Ahojte viem že sú tu už takéto témy ale opýtam sa ..je podľa.vas veľa keď pracujem na home Office a 2x ročne idem s dieťaťom na ocr?..naposledy som bola v apríli a teraz potrebujem zas ale bojim.sa.sefa.. opýtať..resp. mu to oznámiť lebo ťažko sa pracuje s chorým dieťaťom ktoré má teploty kašle a boli bruško
A kvoli comu sa ho bojis?
Nie je to moc...ale nepoznáme tvojho šéfa.....a áno proste nie každý zamestnávateľ je k tomu zhovievavy.....bohuzial...
Podľa mňa to nie je veľa.
Ale keď sa bojíš, manžel nemôže ísť?
mas trvaly HO?
Buď to potrebuješ, využiješ tuto možnosť, naučíš sa bojovať so svojim strachom, komunikovať so svojim šéfom alebo si nájdi druhu možnosť. Čo si vyberieš? Rovnako sa skús sama seba spýtať ako podľa tvojich predstav vyzerá dospely človek a kedy dospejes?
Na ocr nepotrebuješ súhlas šéfa, nepotrebuješ sa vypýtať ako od mami v 8r že chces ísť prespať ku kamoške.
sefovi sa ocr oznamuje, slušne a dôstojne. Bez strachu, lebo nechodíš každý mesiac 2x...
Nepozname tvojho sefa, cize je to velmi individualne. U nas pracujeme tiez velmi vela z domu, nie 100%, ale vela a kolegyne bezne maju OCR, hlavne pri mensich detoch. Musis si povedat, ze proste praca sa da vymenit, ale to dieta ma len jednu mamu a ked je chore, potrebuje ta. Mojej dcere vzdy pomohla uz len moja blizkost, vzdy chcela, aby som pri nej ostala sediet/lezat a drzala ju. Sefovi to skus odkomunikovat tak, ako si uviedla sem, ze vies, ze na seba si PNky neberiem, ani tu OCR by som si nebrala, keby si to zdravotny stav maleho/malej nevyzadoval. Pracu si dorobim/alebo ju spravi Jozko, Anka... mam to dohodnute, atd. Rozumne a priamo. A moj byvaly sef ma naucil, ze ked je nieco taketo, nikdy nemam zacinat stylom "Mozem mat sick day/PN/OCR?" ale mam ist na to priamo "Potrebujem si zobrat OCR" Drzim palce!
@mamina7070 ano
Záleží od šéfa, rozvrhnutia pracovného času a typu práce. Niekedy je šéf radšej, keď sa spraví hoci len 50% práce a zvyšok sa dokončí neskôr, lebo ja 50% je podstatne viac ako nič.
OČR je zakonna vec, zhovievavosť, či nezhovievosť šéfa tu nehrá žiadnu rolu. Zo zákona máš nárok na OČR, tzn. na celodenné ošetrovanie dieťaťa (alebo rodiča, alebo člena rodiny) a či šéf bude hubovať, alebo nie, to je absolútne nepodstatné, lebo nezmôže nič... Máš na to nárok, ak ťa lekár vypíše na OČR, tak si na OČR a nepracuješ.
Že máš homeoffice, to nič neznamená, sám robím perma HO od 2019 a je veľmi ťažké s dieťaťom doma pracovať, aj keď máš homeoffice. Zas ale ja som živnostník, takže si z toho robím holubník.
Musíš si určiť svoje priority. A prioritou číslo jedna by malo byť dieťa a jeho zdravie. To je určite podstatnejšie ako akákoľvek práca. Takže tak.
@thirstymonk úplne súhlasím. Len ľudia sú ľudia. Aby jej nerobil potom osobné peklo len preto že tiež "môže". Myslím, že toho sa bojí.
@michaela789 len to peklo sa robí len mne ostatné kolegyne si môžu chodiť aj 10 krat do roka alebo také čo ani nemajú deti sa dávajú bežné vypísať aj na mesiac...
Ja by som si vzala ocr na nejake 2-3 dni, kym je najhorsie a potom pracovala popri dietati. Zas akoze ked mas moznost HO, tak naozaj to dieta nepotrebuje ani pri chorobe tyzden a pol nonstop starostlivost.
