Hľadanie práce po 40-tke

luludia
4. júl 2019

Ahojte, rada by som tu nasla povzbudenie a vypocula si uspesne pribehy tych, ktorym sa po 40 podarilo najst hladko zamestnanie. Tento rok budem mat 42 rokov, doteraz som poslednych 15 rokov pracovala na zivnost. Najma kvoli detom, aby som mohla s nimi travit viac casu. Deti odrastli a chcem si najst pracu na TPP. Mam VS vzdelanie a zijem v Bratislavskom kraji. Posielam zivotopisy, no na 99 % dostanem zamietavu odpoved zaobalenu do vseobecnych fraz a nedostanem sa ani pohovor. Co by ste poradili aby sa clovek udrzal pri pozitivnom naladeni a nasiel si slusny job po 40?

pribinak
4. júl 2019

Ake mas vzdelanie? Prax? Aky je odbor v ktorom hladas pracu?
Vodicak? Jazyky? PC? Jednoduche účtovníctvo/pokladňa? Vies nieco špecifické?
To vsetko vela zaváži

siska53
4. júl 2019

@luludia tak neviem, moja nadejna svagrina si nasla.vez problemov pracu aj po 40, aj po 50tke.... Bez toho, ze by musela.trcat na UP..
Krstny bol zas par mesiacov doma a uz ide opat pracovať a to ma cez 60..

natuska87
4. júl 2019

@siska53 A čo robia?🙂

luludia
autor
4. júl 2019

@pribinak vzdelanie vysokoskolske, prax mam v oblasti marketingu a PR, anglictina B2, vodicak ano. Hladam v marketingu, viem si predstavit aj banku. Vystudovala som ekonomicky smer.

kasokri
4. júl 2019

Ahoj. Ja som teraz na tom podobne. Ja sa síce dostanem na pohovor, no potom príde zamietava odpoveď. Ja žijem v menšom meste na východe a vždy sa nájde niekto, ci už so známosť ou, vyššou kvalifikáciou atď.... Tiež som už niekedy zúfalá. Tiež som chcela byť doma viac s deťmi, tak som vyštudovala učiteľstvo pre MŠ. No nemám prax a tak to bude tvrdý oriešok. Zrejme si nič nenájdem iba nejakú prácu pri páse. Tu totiž nič iné nie je.

pribinak
4. júl 2019

@luludia mas sice take všeobecne vzdelanie, ale s tymto urcite pracu najdes ;)

luludia
autor
4. júl 2019

@pribinak len neviem co robim v zivotopise zle, mne to pride tak, ze ked vidia rok ukoncenia VS 2000, vyradia ma. Datum narodenia neuvadzam v CV, ale z roku ukoncenia VS sa da vydedukovat, ze mam cez 40. Poslala som 20 zivotopisov, z toho bol 1 pohovor. Ostatni ma vyradili predtym ako by ma videli.

pribinak
4. júl 2019

@luludia mozno by som si dala skontrolovat niekomu cv
V akom formáte pises? Mas tam foto? Nemas tam popísaných príliš vela info? Zbytočnosti?
Mas tam vypichnúte nejake úspechy?
Viedla si projekt? Vyhrala súťaž? Navrhla nieco?

Ja ked mam v praci vyberať niekoho(sedím v komisii) neznášam cv na 4 strany s nepodstatnými hovadinami, prácami, kde niekto bol 4 mesiace, prace ktore nesúvisia s našou profesiou
Ale záujmu ma úspechy, produkty, projekty, návrhy, .... proste nieco cim ten clovek vyniká a zoberiem aj cloveka cez 50tku
Lebo ten uz velmi pracu menit nechce, zato chce makat a este nieco dokázať

natuska87
4. júl 2019

@luludia Áno! radia to aj personalisti, neudať vek.Ale priemerne ! inteligentný personalista si to prepočíta...😉Viete, doba je taká, každý zamestnávateľ chce 25 ročnú s 30 ročnou praxou...🙂..Nevzdávajte sa, niečo isto vydá...Ale ťažké to je, verím Vám.neklesajte na duchu, lebo ja som to tiež kedysi považovala za klišé, držať sa "hore koncom"...Dnes viem, že to človeka môže psychicky zložiť.

