa tyka priamej otazky na tvoj rodinny stav a deti, na to nemaju pravo sa pytat. Avsak to casto robia.
Ak nechces odpovedat, povedz to, co je v prispevku vyssie.
Ak sa rozhodnes odpovedat, zdorazni aj , ze o dieta je postarane aj v pripade choroby.
Co sa tyka tejto citlivej otazky, asi by som sa rozhodla az na mieste, ako odpovedat. Tak instinktivne..

janinque
16. nov 2022

Pri pohovore na moju poziciu sa ma nikto na osobne otazky nepytal, prijali ma a to, ze mam dieta ( v tom case 4rocne) som uviedla az pri vypisovani papierov pri nastupe do zamestnania, prekazku v tom zamestnavatel nevidel. Taktiez som pocas RD pracovala.

lucilaines
16. nov 2022

Pracovala som na HR, robila som xy pohovorov a nikdy som sa to nepytala a ani ma to nezaujimalo. Ako tu bolo spominane, vacsinou je to zrejme a vyplynie to z inych veci ako zaluby a pod, proste z povedanemo medzi recou vacsinou viem usudit ci je to clovek s rodinou alebo nie. Sama od seba by som to vobec nespominala nejako prvoplanovo, lebo to bude vyzerat, ze praveze mas v plane byt lazdy druhy tyzden na ocr tak ich pre istotu pripravujes. Medzi recou , ako napriklad vo volnom case rada chodim na vylety s rodinou, kludne. Ak sa ta na to vyslovene spytaju, ja by som povedala urcite pravdu, ale neodpustila by som si poznamku. Nieco ako ano, deti mam, ale nerozumiem ako to suvisi s naplnou prace.

doriiis
16. nov 2022

Skôr,či neskôr to aj tak zistia....pre vlastné dobro by som to spomenula

mpg
16. nov 2022

Ak si vieš zariadiť, že z dôvodu choroby dieťaťa (OČR) nebudeš veľa chýbať, tak to nemusí spomínať, ale ak je to práca kde treba byť stále a začal by byť často na OČR, tak môžu prepustiť aj v skúšobnej dobe.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
16. nov 2022

Ďakujem všetkym za odpovede. Jedná sa po zaškolení o prácu na HO, čiže v prípade choroby bude dieťa so mnou doma. Ak by to nebolo možné, mám veľa možností ako vykryť varovku (babky, prababky, otec), takže ani s tým nieje problém.

7lenka11
16. nov 2022

a prečo by si to mala tajiť? asi sa ťa neopýtajú narovinu, či máš/chceš dieťa.. ale ak príde na tému work-life balance, prípadne sa ťa opýtajú na to, ako si predstavuješ skĺbenie pracovného a súkromného života, resp. či sa môžu vyskytnúť nejaké prekážky v práci, tak by som to povedala.. moderné a vyspelé firmy už neriešia, či si matka, berú to ako normálnu súčasť života, dokonca tam majú matky extra voľno navyše či rôzne benefity.. ja v takej firme robím a nikto tu nedáva nikomu pocítiť, že má deti.. naša riaditeľka si veľmi váži rodinný život a matky majú možnosť úľav.. a ak je to firma, ktorá to bude riešiť a nejako ťa obmedzovať, tak rovno vieš, že tam asi tvoje miesto nie je...

melanta
16. nov 2022

Ak ide o prácu, na ktorú ozaj nemá vplyv to, že si matka, ako napríklad časté pracovné cesty, tak nie je potrebné to hovoriť pretože to vplyv na tvoj výkon mať nebude. Na druhej strane ja to považujem za prirodzenú vec, že ak o sebe hovorím, tak poviem o deťoch. Príde mi férové povedať všetko. Ak nejde o prácu, kde budeš musieť chodiť na časté služobky alebo večer na pracovné večere, tak pre serióznu firmu nemôže byť problém, že máš deti.

nique
16. nov 2022

Je to ciste osobna vec. Ale napr. ja som ich na pohovore spomenula. Kedze je to praca v consultingu, kde sa obcas aj cestuje, povedala som moje aktualne preferencie. S tym, ze samozrejme, deti rastu, o 5 rokov uz bude situacia ina a o 10 uplne ina. Nemali s tym najmensi problem, dokonca jeden z pritomnych sam spomenul, ze ma male deti a dobre tomu rozumie.