Home office - disciplína, stereotyp

15. sep 2024

Ahojte, pracujem už od korony z domu na home office, no lezie mi to na mozog už dosť...stale mam pocit ze som len doma, sama, neviem neodbehovat počas dňa od roboty potom dlhšie pracujem aby som dokončila...ale aj ked skončím normálne, snažím sa aspoň večer chodiť cvičiť, stretnúť sa s niekym ..no aj tak sa mi tie dni zlievaju.. mate nejaké tipy co vám pomohlo jednak udržať si produktivitu doma a spestriť si ten home office aby to nebol taký jednotvárny stereotyp ?

qwert87
15. sep 2024

A nedá sa ti prejsť na čiastočný HO? Potrebuješ socializaciu, ísť medzi ludi.

katariiinkaa
15. sep 2024

Osobne mi pomáhalo chodiť pracovať napr. z kaviarne alebo z nejakého podniku, proste nebyť doma. Firmu som mala na opačnej strane SK, čiže práca v kancelárii pre mňa nebola reálna. Prípadne občas som zbehla aj do coworking centra, keby som ho mala bližšie, využívala by som to určite pravidelne.

anjelicek26
15. sep 2024

Presne pre toto som odmietla plny home office, mna by s toho vypinalo. Psychicky vidim, ako to vela ludi znicilo, prekleplo ich do depresie, nikam nechodia, uplna socialna izolacia... Ked potrebujem robim s domu, ale maximalne raz v tyzdni...

vanilkovazmrzka
15. sep 2024

Nemozes sa vratit normalne do officu?

vorkola
15. sep 2024

@qwert87 Presne tak,vyjst ,si do prirody,pokec s kamoskami

mandzula
15. sep 2024

Ja tak taham uz 4. rok a som v pohode. Doobeda si porobim, popritom hodim oprat, povysavam, idem so psom, stretnem znamych, potom idem do fitka medzi ludi a po navrate domov zas robim, vecerom idem s dcerou do mesta na kavu, obcas s muzom na veceru. Ziadnou socialnou izolaciou netrpim.

hopsas
15. sep 2024

Ja som mala.home office aj pred koronou a nevedela by som už fungovať inak ..mne pomáha striktný režim.od 8.00 do 11.30 práca, do 12.30 varím obed a obedujem, do do 16.00 práca, do 17.00 príprava večere pre rodinu, do 18.30 spoločná večera, upratovanie a tak. Potom oni pozerajú v telke správy a ja ešte na hodinku sedím za compom.ten pocit že som doma a nemusím sa otravovať s kolegami by som už nemenila.

11bodka11
15. sep 2024

Boze baby to kde robite? Ja si hladam pracu a ked si predstavim byt s niekym v kancelarii je mi zle.

hopsas
15. sep 2024

@11bodka11 ja som v zahraničnej firme a robím HR

17alexis
15. sep 2024

Som na RD, pocas korony som mala HO, bolo to super lebo som mala kopu casu kvaskovat, robit v zahradke, na obed sme chodili s muzom na luku opekat si spekacky. 😄 Teraz mam vlastnu firmu, pracujem iba z domu a je to uplne super. Mam kopu casu venovat sa dcerke, domacnosti, manzelovi. Uzivame si spolocny cas.

janagem
16. sep 2024

Ja si neviem HO vynachváliť. Ono je to asi aj o type človeka, ale napríklad keď začnem pracovať sústredím sa napracu, potom obed, a tak práca opäť. Mám budík na poobede aby som sa nezabudla odhlásiť xD ale vôbec nie mi nechýba. Sociálnu interakciu mám s priatelmi

stvura
16. sep 2024

ja by som s tebou kludne menila...u nas teraz fici vo firme 50% HO, osobne mi viacej vyhovoval 100% lebo som si vedela veci lepsie zadelit. Byt obmedzovana kancelariou (ja to mam este v poho lebo miesto mam na sedenie vzdy, ale kolegyne si to musia dopredu sledovat a presne zajednat miesto) ma obmedzuje. Pokial mas na HO presny rezim a sebadisciplinu nie je o com.

