Home office zo zahraničia

savanna
23. aug 2021

Ahojte, zaujimalo by ma, ci viete o spolocnosti, ktora by umoznovala pracu z domu aj zo zahranicia. Firma, v ktorej pracujem, umoznuje plny HO, ale len v ramci uzemia Slovenska. Do buducnosti by som mozno nad tym uvazovala stravit aspon mesiac-dva v zahranici na HO, umoznuju to napriklad vo vasej firme?

ivkazba
23. aug 2021

Brat robí v ČR, keď prišla korona, išiel na HO ale musel sedieť v ČR 400 km od BA, nepovolili mu ísť na Slovensko a mať HO zo Slovenska.

surama
23. aug 2021

@savanna U nas presne toto hned riesili kolegovia, ze napr. ci mozu byt tyzden pri mori a mat dovolenku a druhy tyzden, ze by odtial odrobili. Ale nepreslo im to. Jednak je kazdemu jasne, ze taky clovek nepoda plny vykon a jednak by to nedovolovalo security nastavenie. Nevedeli by sa do firemnych systemov zo zahranicia pripojit.

gladys_07
23. aug 2021

nemusi byt problem ani podavanie vykonov na HO (kto sa chce flakat, flaka sa aj v office) alebo technicke parametre, skor pracovne pravo, HR, dane…je teda dolezite aky cas z mesiaca chces byt prec a tiez ci ostavas v EU
Vseobecne to robia neradi a ked uz, tak neoficialne. Ja osobne neviem o ziadnej a to mam s korporaciami nejake tie skusenosti 😉

zuvelyn
23. aug 2021

Legislatívne je to "problém" - pracovné právo, dane, rôznye príplatky do výšky min mzdy, rozdiely životnej úrovne etc tiež sme to riešili vo firme, lebo darmo je to HO, beries sa v podstate ako vyslaný zamestnanec do zahraničia (veľmi v skratke a veľmi laicky)

savanna
autor
23. aug 2021

@gladys_07 ano presne toto, nejde o vykon, praca sa spravit musi, to by sa dalo povedat aj o ludoch, ktori pracuju z chalupy, atd., ze tam nic nespravia 😁. Dokonca aj technicky je to mozne, len teda nechcu to umoznit kvoli tej legislative, daniam, atd.

anonym0001
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
allie458
24. aug 2021

Podla mna ti na to kratkodobo, tyzden dva nikto nepride pokial ti to tvoj pocitac dovoli ale je to komplikovane kvoli daniam a socialnemu zabezpeceniu. Ak by si tak robila dlhodobo bola by si danovy rezident inej krajiny a su tam ine pravidla. Neviem si predstavit ako by moja firma pre 400 ludi musela riesit ze kazdy je v inej krajine takze u nas je to zakazane.

ivkazba
24. aug 2021

@tanisha podstatné je, kde robíš. Sú firmy, kde je s firemným notebookom zakázané prihlasovať sa na verejné wifi, dokonca s niektorými sa ani neprihlásiš. A určite sa dá zistiť, či si prihlásená s notebookom doma alebo na Sicílii pri mori.

ivkazba
24. aug 2021

@savanna áno, kvôli legislatíve je to problém. Ty pracuješ v SR, máš pracovisko v SR, takže hoci máš HO, máš pracovať v SR. Úplne easy. Ak má tvoj zamestnávateľ stanovisko, že HO v zahraničí nie, tak to proste treba akceptovať.

stormie
24. aug 2021

Ako uz bolo spomenute vyssie - legislativa atd je problem a konkretne u mna v parci (na mojej pozicii) aj pripadny unik dat resp. data ako take, takze u nas HO len na uzemi SR

mimisram
24. aug 2021

Pokiaľ to majú v podmienkach, že môžeš pracovať len na území SR, tak to asi neobídeš a meniť kvôli mesiacu dvom ako si písala miesto, tak to neviem, či by som osobne riešila

darina1952
24. aug 2021

Známeho žena riešila podobnú vec a povedali jej, že môže byť maximálne 180dní mimo SK. Ide o to, že ak platí firma na SK za teba všetky odvody a poistné, tak výkon práce musí byť na SK.

savanna
autor
24. aug 2021

Dakujem vam za odpovede. Ja sa to obchadzat nechystam, nic take som nespominala, to by mi nestalo za tie stresy, keby sa nieco stalo. Napr. v byvalej praci toto nikto neriesil a niektori ludia pracovali aj davno pred koronou dlhodobejsie zo zahranicia. Vracat sa tam nechystam kvoli platovym podmienkam, len ma zaujimalo, ci sa este najdu aj nejake ine firmy. Aj minule som niekde zahliadla rozhovor s nejakym chlapikom, ktoremu firma na Slovensku umoznila robit pol roka z Francuzska, len uz si nespominam, kde som videla ten clanok. Ale vidim, ze toto su skor vynimky.

savanna
autor
24. aug 2021

@darina1952 tak 180 dni mimo SK je nahodou uplne luxusne 🙂. Nevies nahodou, aka to bola firma?

darina1952
24. aug 2021

@savanna it - ale samozrejme musí to povaha práce a zaradenie dovoľovať 😉

22betka11
24. aug 2021

@savanna mne moj sef ale mesiac dozadu spominal, ze jeho znama isla na dva tyzdne do chorvatska, tyzden bude pracovat a tyzden dovolenkovat, len sa dohodla tak, ze doobeda bude robit cele dva tyzdne a poobede volno, kumulativne ma pracovny cas tym padom ok...ked sa vrati z dovolenky, tak sa ho mozem spytat, pre aku firmu robi :D

lopka1313
26. aug 2021

Zijeme s priatelom v pohranici. Priatelovi dovolili pracovat z domu len pocas korony, inak by tam robit nemal a aj HO (mimo corony) ma robit zo Slovenska. Ja tam byvam kratko, mam HO 4 dni do mesiaca, zatial to neriesili, ale dlhodobo to asi nebude mozne, kvoli zakonom v krajine, ide zijeme... Momentalne to neriesim, pripojit sa nastastie dokazem aj doma.