Homer office a domácnosť

28. okt 2021

Baby,čo pracujete z domu a máte náročné dieťa alebo veľa detí a povinností okolo domu,dajte tipy a grify ako to zvládate aby ste si spravili 100% prácu a zároveň vám dieťa nezbúralo dom.Najmenšia začína chodiť a aj tak je to momentálne asi najukričanejsie dieťa na svete.P.S.ohradku a podobné vymoženosti samozrejme mám,ale keď sa rozhodne,tak si neporadím.Alebo je problém v mojom vnímaní a nedokážem prepnúť na prácu s tým ruchom v pozadí?Som potom nervózna, nedarí sa mi a nestíham.

loginexistuje
28. okt 2021

neda sa venovat aj praci aj malemu dietatu treba jasle alebo opatrovatelku inak to nejde
ak chce odviest adekvatnu pracu ak mas a rusi ta len hluk tak oddelenu pracovnu odhlucnenu alebo chodit do kancelarie

ivkazba
28. okt 2021

Podstatné je, či máš prácu ktorú musíš robiť od-do alebo môžeš robiť kedykoľvek počas dňa, t.j. aj večer napríklad. Ak od-do, tak proste si k deťom niekoho musíš zaobstarať, tak ako by si chodila fyzicky do práce. Ja som riadila ľudí s HO, išlo o prácu kde museli robiť od-do a preto som neakceptovala, ak nereagovali, lebo varili, vešali prádlo, išli s deťmi von. Vedeli, že buď 100% času aj pozornosti venujú práci alebo si musia ísť sadnúť do kancelárie. Ale ak by išlo o prácu, kde je jedno, či ju človek urobí doobeda alebo v noci, tak by som to neriešila.

luccija
28. okt 2021

Že na 2 stoličkách sa nedá sedieť.Nie si ani plnohodnotny zamestnanec ani mama🙂

jumama
28. okt 2021

Ja si myslim, ze tak malicke dieta nemoze byt same - ono sa nevie same hrat + je potrebne ho naozaj strazit, aby niekam nevyliezlo, neublizilo si... Vyber si, bud sa o neho staras ty, alebo pracujes a niekto iny sa stara. Ale oboje naraz robit nejde. Mozes vyuzivat chvile, ked dieta spi, ale je to tazke. Napr. nasa uz od dvoch rokov nespavala cez den, cize praca sa mi popresuvala vzdy na vecer, ked zaspala... ked zacala chodit do skolky a v kuse boli choroby, tak znovu som mala tento rezim, ze ak som pracovala tak vecer. Cez den ak aj boli chvilky volna, tak domacnost, varenie, nakup...

ajka0207
28. okt 2021

Ak máš prácu ktorá sa dá robiť hocikedy, tak keď dieťa spí, prípadne moje deti mali tak hodinu z dna že vydržali samé sa hrať aj v tomto veku. Ale aj tak plný úväzok osem hodín denne si neviem predstaviť a ak máš fixnú pracovnú dobu, napr 8-16 tak to sa ani nesnaž, to nie je reálne s ročným dieťaťom.

zuvelyn
28. okt 2021

Súhlas s komentármi vyššie. Ja som pracovala skoro ráno (5-7) kým syn spal a potom cez jeho obedny spanok. Niekedy večer/v noci. Nemám ale pevnú pracovnú dobu. Mala som na súkromnom mobile nastavený pracovný profil tak som aj počas dňa videla maily a chat, ak bolo niečo urgentne vedela som minimy reagovať (vidím tvoj mail, môžem ti to poslať o hodinu/potrebuješ to ASAP?) ale primárne som sa venovala dieťaťu. Obe sa plnohodnotne robiť nedá.

katkamatka7
28. okt 2021

Skombinovať to pôjde len veľmi ťažko a výnimočne. Ak aj existuje dieťa, keď akurát začne chodiť, čo sa samé hra, stále potrebuje dozor, niekoho, za kým príde na minútu či na päť minút, aby pokračovalo vo svojej hre zase na desať minút, či pol hodinu.
Opatrovateľka či jasle, príležitostná opatera detí a ide to do vrecka, zadarmo to nie je.
Mám také dieťa doma a práca na HO pre mňa znamená jedine vtedy, keď spí. Inak ju nerobím na 100%.
Pred odchodom na materskú mi kolegyňa, ktorá má deti už dospelé, v dobrej vôli povedala, ako sa hrnula do práce, že musí pracovať, mať príjem, zabezpečiť financie. A ako jej bolo ľúto ten čas, ktorý sa nevenoval tak malému dieťaťu. Že ak by si mohla vybrať, radšej si vyberie čas venovaný deťom, lebo to už nevráti, no žiadna práca jej netečie. Prečo mi to povedala? Lebo cítila vo mne to uvažovanie o stále vykonávanej práci aj pri dieťati. A pomohla mi jasne sa rozhodnúť.

