Ahojte prosím každá kalkulacka mi ukazuje inak, tak neviem ani sama. Prosím zo mzdy 1038 v hrobom je to ako v čistom? Muž si uplatňuje danovy bonus na naše jedno dieťa. Ďakujem
Je to dieťa do 15.rokov alebo nad? Uplatňuje si NČZD (na páske uvidíš sumu 470,54€). Pri predpoklade, že je to dieťa do 15 rokov + uplatňuje si NČZD mesačne tak čistá mzda je cca. 958€.
957,52€ pokiaľ si uplatňuje nezd. časť, pokiaľ si ju neuplatňuje tak je to 868,12€.
Áno dieta je do 15 rokov 🙂 iné kalkulačky mi vyhodili okolo 730 eur. Prosím čo znamená uplatniť si nezd. Časť?
ešte stále je DB rovnaký pre deti do 18 rokov. V skratke povedané - nezd. časť je časť mzdy, ktorá pokiaľ si ju uplatní nebude zaťažená daňou. Ak zarobí 1.038,- € tak sa mu zdaní mzda len vo výške 567,46€.
Tak to si uplatnim. Ale danovy bonus bude poberať stále otec ako aj teraz.
keby si si to aj neuplatnila mesačne - nevadí. Táto daň - čo ti strhnú mesačne ak si to neuplatníš (tú nezdaniteľnú časť) - sa ti vráti v podobe preplatku nasl. rok po vykonaní RZD resp. po tom ako si urobíš DP.
@alenah31 a to bude tak automaticky uplatnené? Alebo ako ?
o mesačné uplatnenie musíš požiadať v tlačive Vyhlásenie k dani z príjmov u zamestnávateľa. Ak ti to stačí vyplatiť raz ročne - automaticky pri RZD u zamestnávateľa alebo ak si podáš ty sama DP.
@alenah31 ďakujem pekne 🙂
tu máš to tlačivo, v časti II. zaklikneš prvý štvorček ak to chceš uplatniť mesačne:
https://www.danovecentrum.sk/media/File/2001/Fi...
Nastupujem o dva mesiace do práce novej. Preto som sa pýtala na mzdu. Takže bez tej nezd. Časti ki bude chodiť 860 áno? Dakujem ešte raz
bude ti chodiť určite menej, keďže si daňový bonus uplatňuje partner. Tebe bez DB by malo prísť okolo 817e. Sumu, ktorá sa spomína vyššie je aj s daňovým bonusom, ten si ale podľa toho čo píšeš uplatňuje partner.
@slavkicek fuha kvôli tomu som sa pýtala. Už som zmätená z toho, dievčatá iné píšu tiež 😩😃
ak ty nebudeš poberať DB tak ti príde suma, ktorú som písala vrátane nezdaniteľnej časti 🙂 ak by si si ju dávala raz ročne tak budeš mať mesačnú mzdu cca. 728e a ten rozdiel ti príde raz ročne.
mne mzdárka vravela, že nezdaniteľná časť dane sa oplatí raz ročne ak máš príjem viac ako 2500e/mesiac v hrubom, takto pri nižšom príjme to má výhodu tú, že si kvázi šetríš peniaze (ktoré ti prídu pri ročnom zúčtovaní)
@slavkicek tak to počujem prvý krát, popravde som na RD takže nemám s tým moc akusenoati a pred tým ako sa mala narodila nič mi v daniach nevrátili
nevrátili ak si to poberala mesačne
ak si to poberala mesačne tak nemali čo vrátiť
@slavkicek naozaj neviem ale nič iné som neodpisovala
https://www.epi.sk/kalkulacky/vypocet-cistej-mz...
Tu máš krásne vyratane, čo platíš ty a čo zamestnávateľ.
treba si pozriet vyplatne pasky... a uvidis co ti kedysi uplatnovali. Ak ti DU nic nevracal po RZD tak to znamena = ze sa ti uplatnovala nezdanitelna cast. A mozno ti aj vysiel nejaky rozdiel v RZD ale nevsimla si si.. tiez to byva v paske napisane.
Nezdanitelna cast sa nepobera, ale uplatnuje.
@slavkicek tak ja nesuhlasim, su to moje peniaze, neviem preco by ich mal zbierat danovy urad pre mna (samozrejme ze mu ich ja pocas roka vsetky zaplatim, ako preco??) . A potom je uplne jedno kolko kto zaraba, nezdanitelna cast je rovnaka = dan z toho vyjde rovnako kazdemu ci zarobi minimalku alebo 5000EUR, kedze to co je navyse sa samozrejme zdani normalne. To nie je danovy bonus, tam je ten system trochu iny.
@simca06022011 píšem len čo povedala mzdarka
@slavkicek ved jasne, ja sa nehadam.. len aby tu aj iny nazor ludia citali :D ja som mzdarka/uctovnicka a je to podla mna nezmysel. Vlastne danovemu uradu vsetci preddavkari a takto dobrovolne "setriaci" ludia poskytuju bezurocnu pozicku
@simca06022011 v niečom má ale tá ich mzdárka pravdu - resp. viem čo tým myslela. Ja na to tiež upozorňujem zamestnancov s vysokým príjmom a aj sama to tak mám nastavené (pol roka si ho uplatňujem mesačne a pol roka nie). Ide o tzv. "milionársku daň". Pokiaľ mám vyšší základ dane a uplatňovala by som si nezdaniteľnú časť každý mesiac počas roka, mala by som síce vyššiu čistú mzdu, ale po skončení roka by mi vznikol daňový nedoplatok. V prípade ročného uplatňovania síce mesačne dostanem na účet nižšiu sumu, po vykonaní RZD u zamestnávateľa resp. po podaní daňového priznania však budem mať preplatok, prípadne nulovú daňovú povinnosť, čo je určite príjemnejšie. Ja by som tento rok doplácala dane cez 300€ - takto mám vlastne ešte preplatok.
@alenah31 ano, to moze byt dovod, ze uz podla prijmu vidi, ze bude nedoplatok, tak to par mesiacov neuplatni. To ma nenapadlo, lebo takych zamestnancov nemam medzi klientami. A hlavne nepovazujem to za sporenie (niektori ludia totiz naschval neuplatnuju, setria si na dovolenku takymto sposobom napriklad :D)
ja napriklad neznasam preddavky, musim platit aj ja aj partner ako SZCO, a ide ma slak trafit... zaplaitm si dan o rok rada, ale platit danovemu uradu len tak peniaze za nic, ked viem na tych peniazoch zarabat a otacat ich vo firme ma neskutocne obtazuje. A potom este mi to aj tak casto vratia, lebo samozrejme danovy zaklad sa meni vyrazne... A samozrejme tam idu tisice eur.
@simca06022011 tak v tvojom prípade to chápem. Toto sa týka hlavne zamestnancov pokiaľ skutočne dobre zarábajú. U nás máme niekoľko špecifických prac. miest kde sú tie príjmy skutočne vysoké. Niektorí si NČ neuplatňujú počas roka vôbec a aj tak dane doplácajú. No už sú to potom len také "drobné" oproti domu čo by museli inak doplatiť pri uplatňovaní si NČ. Tak ale povedzme si - osoba s a takým príjmom ani nepocíti, že si NČ neuplatňuje - tých cca 90€/mesiac mu fakt nechýba😉
@alenah31
@simca06022011 áno, presne aj toto je dôvod, písala som vyššie, že mi bolo povedané, že pri mzde na 2500 je presne "milionárska daň"
@alenah31
@simca06022011 preto som aj niekde vyššie písala, že sa to týka hlavne osôb s príjmom nad 2500e