Hľadanie práce po 50tke

28. aug 2024

Prosím o radu ako si nájsť prácu. Mám problém nájsť si prácu. Mám viac ako 50 rokov, VŠE a prax v odbore, kde ponúk v mojom regióne minimum a všade dopredu prijatí uchádzači a výberové pohovory sú profoma. Pracovala som v školstve. Hľadám prácu v administratíve alebo pomocný účtovník, prax v tejto oblasti minimálna. Zväčšia ma ani na pohovor nezavolajú, len odpoveď, že vybrali vhodnejšieho uchádzača. Robiť niekde v Kauflande alebo v Lidli 12-hodinové zmeny nechcem.

egonsk
28. aug 2024

Zalezi odkial si, ak si z BA a okolia, napriklad:
https://www.profesia.sk/praca/digi-slovakia/O48...

deti95060810
28. aug 2024

@egonsk zle si prečítal... autorka hľadá prácu ako pomocný účtovník - ponúkaš inzerát ako hlavný účtovník....
to je sakra rozdiel.

autor
28. aug 2024

@egonsk
@egonsk Nie som z BA a ako účtovníčka mám minimálnu prax. U nás aj na junior účtovníka zoberú radšej absolventa, lebo môžu dosť príspevok z upsvar.
Pracovné portály sledujem denne.

ajka19
28. aug 2024

ten istý problém....málo pracovných príležitostí, buď už dopredu obsadené miesto, alebo iba mladé absolventky. Skúsiť rekvalifikačný kurz cez ÚP. Alebo aj prácu Kaufland, Lidl, časom možno sa vyskytne aj pozícia v administratíve, vždy si najprv interne hľadajú ľudí.

autor
28. aug 2024

@ajka19 V Kauflande alebo v Lidl 12-hodinovky fyzicky asi nezvládnem. Kurz - mám VŠ, tak nejaký kurz neschvália.

ajka19
28. aug 2024

schvália....len si treba vybrať, podať žiadosť na ÚP....treba to skúsiť, nevzdávať sa a lamentovať

janickacrazy
28. aug 2024

Pracovala si v školstve, tam sa nedá znovu poslať žiadosti? Alebo do nejakého malého obchodu, veď nie je len Lidl a Kaufland. Bohužiaľ po 50-tke sa práca hľadá ťažšie.

stellarstar
28. aug 2024

Treba hľadať aj iné obory

autor
28. aug 2024

@ajka19 Neschvália. Mám skúsenosti. Kurz účtovníctva neschvália lebo mám VŠE a kurz by mi ani nestačil, všade chcú prax. Vedúce referátu vzdelávania, ktoré schvaľujú príspevky sú strojársky, stavbárky a pod. A opatrovateľský kurz nechcem, starala som sa o rodičov, takže viem o čom to je.

vikusjk
28. aug 2024

VSE je VS ekonomicka, nie? Ale v uctovnictve prax nemate, ale pisete, ze inu prax v odbore mate - to znamena co, aky odbor, ake profesie? Ako pomocny uctovnik vo vasom veku asi ozaj nic nenajdete. Tak hladajte bud v tom odbore, kde ste pracovala doteraz, alebo zvazujte aj ine, ved Kaufland ci Lidl nie su jedine moznosti. A ako sa uz spominalo, urcite aj rekvalifikacny kurz cez UP.

autor
28. aug 2024

@stellarstar A čo tak asi?

ajka19
28. aug 2024

treba sa zamerať na iný kurz, nie na účtovníctvo...alebo si zaplatiť ten kurz sám, aj na splátky

nevenka
28. aug 2024

@janickacrazy uzasne, no. Ked pomaly do 70-ky nam bude treba robit...ked uz v 50-ke je clovek stary...😔.
Ponukaju Ti rekvalifikacne, to je take klise, "ine" odbory, no to tiez take vseobecne...Je to tazke a rozumiem Ti. Mna to caka tiez a to mam len po 40-ke, ale budem zacinat odznova. Uz sa "tesim"...
No neporadim Ti, lebo neviem, ale drzim Ti velmi palce.

autor
28. aug 2024

@ajka19 Veľmi ľahko sa napíše, že iný kurz, iný odbor. Vidieť že asi budeš z regiónu, kde nie je problém s prácou.

autor
28. aug 2024

@janickacrazy U nás v školstve minimum ponúk, obsadené ešte pred výberovým konaním. Radšej zoberú mladšiu, lebo tam sú tabuľkové platy a mladšej zaplatia menej.

barborachors
28. aug 2024

nedavaj do cv vek. Pripadne skor ako pošleš cv zavolaj tam na HR a informuj sa ci ta vezmú aj v 50. Ja ale vek do cv už po 30 roku veku zásadne nedavam.

ajka19
28. aug 2024

práveže som z regiónu, kde nie je práca, ....ale netreba sa hneď vzdávať....ak si mala v mladosti nejaký koníček,záľubu, záujmy...stavaj na tom, skús to, čo Ťa zaujíma, oslov s tým ľudí, urob si kurz.....ale neseď a nesťažuj sa. Viem, je to ťažké, a plne chápem, čo prežívaš...dávam rady a nápady, ale nevyriešim Tvoj problém, žiaľ.... pekný deň

melanta
28. aug 2024

Autorka, tvoj problém nie je vek. Tvoj problém je tvoje nastavenie.