ivkazba
4. júl 2019

@luludia 1 pohovor z 20 CV v rámci BA nie je nič neštandardné, čiže kvôli tomuto netreba vešať hlavu. Vek máš úplne normálny, práveže 42 rokov je pre zamestnávateľov veľmi zaujímavé - odrastené resp. väčšie deti, čiže nižšie riziko vymeškávania v práci, človek je vyzretejší a nebude toľko špekuľovať ako mladí ľudia, bude viac makať ako mladí lenivci. Ja som za svoju kariéru prijala kopec ľudí aj nad 50 rokov.
Otázne je, ako máš písaný CV. Ja sa často stretávam s tým, že buď je CV príliš stručné a neviem z toho vyčítať reálne skúsenosti človeka, alebo zase príliš obsiahle a to ma nebaví čítať. CV by malo byť jasné a faktické.
Ak chceš, môžeš mi poslať CV do ip, pozriem a prípadne ti dám odporúčania na pár headhunterov, ktorým by si sa mohla ozvať.

luludia
autor
4. júl 2019

@ivkazba skvele, dakujem za ponuku, poslem CV na posudenie cez IP

luludia
autor
4. júl 2019

@natuska87 dakujem za povzbudenie. Snazim sa udrzat si pozitivny pristup k hladaniu prace, viem, ze je len na mne, ci si ju najdem.

vienala
5. júl 2019

@luludia chcem Ta povzbudiť. Ja som si našla dobrú prácu v 40 po troch deťoch. Ponúkli mi plat, ktorý by som si ani sama nepýtala. V podstate je moja práca veľmi náročná na logiku a analytické myslenie, čo vie, samozrejme, dosť človeka psychicky vyčerpať, ale nemám žiadnu priamu zodpovednosť, takže ak by som sa aj pomýlila, tak neohrozím priamo výsledky firmy, čo mi zasa dáva úžasný pocit voľnosti, že keď odídem z práce, nemusím v podvedomí riešiť, či je všetko OK. Môžem sa s čistou hlavou venovať deťom a rodine, čo je super.
Keď mám choré deti, kľudne mám umožnené aj týždeň pracovať z domu. Samozrejme, je to aj o dôvere medzi mnou a nadriadeným, že vie, že aj z domu podám adekvátny výkon. Pre mňa je to zasa super, že nemusím byť pri každom zakašlaní alebo zvýšenej teplote detí v strese, že ako budem riešiť ich chorobu.
Môžem povedať, že ako 3- matka mám teraz oveľa lepšie podmienky v práci, ako keď som bola mladšia. Veľmi si to vážim u terajšieho zamestnávateľa. Samozrejme, ako všade aj tu sú negatíva, ale pozitíva pre mňa ako matku ich veľmi prevyšujú. A navyše ten plat... ja osobne by som si možno ako matka po treťom dieťati zapýtala tak max. 75% terajšieho platu.
Mám aj zlé skúsenosti z predošlých zamestnaní. Neustále doprosovanie o možnosť aspoň niekedy pri chorobách detí pracovať z domu, tlačenie zo strany zamestnávateľa nemať nadčasy, aj keď v skutočnosti objem práce nebolo možné spraviť bez nadčasov - ale veď zamestnávateľ potreboval, aby oficiálne neboli nadčasy, tak som musela dorábať veľa z domu a pod. Takže teraz si fakt vážim to, čo teraz mám
Ešte z pohľadu Tvojho veku - je dnes fakt ťažké nájsť správneho zamestnanca. Tvoj vek vidím skôr ako plus - ešte stále výkonná, už so skúsenosťami, bez rizika, že pôjdeš na materskú, alebo budeš riešiť neustále choroby a stráženie malých detí. U nás vo firme berú bežne ludí aj nad 50. Je to veľká firma, momentálne má otvorených cez 10 administr.pozícií, takže ak nájdu správneho a šikovného človeka tak okolo 50r., nemajú s tým problém. A to už nehovorím o 40 ročných - tých v poslednom období prijali plno.
Takže šup, šup... urobiť dobré CV, pripomínam nie všeobecné, ale vždy prispôsobené danej pozícii. Mne kolegyňa z personálneho povedala, že niektorí si dokonca ani neuvádzajú rok ukončenia školy, tak teda k tomuto sa neviem vyjadriť, ja som v CV tento údaj mala.