autor
28. okt 2021

Super názov tomu dal admin.😂 Nemám danú pracovnú dobu,pracujem formou objednávok a ak urobím navyše "do zásoby" je to pre mňa plus.Takže robím to momentálne tak ako mi radíte,keď spí,keď má polhodinku hrania,hneď bežím a pracujem,nechám všetko tak.Velmi som zľavila aj z nárokov na domácnosť,je tu úplne vážne hrozný neporiadok.Opatrovateľka sa mi fakt neoplatí,sme za "civilizáciou",neviem či by sem bol niekto ochotný cestovať.A práve to som nechcela aby sa mi o dieťa staral niekto cudzí,preto som home a plánujem takto robiť čo najdlhšie.Možno ten zárobok nutne nepotrebujeme,ale je to pre mňa krásna možnosť trochu sa realizovať a baví ma to.Iba ten detail, že ako to skĺbiť.Verim,že nie som jediná a predsa to musí fungovať aj inak,nie iba buď dieťa alebo práca.

autor
28. okt 2021

@ivkazba áno,je to jedno, mám iba termín odovzdania, inak ma nič neobmedzuje.

basska_b
28. okt 2021

Súhlasím uplne. Daj si na misku váh, čo ti to dáva a čo berie. Ja som v dobrej vôli kyvla na výpomoc kolegyni, keď mala moja dcéra 15 mesiacov a zároveň bola s nami doma aj 3.25ročná dcérka, ktorá nechodí do škôlky. To bolo čisté šialenstvo. Robila som len vtedy, keď malá spala, ale tak som sa pripravila o jedine chvíľky odpočinku a bola som na pokraji zrútenia, kričala som po deťoch. Zarobila som si za to 400 eur v čistom, ale keby môžem vrátiť čas, vykašlem sa na to. Kamarátka teraz pracuje popri 10 mesačnej a tá sa vďaka tomu naučila kričať a vydobijat si pozornosť a ona je z toho na nervy tiež. Načo to je dobré. Musia preuazovať výhody nad nevýhodami.

autor
28. okt 2021

@ajka0207 našťastie vôbec nemám pracovnú dobu. Robím po večeroch,aj keď spí, bohužiaľ večer mi to už vôbec nemyslí,chcela by som to robiť počas dňa,kým som nabudená.Donedavna som pekne stíhala tak, že cez prvý 2hod spánok,potom počas obeda,stihla som v pohode aj navariť,poobede sme boli vonku,prespala,potom bola samozrejme vyspatá a v pohode a do takej 19tej som zas robila a ona sa hrala v kľude v pozadí.Teraz prišla zmena,objavila nohy a už je to bieda

katkamatka7
28. okt 2021

Starostlivosť o domácnosť sa snažím robiť spoločne s dieťaťom, ako dávanie prádla do práčky, sušenie a ukladanie, zametanie, umývanie, hračky ukladáme spoločnčne pred spánkom ako súčasť spánkového rituálu, inak sú hračky po zemi. Kúpeme sa spolu, pomedzi to po čiastkach riadim kúpeľňu. Napriek tomu má večer čaká kopa nestihnutých vecí a ozýva sa chýbajúci spánok. Bez dobrého spánku ide všetko pomaly, kazí sa, spadne a robí viac chýbajúcej ,,roboty" ako osohu. A o starostlivosti o seba ako pozerateľnú ženu, ktorá si stihne aspoň učesať vlasy, keďže päť minút na viac pre nejaký makeup už neostane, to je ďalší čas venovaný budovaniu vzťahu medzi dieťaťom a rodičmi navzájom.

loginexistuje
28. okt 2021

pokial to nie jenexistenvionána zalezitost a nebude opatrovatelka ci jasle skonci s tym robis to na ukor seba svojho zdravia svojej rodiny (manzela) a svojho dietata

waggi
28. okt 2021

Chce to hlavne systém a záleží od toho koľko a akú prácu máš. Ak sa na to potrebuješ plne sústrediť, tak by bolo najlepšie ak by ti proste s malou niekto pomohol, keďže ako píšeš, je malá a vyžaduje si neustálu pozornosť

luccija
28. okt 2021

Tak jedine si dať ráno budík vstať skôr a pracovať, keď večer si nesustredena.

iwesska
28. okt 2021

Vo veku,ked mi deti zacinali chodit som mala ine priority ako robit z domu. Nie,nie sme na tom tak,ze sme si to mohli dovolit,ale cas straveny s dietatom,ktore spoznava svet mi bol prednejsi ako praca za monitorom. Pracovat aj sa 100% venovat dietatu,co zacina chodit sa neda. Ja mam dost ked robim z domu a mam uz 2 skolakov.

ivkazba
28. okt 2021

Je fajn, že pracovnú dobu nemáš. Ale nie je okej, že si unavená, že sa kvôli tomu nevenuješ domácnosti atď. Ak to nevieš v tejto chvíli skĺbiť tak, aby tým nikto neutrpel (ani dieťa, ani ty, ani domácnosť), tak to nerob. Vyšťavíš seba, budeš z toho nervózna, to prenesieš aj na muža a zrazu zistíš, že práca ti rozvracia domácnosť a rodinu. Vráť sa k tomu keď budeš mať na to priestor a energiu.