Ja som bola na OCR za 1,5r 2x, lebo som tiez mala moznost robit HO kolko som potrebovala a vystriedali sme sa aj s muzom, ale nase deti su malicko chore. A myslim, si ze ked ty si bola naposledy na jar, tak teraz tych par dni musi kazdy normalny zamestnavatel akceptovat bez nejakej zaste, vsak to je pol roka 🤷🏼♀️ niektore deti su chore kazdy mesiac.
@michaela789 Vždy je možnosť nájsť si inú robotu... ja som do svojich 27 rokov vystriedal 6 zamestnaní, najdlhšie som vydržal rok a tri mesiace, najkratšie 6 týždňov :D No a čo? Nikto zo mňa nebude robiť kus hovna...
Napokon som zistil, že je chyba asi vo mne - mám problém s autoritami, tak som si otvoril živnosť a odvtedy som šťastný. Je to už piaty rok.
@thirstymonk noooo rozumiem a hlavne gratulujem k takémuto managementu, myslím, že si to vyriešil dobre. Len ono, na tie ženy sa predsa len pozerá o niečo škaredšie, keď príde na pohovor do novej práce, všetko ok a zrazu že "a ozaj, mám dve malé deti" 😅 sestra takto vyletela z dvoch pohovorov a to mala na tie pozície VŠ aj požadovanú prax. No ale má tri deti a oni potrebujú niekoho "spoľahlivého" a zrazu už bol problém aj to, čo sa dovtedy nespomenulo - bydlisko, očakávaná mzda, blablabla 🙈
Môj manžel tiež lietal z pozície na pozíciu, ako sa mu páčilo, až pokým nezahniezdil v tej preňho najvhodnejšej. A keď aj povedal, že máme deti tak sa ledabolo pokrčilo plecami, že "veď ale deti majú aj mamu, či nie?" 😅
@michaela789 No teraz ja lietam s dieťaťom na OČR každu chviľu, ale pohoda :D
viete mam kolegynu ktora rovnako ako ja robi homeoffice a tri mesiace bola na pnke lebo mala zlomenu nohu, nehoda na bicykli, pritom mi robime s pocitacom cize vklude mohla sdiet na gauci a pracovat..ale co dala sa vypisat a nik jej nic nepovedal, vratila s a v pohodicke do prace, ja idem raz za pol roka s chorym dietatom na ocr a uz v robote peklo a vycitky ze vsak na to nam dali HO aby sme nevynechavali z prace a ja toto idem robit..
My rozumieme, šéf je pako.
Ale nevyjadrila si sa k tomu, prečo sa teda, napríklad, neprestriedate s otcom dieťaťa (pár dní ty, pár dní on). @milanemila tu dala, podľa mňa, úplne super riešenie.
@michaela789 lebo moj manzel keby ostal tak pride o rocny bonus ktory dostava vzdy v januari, ked za predosly rok necerpa pnku ani ocr-1000 eur, ktory sa nam velmi zide
No, tak to už je potom o tom, že človek jednoducho nemôže mať všetko. Tak už len staviť na tú asertivitu a tasiť zákonník, ako na začiatku písal @thirstymonk. Hlavne to odkomunikovať slušne a nedávať zámienky na zbytočné prieky. Keby si sa zdula, že kolegyňa PN mala a ty nie, veľmi by si si nepomohla. Snáď to dopadne lepšie, ako momentálne čakáš.
Ved to je uplne nic. Ja som bola 90dni na ocr so synom a pritom mam tiez moznost HO stale. A zvysok som okolo toho povykryvala dovolenkou. Takze cca 4,5 mes ma v praci nebolo. Asi budes mat zvlastneho sefa.
Ja som si vzdy “vycerpala” ocrky, hlavne v decembri cez prazdniny a nezaujima ma, ci sa to zda alebo nezda niekomu vela tych 7dni rocme plus 7dni, kedy idem k lekarovi ja.
Ešte doplním že napríklad pnky na seba si vôbec neberiem