Tak prajem veľa šťastia... lebo povedzme si, že aj toto je, tak ako v každej životnej situácii, dôležité pri hľadaní práce.

smoni
5. júl 2019

@luludia mate obrovskú skúsenosť ako SZČO, prečo sa viazať na zamestnávateľa? Mizno len treba príležitosť v ktorej uplatnite svoje schopnosti.
Napíšte mi IP

siska53
5. júl 2019

@natuska87 manažérka ( pozicie, kde ma na starosti audity a tak, ludia pod nou) a on je právnik, ale neviem, na aku pozíciu ide robit teraz..

siska53
5. júl 2019

@vienala tak to je dolezite.. ja som.vo veku presne 40rokov nastupovala po 5rokov materskej do novej prace. Na začiatku plat nic moc, ale uz je lepsie, som.tam vyse 4rokov, praca ma bavi, toleruju ocr i pn, ked chcem, mozem.mat aj homeoffice..

Skor zvazujem neskôr,ze co dalej, nejaka som.nerozhodna, ktoryn smerom sa vydat, zas tam.nechcem.byt do dochodku (aj ked tam mame aj kolegyne, co od neho uz nemaju daleko, ale ja este hej...).

evittam
5. júl 2019

@luludia Po skoro 4rokoch na RD, 39rokov. Dve deti -10 a 4. Prácu som nasla vlastne okamzite, dokonca 3ponuky kde mne vysli v ustrety, nakoľko muz pracuje v zahraničí t.j.skrateny uvazok, možnosť homeoffice. A ešte som si mohla vyberat. Vybrala som najlepsie co som mohla-este bonus 10min peso od domu, po ceste skolka, skola.

mirkab79
5. júl 2019

@vienala tá firma je asi v BA že? Škoda že nie v ZA kraji hneď by som si poslala CV 😀 ja tiež som v podobnej situácii, čerstvá 40, 3 deti, z toho dve idú od septembra do škôlky a jedno do školy a ja zrejme do novej práce, už som bola na pár pohovoroch ale zatiaľ nič čo by vyhovovalo, bude to ťažké nájsť dobrú prácu ale verím si veď ponuky sú stále a nemôžu všade chcieť len dvadsiatnikov 😀

evittam
5. júl 2019

@vienala Presne ako pises. Tiez asi najlepšia práca co som mala. A to mam vyse 20rocnu prax. Ani som vôbec nečakala,zeto tak vyjde. Pri synovi som hladala pracu vyse polroka a aj to bolo len stastie a náhoda..

evittam
5. júl 2019

@mirkab79 Som zo ZA.😉

sofia1
5. júl 2019

@pribinak ak sa môžem spýtať,ako ma vyzerať poriadne napísaný životopis?píše sa k tomu aj motivačný list,či už nie?ak môžeš mi poslať správu a vzor životopis .prof.ako ma vyzerať.tiez to budem už za chvilku riesit😏😊.dakujeeem

mijo53
5. júl 2019

@kasokri na východe nie preto nemôžeš nájsť prácu v MŠ, že nemáš prax, ale preto, že na východe sa všetci učitelia držia svojho miesta ako kliešte. V škôlke pracujú aj také, ktoré majú blízko k 70-tke

pribinak
5. júl 2019

@sofia1 napr

https://www.google.sk/search?q=cv&client=safari...