slniecko5
16. sep 2024

Rozumiem, žiaľ, zdravé to nie je, človek potrebuje človeka, tak sme stvorení, a ano, poznám osobne zopar ľudí, ktorým to vyslovene poškodilo, aj fyzicky, aj mentalne:(. Fyzicky tak, že stratili imunitu, lebo žijú v izolácii a vkuse sú chorí a mentalne tak, že sú apatickí, bez života. Sami to priznávajú a riešia to. Ideálna je kombinácia, ak sa nedá, musíš to vyvažovať inymi sociálnymi kontaktmi.

11bodka11
16. sep 2024

@slniecko5 ja to nepotrebujem. Pre mna to je ako za trest byt s niekym v praci 8h denne. Vzdy som to len pretrpela s velkym sebazaprenim.

radkaradix
16. sep 2024

predpokladam, ze autorka je slobodna bezdetna a preto jej chyba kontakt s ludmi.. my matky, na ktore cakaju poobede deti a manzel to mame asi inak. Sme rady, ze nemusime brat OCR, letiet z prace rychlo na bus, nakupy a pod.. sme uz starsie, ludia nam vadia viac, kontakt s ludmi si vynahradzame rodinou a obcas priatelmi.. autorka to ma asi inak.. kym som bola slobodna, bezdetna, tiez mi trosku vadil moj HO, no zaroven som bola rada, ze mam pokoj od kolegov :D

stvura
16. sep 2024

@radkaradix presne ako si to napisala to chapem i ja...kontaktov mam milion, takze neptorebujem sediet vedla sopel potahujucich kolegov 🙂

11bodka11
16. sep 2024

Baby kde hladat taku pracu?

liz_lemon
16. sep 2024

ved si daj na profesii filter, na pracu z domu

qwert87
16. sep 2024

@radkaradix ja mam ciastocny HO s pružnou pracovnou dobou, muž pracuje na zmeny. Mame 3 deti. V praci končím o 15, piatky o 14. Nám to takto vyhovuje, plný HO by som nedala. Keď mám chuť alebo potrebujeme riešiť deti, pracujem z domu. Keď idem do kanclu, pekne sa oblečiem, namaľujem, v práci dáme kávu s kolegyňami, pokecáme, keď ma niekto sviatok, donesieme občerstvenie. Sme výborný kolektív. Aj šéf je super, môžem ísť hocikedy aj skôr domov, keď potrebujem. Len aby bolo urobené čo treba. Pri deťoch sa s mužom striedame. Aj on je rodič, nevidím dôvod aby som bola doma kvôli nim len ja. RD stačila.

raffaella
16. sep 2024

Ja robím HO už roky, aj teraz mám rok novú prácu a tiež mám HO v podstate neobmedzene, do práce však chodím zhruba raz týždenne aby som si dala s kolegami kávu, obed a niekedy aj spoločný meeting ak nám to vyjde. Doma mám horšiu psychohygienu v zmysle, že raňajkujem o 10-11, obedujem o 15h apod. Keď sme v office aj si raňajky dám normálne o 8h, aj na obed vypadneme niekam, aj odídem o 16h. Doma som však oveľa efektívnejšia, neruší ma okolie, mám normálne pracovňu.
Mne veľmi vyhovuje samostatnosť a úplná flexibilita, ale rada idem aj do officu na ten 1 deň keď sa dohodneme.

justxme
16. sep 2024

No, ja som 2 roky robila iba na HO, teraz mám čiastočný. Dôležité je mať na prácu vyhradený priestor a kľud - keďže priateľ má tiež čiastočný HO, máme každý priestor na prácu v inej miestnosti. Tento čiastočný mi asi vyhovuje najviac, lebo je tam aj možnosť socializácie 1-2 dni do týždňa, no zároveň mám aj ten komfort, že si navarím doma na čo mám chuť, nemusím cestovať, maľovať sa do práce, vnímam to ako veľký benefit. Keď som však robila tie 2 roky len z domu, už to niekedy bolo ubíjajúce, pomáhalo len robiť si program po práci mimo domu, aby som trochu zmenila priestor. Veľmi ale záleží aj od človeka, ja si nepotrpím na nejaké dlhšie rozhovory s kolegami, takže mne ten kľud doma vyhovuje. Niekomu to však môže liezť na nervy a chýba mu tá socializácia viac.