basska_b
28. okt 2021

Všetky ti tu píšeme, že vykašli sa na robotu, ale zrejme sa to nestane. Čiže. Chceš ju nejako zabaviť, aby ti dala pokoj. Nakup hračky, kresliaca tabuľka, magnetky, pusti telku, vanička s hračkami... čo iné poradiť. Budeš musieť byť veľmi kreatívna 🙂

tululu
28. okt 2021

Ja tak robim, starsi syn zacal teraz chodit do skoly (ale o 11:40 ho vyzdvihujem a je s nami) a mladsi je este zatial so mnou doma.Robim tak uz dlhsie na zakazky aj kreativnu pracu (casto polovica mojej prace je resers a dobry napad,kedy potrebujem aspon relativny pokoj) a teda jedine co ma pri tom drzi,je ze ma to bavi a je to psychohygiena a nechcem vypadnut z pracovneho trhu,zdokonalujem sa,ale takto nemam ani 5 minut z dna pre seba.Doslova.Cize na tvojom mieste by som si zvazila,do akej miery ta to drzi nad vodou,ak by ti to viacej berie ako dava,dala by som si na tvojom mieste pauzu.

loginexistuje
28. okt 2021

zasa si nerobme iluzie jedine co zabavi take male dieta na viac ako pat minut je telka mobil

lianka123
28. okt 2021

@ivkazba mas deti?

squ1rrel
28. okt 2021

Co môžeš vyskúšať je ze sa ráno premôžeš, privstanes si a hodinu či dve zamakáš kým sa deti zobudia. Urči si pevne koľko hodín denne/týždenne odpracuješ a do toho času daj všetku energiu a nech ta nikto nevyrusuje - musíš si zabezpečiť starostlivosť o deti - babka dedko, muž atď. Pokiaľ nemáš pevne stanovený harmonogram praca-rodina tak je to ani-ani. V tomto musíš mat disciplínu ako vojak.
A ak sa pokúšaš pracovať popri tom ako okolo teba deti behajú, pýtajú hento tamto, otravujú ta ("Alebo je problém v mojom vnímaní a nedokážem prepnúť na prácu s tým ruchom v pozadí?") to je dosť premrhany čas.

vikus17489
28. okt 2021

No niekedy je to velmi tazke zladit a hlavne ked k tomu pribudne aj skola, ze nie len pracovat, ale aj sa s tym dietatom ucit. Nie je to sranda a tazko povedat, co by ti pomohlo, kedze kazda ma asi iny grif.

elizabet173
28. okt 2021

zožeň si pani na upratovanie. Venuj sa dieťaťu a práci, o rok, dva to bude lepšie

cukricek4
28. okt 2021

@elizabet173 aj tak by sa to dalo, ak su teda moznosti. viem si predstavit, ze prve tyzden mozu byt tazke, pokial si najdete nejaky ten rezim, no ked sa chce, tak sa a podla mna vsetko

elizabet173
28. okt 2021

@cukricek4 prečo to píšeš mne? Ja nemám malé dieťa a keby som mala ročné, ktoré práce začína chodiť, PC by som zapínala len keď spí. Tieto chvíle by som si chcela užiť.

manqua
28. okt 2021

Pokial nemas pracovnu dobu tak je to pre teba lepsie. Mozes si to po troske robit ked sa ti da, ale prepnut sa a sustredit sa len na robotu to sa neda, najma nie ked takto budes robit. Ked to nie je na 100% tak ja osobne som sa aj viackrat mylila a nebolo to dobre celkovo.

autor
28. okt 2021

@tululu robim zrejme skoro to isté co ty, takze ak pride idea, vsetko necham lezat a utekam pre papier a pravitka. Spravim si základ a ked je mala kludna tak dorabam. Cize je pravda, ze keby sedim v kancelárii, mam to do obeda spravene, takto na tom robim 3 dni. A chcela by som to okresat aspon na ten jeden deň. Beriem si malo, viem reálne zvazit co stihnem a co nie, ale presne dovod je, ze nechcem z toho vypadnúť a aspon raz za mesiac byt s niekym cudzim zvonku. Momentálne mam malu na jednom kolene a kreslim a fotim si to. 😂

zuzliq
28. okt 2021

Ja som pracovala, keď deti spali. Dcérka bola veľmi dobré dieťa, spala ako na povel. Teda to bolo ľahké. Syn je omnoho náročnejší, teda to nebolo jednoduché a nakoniec som prácu veľmi obmedzila (v noci zle spí, teda som unavená). Upratovala a varila som vždy s deťmi. Dala som si ich pri linku do sedačky, neskôr stáli na stoličke. Voľný čas som ale takmer nemala (žiadna tv, internet). Ešte máme staršie dvojičky, pri nich dom dokončovala doktorantúru a mala som 2x týždenne opatrovateľku.

sasanka605
28. okt 2021

Moje deti samé nezaspali, hned ako som odišla boli hore. Aj jeden aj druha. Robím poobede a vecer. Muž pride z roboty, berie deti a ja sa zavriem v izbe a robím. Maily vybavujem ako prídu, cely den. Ak nieco potrebujú hned na stavbu alebo pripomienky, na chvilu sa uz zahra mala aj sama. Maly začal teraz chodiť do škôlky.