@stellarstar sa ťa opátala, čo tak zmeniť odbor - tvoja reakcia bola "a čo tak asi?" Ona ťa nepozná, nemôže vedieť. Ale ty poznáš seba, vieš, čo by ťa bavilo, čo by ti išlo.

@ajka19 ti napísala, že je dobré zamerať sa na iné kurzy - tvoja reakcia bola "ľahko sa to píše, vidieť, že si z iného regiónu". Detto ako by vyššie uvedenom.

S týmto nastavením ťa nikto nezamestná, ani keby si mala 25 a bola by si namakaná účtovníčka. Takže skús zmeniť postoj. Ja som tento rok "zamestnala" 3 ľudí nad 50 rokov (3 z 13, čiže štvrtina ľudí bola nad 50). Ale boli to aktívni, akční, pozitívni ľudia. Firmy nemajú problém zamestnať človeka 50+ pre vek, ale pre neflexibilitu a neochotu prispôsobiť sa trhu. Na všetko máš argument a srší z teba negatívne nastavenie. Urob si dobrý profil na LinkedIn, dobrý profil na profesii. Pozri si v tvojom regióne všetky voľné ponuky a zamysli sa, čo z toho by ťa bavilo. A potom sa zameraj na to, čo musíš urobiť pre to, aby si taký job dostala - kurz, samoštúdium, niečo iné? ak nie sú ponuky v tvojej kvalifikácii, tak hľadaj riešenia, ako zmeniť svoje nastavenie na iné. Proste prispôsob sa trhu. Aj ľudia 30+ či dokonca 20+ sa v niektorých odvetviach musia významne prispôsobovať, pretože trh sa brutálne mení. Bez toho sa nepohneš.

autor
28. aug 2024

@barborachors Vek nedávam, ale podľa roku ukončenia školy si to ľahko vypočítajú. Niektorí sa rovno na výberovom konaní pýtajú na vek.
Keď zavolám, povedia aby som poslala životopis, že vek nie je prekážkou a na pohovor nepozvú, niektorí napíšu zamietavé vyjadrenie a niektorí nereagujú vôbec.

stellarstar
28. aug 2024

No nvm čoho všetkého si schopná a co všetko by si vedela robiť pokal nájdeš niečo vo svojom obore

stellarstar
28. aug 2024

@melanta ona musí vedieť co všetko by dala chcela dokázala, ona musí samú seba poznať a vedieť co chce

13uzivatelka11
28. aug 2024

Prepáč, ale co čakáš keď sama píšeš ze mate problém s prácou v regióne a máš minimálnu prax v obore kde chceš robiť.. Tam nemusí byť problém len vek, ale zrejme majú naozaj kvalifikovanejsie uchádzačky.. Tak naozaj musíš hľadať asi aj inú prácu.. Ved kaufland lidl ponúka aj skrátený úväzok...zatiaľ lepšie asi ako nič..

la_dolce_vita
28. aug 2024

Autorka, neporadim ti, ale viem, ze je to tak.. Mne blizky clovek zaziva to iste. Sme uz proste stari, hoci do dochodku daleko. Je to skoda, pretoze sme stara skola a pracu si vieme vazit. Len vysvetluj to niekomu..

autor
28. aug 2024

@melanta Prepáč, nie som negatívne nastavená, skúšam rôzne možnosti, príbuzné odbory, známych. Zaplatila som si, aby mi pomohli so životopisom. Neposielam univerzálny životopis ale prispôsobujem ponukám. Chcela som radu aký odbor alebo kurz, lebo mňa nebaví robiť kaderníčku, kozmetičku, pedikérku a podobne aj keď ich prácu si vážim a ich služby pravidelne využívam. Učila som rada, zaujíma ma účtovníctvo. Stále si študujem tieto veci. Nemám problém učiť sa nové veci. Bola som sa už pýtať vo viacerých menších predajniach či nepotrebujú človeka. Nemám problém s tým, že by mi nevyhovovala pracovná doba, ochotná som pracovať aj cez víkendy. Nevýhodou je, že nie som vodič. Rok som odchádzala do susedného okresného mesta. Robím všetko možné, aby som sa zamestnala, nie som zvyknutá sedieť doma.

autor
28. aug 2024

@13uzivatelka11 Súhlasím, že Kaufland a Lidl ponúka aj skrátený úväzok, ale zoberú tam radšej študenta a tým je u nás dosť. V Kauflande pracovala známa, ktorá po dvoch mesiacoch odišla, lebo to nezvládala fyzicky a to nie je človek, ktorý sa rýchlo vzdá.

martul
28. aug 2024

a s účtovníctvom máš aké skúsenosti?

lemra
28. aug 2024

Aj po 50 dával up príspevky zamestnávateľovi, skus sa spýtať.

egonsk
28. aug 2024

@deti95060810 kopec ludi (starsich) sa podcenuje a este viaces (mladych) sa precenuje. Ma na to skolu, tvrdi, ze ma aj nejaku prax, tak ked ma na to odvahu, moze skusit stastie ... to bol len jeden tip. Ale ako som uviedol, nenapisala odkial je, tazko takemu cloveku potom akokolvek radit. Ani skratke VSE som nepochopil ci je ekonomicka, alebo elektrotechnicka. 😋 a preto sa maju uvadzat slovne, aby nedochadzalo k zamenam 😉

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
28. aug 2024

@egonsk Je to ekonomická škola. Existuje aj Vysoká škola elektrotechnická? Nevedela som to.