Motivačný list mozes kludne pridať, tym nic nepokazis. Práveže je to priestor, kde mozes viac napisat nieco napr k nejakému projektu, stáži, zahraničnej skúsenosti, ....
Ale vyhla by som sa takým prázdnym formulkam. Skor pisat o sebe ako kopírovať nejake prázdne frázy z internetu

vienala
5. júl 2019

@mirkab79 nie, práca nie je v BA, bývam dosť ďaleko od Bratislavy. Ale, žiaľ, nie je to ani ZA kraj
Apropo - zamestnávatelia nechcú stále dvadsiatnikov, prípadne mladé baby s mierami modeliek... to je len mýtus. Teda aspoň ak ide o pozície, kde treba mať aj patričný výkon a nie len reprezentovať zamestnávateľa - a tých pozícií, kde sa kladie dôraz na výkon, je väčšina. Spomeniem príklad - u nás momentálne hľadajú projekt.manažéra. Zo žartu som sa pýtala, aké bude hlavné kritérium na túto pozíciu - nakoľko sú tam len muži- či by privítali mladú sexy kolegyňu. A oni jednoznačne, že to určite nie, oni totiž nepotrebujú kolegu/kolegynu na obzeranie, ale na to, aby ich odbremenil/a a podal/a príslušný výkon.

vienala
5. júl 2019

@kasokri na východ od Bratislavy, príp. Trnavy, nie len na východe Slovenska, sa na 95% miest učiteliek v MS hľadajú po známosti, nakoľko na tieto pozície stojí v poradovníku množstvo žien. Treba si uvedomiť, že síce plat je malý, nezaujímavý pre BA a okolie, ale dalej na východ je už tento plat veľmi konkurencieschopný v porovnaní s ostatnými voľnými pozíciami v týchto regiónoch. Pomer platu a výkonu a tiež toho, že okrem 2 týždnov majú učiteľky v MS voľné prázdniny, a navyše stačí len 2 ročné diaľkové stúdium, ktoré ukončujú ročne stovky žien na Slovensku - sú tieto pozície veľmi zaujimavé pre matky malých detí, ale kludne aj unavené patdesiatnicky, ktoré celý život bud manuálne pracovali, alebo už nemajú energiu na stresy a nároky zámestnávateľov hoci aj na administr.pozíciách.

Takže ak učiteľka v MS na východe, možno okrem KE, len po veľmi dobrej známosti

mirkab79
5. júl 2019

@evittam robíš vo veľkej zahraničnej firme či nejakej malej? Ja som z MT a problém je, že takmer všetky zaujímavé pozície sú buď ZA alebo Strečno prípadne, a tam vieme aká je situácia hlavne piatky zápchy nehody atď. Tak neviem či by som to dala to dochádzanie pri troch deťoch a muž robí na zmeny zatiaľ..

evittam
5. júl 2019

@mirkab79 Malej

luludia
autor
5. júl 2019

@vienala dakujem za povzbudenie, aj taketo nieco som si potrebovala precitat. To je to, co chcem. Stabilne zazemie vo firme kde budem mat dostatocne dobre ohodnotenie, ktore ma bude motivovat s radostou chodit do prace. Moze byt problem v CV, dam si ho pozriet. Home office v pripade potreby by ma tiez velmi potesil.

luludia
autor
5. júl 2019

@smoni dakujem za ponuku, ja nie som typ obchodnika

sivana09
5. júl 2019

Nemyslim, ze to suvisi s vekom.. vek okolo 40 je uplne v pohode... S takymto problemom sa stretavaju aj mladi... Ide o to, odlisit sa od ostatnych... Vyniknut niecim.. z uvedeneho mi to vyznieva ako uplne priemerny zivotopis, ktorych je neurekom... A taky firmy vacsinou odignoruju.. ci ma kandidát 25 ci 40