11bodka11
16. sep 2024

@liz_lemon no to vyhodi len take blbosti vseliake.

liz_lemon
16. sep 2024

@11bodka11 asi len nevies hladat, lebo ja tam vzdy vidim normalne zname spolocnosti

11bodka11
16. sep 2024

@liz_lemon napriklad? Viem hladat. Neni som blba ze si neviem vyfiltrovat pracu z domu. Nie som z BA, asi to je ten problem.

dzina007
16. sep 2024

Ja som sa takto po 3,5 roku vratila do prace radsej. Lebo uz to nebolo ono, moja produktivita sla dolu vodou. Teraz mam HO na poziadanie a byt v kancelarii sludmi je ovela lepsie. 🙂

luccija
16. sep 2024

@raffaella nápodobne práve som dovarila obed🙂
Ja vidím zmenu v tom, že sa menej upravím, keď mám mastné vlasy nevadí veď nikam nejdem... menej minam na oblečenie, ale stále to má viac výhod ako nevýhod.Ale určite som spomalila, az zlenivela😉
@slniecko5 tak sedieť v kancelárii s x ľuďmi čo každý chvíľu soplia, pod umelým svetlom, vzduchom tiež nie je super

raffaella
16. sep 2024

@11bodka11 ak si nevieš vyhľadať pracovné ponuky s možnosťou HO, tak sa treba zamyslieť či máš kapacitu vôbec nad takým typom práce aj uvažovať. To že nie si z Bratislavy nie je žiadny argument, ja som mala v bývalej práci a aj v súčasnej kolegov aj z iných miest (Martin, Ružomberok, Rajka a iné). Avšak ide o pozície, ktoré sú buď expertné kde sa ráta so samostatnosťou aj pri komplexných situáciách, alebo o inak odbornú prácu kde človek vie a dokáže fungovať on-line (účtovníctvo, preklady, customer service a podobne). Snáď nechceš od @liz_lemon aby ti stiahla a poslala všetky ponuky. Ak chceš pracovať a mať normálnu prácu z domu, tak treba pracovať na vlastnej kvalifikácii. Ale to by si už mala vedieť za tie roky.

17alexis
16. sep 2024

@11bodka11 tiež nie som z BA, ale HO ponúka veľa firiem, nie každá to musí mať uverejnené. Sú aj rôzne call centrá, kde po zaúčení môžeš robiť z domu, manažérske pozície, ako som mala ja pred MD, teraz v rovnakej oblasti podnikám, čiže sa nikam nemusím terigať, ďalej sú to rôzne IT odbory - môj muž tak robí. Dnes je oficiálne v robote, ale doobeda si bol čosi v meste vybaviť a teraz šiel pozrieť, či rastu huby. Dnes pracoval reálne asi 2 hodiny 😀 Je toho veľa, treba sa len v danej firme pýtať, či majú túto možnosť. Akurát, samozrejme, ak ide o call centrum, tak tam nie je tá voľnosť lebo musíš sedieť a volať.

rikarika
16. sep 2024

Ja si homeoffice neviem vynachváliť, za mňa najlepší benefit ever.👍...ak aj odbieham cez deň od prac povinnosti, tak stále sú to maximálne efektívne činnosti či už pre mňa alebo mojich blízkych, ktoré by som inak musela viac-menej vypustiť, napr. moje športové aktivity, aktivity detí, no áno aj domáce práce.....

autor
16. sep 2024

@slniecko5 a co urobili? Zmenili prácu, vrátili sa do officu, nasli si psychológa? Pomohlo ?