Ide o vyhorenie?

18. sep 2023

Najdem tu neikoho kto zazil to, co ja? Nikdy by som si nemyslela, ze sa mi to stane. Som ucitelka na druhom stupni, ale ucim aj na prvom stupni vytvarnu vychovu.
Chodila som do prace s nadsenim prve dva roky. Bavilo ma byt kreativna, vypocut deti, vela sa s nimi rozpravat. Pred prazdninami som uz citila utlm a teraz som nastupila, zacinam 3. rok v skolstve. Kazdym dnom citim menej energie, nevolu, mam pred pracou krce v zaludku. Som podrazdena, nervoznejsia a prejavuje sa to uz aj v sukromi.
Vzdy som po tomto povolani tuzila a dala som tomu na zaciatku vela, tym detom, no odrazu nastal zlom. Ja neviem, ci vydrzim tento cely skolsky rok. Priatel tvrdi ze mam odist, lebo si znicim zdravie. Cele prazdniny som trpla, ci to prejde, ale nepreslo to. Nechapem ako som sa k tomu dostala, no je mi mizerne.
Keby islo o akukolvek inu pracu, tak by som dala vypoved. No tu viem, ze skolsky rok pred nami a clovek by nemal len tak odist. No je len zaciatok a ja som uplne ako bez duse a deti to citia.
Vdaka za vypocutie...

llucciaa
18. sep 2023

pokial ti to nerobi dobre a mas moznost ist niekam inam, ze mas predstavu, co ine robit, tak chod z tade prec, tiez sa mi toto stalo, ale teda u mna to zacalo po siedmych rokoch by taketo, ze neustale hlava na plne obratky, co bude, co nebude, krce v bruchu, nic ma nebavilo, furt unavena a zmena mi fakt prospela.

lukbe
18. sep 2023

Učila som celý život. Rada,ale viem ťa pochopiť. Možno by ti viac sedelo ucit na umeleckej,aj keď je to poobede,ale menej detí a je to o inom. Ak ti nevadi pracovná doba,skus hľadať toto.

atinkaa
18. sep 2023

@autorka, tazko ta niekto zdiagnostikuje len tak "od oka" na dialku, ale popisala si mnohe symptomy, ktore ked pozries, co vyhorenie obsahuje, splnas.

Je dobre, ze o tom hovoris a je dobre sa o tom bavit v ramci zboru. Je niekto ku komu mas doveru? Nemusi to byt nadriadeny, moze ist o kolegynu alebo niekoho zo speci timu, ak ho mate - skolska psychologicka, by tam mala byt aj pre vas, aj ked to ucitelia nie radi pocuju.

Pozri tiez na moznosti na internete, rada by som ti dala kontakt na Linku pre ucitelov, no bohuzial, ako mnohe vyborne projekty, ktore funguju len na dobrovolnikoch, uz nefunguje, no skus IPcko alebo Linku Nezabudku a porad sa, co s tym dalej. Ake su moznosti tvoje, ale aj u vas na skole, ci v ramci rodiny.
Casto je ozdravne uz len to, ze si to pomenujes/me a nastavis si nejake dalsie ochranne mechanizmy. Ako napr. nenosit skolu domov. Co robit este viac a lepsie preto, aby si si oddychla. Drz sa. Kludne sa ozvi, ak nemas kontakty, tak do spravy a nasmerujem ta blizsie.

https://ipcko.sk/bez-nej-zle-v-nej-este-horsie-...
Aj tu si vies vypocut o tom viac.

autor
18. sep 2023

@atinkaa dakujem ti krasne za rady. Ja som prave premyslala aj nad tym presunut sa na zivnost docasne kym som mlada, nemam rodinu a deti. Mam nieco nasetrene na zivot a trosku si oddychnut v zmysle ucit stale, ale uz len individualne a neriesit tak problemy deti a ziakov. Viem ze to nie je ziadna istota, no partner ma dobru a stalu pracu a mozno by to bolo aj riesenie nevystupit z odboru, ale uz sa tak nenicit aspon na chvilu. Najviac ma vysavaju prave tie problemy, nie samotne ucenie. Mame vela deti ktore su aj problemove, aj maju ine tazkosti, potrebuju vypocut a potom sa na cloveku tak natisnu ze naozaj ma to uz velmi pohlcuje. Premyslam nad nimi doma, ako im pomoct, v ich zivote a toto cele za 2 roky na mna uprimne dolahlo...
Stranku si pozriem. Mohla by som sa ti aj ozvat?

atinkaa
18. sep 2023

@autorka, kludne napis, odpises az v noci, zajtra, teraz som sa tu pri politike zdrzala kus viac😀 ale rada ta nasmerujem.
Myslim, ze nad tym uvazujes dobre, vhodne. Uz len to, ze nad tym uvazujes je super. Obvykle maju ludia problem pripustit si to. Skoda, ze v skolstve nie je supervizia, moznosti debriefingov, je tolko znamych sposobov ako nenosit pracu domov. Pretoze je skvele nad ziakmi aj doma premyslat a byt im dobrou pani ucitelkou - ako vacsinu poznam vybornou pani ucitelkou a to sa nijako nevysmievam, tie ambicie, su krasne a je to fajn, ale je to dlhodobo neudrzatelne, pokial nemas.... a teraz by sa dalo menovat vsetko to na druhej strane, co ti to vyvazi a umozni ti pustit ventil a vypustit ich uplne - s vedomim, ze robis maximum co vies.

simca_13
19. sep 2023

Keď ťa tam nič nedrží, tak by som odišla, lebo ešte ti to viacej môže túto robotu zhnusiť. A to nie je dobré. Aspoň teda ja by som vzala nohy na plecia, lebo si to neviem predstaviť žeby som mala do práce ísť s nervami a s nechuťou.