Hľadám si prácu a stále nič. Čo robím zle?

baki03
17. okt 2023

Ahojte, vedeli by ste mi niekto poradiť čo robím zle keď už od septembra po doštudovaní SŠ si hľadám prácu a stále nič? Už som skúšala všeličo… Cítim sa z toho zle a bezcenne.. Je to normálne? Stačí len vydržať nejaku chvíľu doma a príde to?

justxme
17. okt 2023

@baki03 zalezi podla lokality, niekde to naozaj moze byt problem. Napriklad tu v Bratislave to az tak narocne nie je, kedze ponuk je denne dost

melanta
17. okt 2023

Aká SŠ? Aká úroveň jazykov? Aká lokalita? Akú prácu chceš a na aké pozície si reagovala? Píšeš veľmi všeobecne, ťažko radiť niečo konkrétne. Skús dať viac info. A nevešaj hlavu, nič nie je stratené.

anjelicek26
17. okt 2023

Takze hladas prve zamestnanie a nemas ziadne skusenosti, spravne? Aku pracu hladas? V obore ci mimo? Hlavne pozri je oktober a hladas len od septembra, zasa zazraky do troch dni sa tiez nedeju... hlavne poriadny zivotopis, fotku, ciele, jazyky, kurzy... len posielas no name zivotopis kade-tade, alebo to tam nesies osobne, alebo tam volas alebo ako? Takto vseobecne sa radit neda...

marsmykkok
17. okt 2023

Napríklad na tie pozície čo si reagovala v druhej polke septembra a neskôr nemusí byť ani ukončené výberové konanie, veľa firiem má termín aj mesiac a potom vyberajú a pozývajú na pohovor. Veľa veľkých firiem rovnako napríklad na profesii má inzeráty ako reklamu pre image, reálne nikoho nehľadajú. Určite je dobré aj napríklad na Facebooku v skupinách miestnych hľadať, tam si priamo píšeš s tým kto vyberá, väčšinou hľadajú často s nástupom ihned, menej ľudí zareaguje ako napríklad na profesii. Možno tam by sa ti skôr podarilo.

vroni
17. okt 2023

Ja keď čítam o "studovani" na SŠ, otvára sa mi nožík vo vrecku a kandidáta zaradujem na samý koniec.

aidan133
17. okt 2023

@vroni na SŠ sa neštuduje? Odporúčam manažment hnevu keď sa ti kvôli takej prkotine otvára nožík vo vrecku.

vroni
17. okt 2023

@aidan133, nie, nestuduje. Keď sa uchádzač o zamestnanie nenamaha so správnou formuláciou ani v CV/motivačnom liste, je veľmi pravdepodobne, ze ďalšia diskusia je zbytočná.

mariska1989
17. okt 2023

Niekto ma problém zohnať robotu rok a pol . Hlavne kľud . záleží čo hľadáš. Prvom rade sa treba prihlásiť na Up ak si tak ešte neurobila . Aby si mala aspoň zdravotnú platenú ..urobiť životopis aj keď tam nič nebude ale to je základ . Držím ti palce .

valeria_h
17. okt 2023

@vroni Áno,vieme. Ty si tá, čo hádže do koša CV len preto, lebo dotyčný/á nemá vodičský preukaz aj keď ho k práci nepotrebuje 🤦‍♀️

kvetinka75
17. okt 2023

@aidan133 ja teraz rozmýšlam, od čoho je potom odvodené slovo študent a študijné odbory. Hm. Tak keď to nie je študent strednej školy, tak kto potom?

valeria_h
17. okt 2023

@kvetinka75 Nerieš, ona je trochu mimo.

kvetinka75
17. okt 2023

@valeria_h len ma zaráža, že vie, čo má autorka v CV, hm.

valeria_h
17. okt 2023

@kvetinka75 Samozrejme, že nevie. Ona je už taká, netreba sa nad tým zamýšľať. Pre mňa je to každopádne novinka, že na SŠ sa neštuduje 😃

aidan133
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janewithane
17. okt 2023

Odporucila by som karierove poradenstvo, ak si z bb kraja tak napr www.tvojspace.sk. Pripadne aj cez upsvar by sa nedalo sa poinformovat o takej moznosti?
Dalej by som skusila vyuzit aj LinkedIn- rozne tipy k nemu najdes aj na youtube ale tusim aj na skillmea, tam najdes aj kopec inych dostupnych kurzov.
Plus by som mozno vyskusala dobrovolnictvo v nejakom programe, uz su aj nastroje kde ziskas aj nejake osvedcenie o zrucnostiach ktore si pocas toho nadobudla, moze to byt pre cerstvu absolventku zaujimave.

aidan133
17. okt 2023

@vroni a čo sa teda robí na SŠ?

dennissa16
17. okt 2023

@vroni a ako to ma byt teda správne?nech vieme….

marsmykkok
17. okt 2023

@valeria_h Asi prsty mala rýchlejšie ako hlavu, alebo zlú náladu a pomýlila si to napríklad s výučným listom, napríklad murár to nevyštuduje, skôr sa vyučí. Respektíve ešte základná škola možno skôr by som povedala, že sa absolvuje, lebo je povinná. Ale stredná s maturitou (napríklad obchodná akadémia) je štúdijný odbor a teda sa študuje logicky asi.

melanta
17. okt 2023

@vroni práve včera som s kamoškou riešila jej syna, ktorý je v 9. ročníku na ZŠ a diskutovali sme o školách, ktoré chlapca zaujímajú. Poslala mi 3 linky SŠ a každá mala na svojom webe o.i. "študijné odbory". Dokonca ak si pozrieš weby zamerané na stredné školy, tak tam nájdeš pojmy ako študijné odbory, štúdium na SŠ a pod. Ja som teda veľmi striktná a veľmi náročná v mnohých oblastiach ako headhunter a manažér. Ale tuto si dovolím povedať, že si mimo. Stredoškolské štúdium je o tom, že na strednej škole sa študuje. Aj wikipedia ti povie, že študent študuje na SŠ alebo VŠ. Ak by sme sa bavili o učňovských odboroch, tak tam je namieste povedať, že nejde o študentov.

vroni
17. okt 2023

@valeria_h, od teba je to lichotka, ty si vacsinou uplne mimo, takže sa v tom dobre vyznáš.
Na SŠ sa nestuduje. SŠ sa navštevuje, absolvuje, pripadne, ak ide o SOU, tak sa dá aj vyučiť. Študuje sa na VŠ. Napriek tomu, ze si stredné školy píšu "studijne" odbory.
@kvetinka75, neviem, co ma autorka v CV. Použila túto formulaciu vo svojom prispevku a ja som povedala, ze by mi takáto formulácia v CV/motivačnom liste bola tŕňom v oku.
@melanta, keď hľadám vystudovaneho strojara/technika/chemika atď, tak hľadám vysokoškolákov. Nie stredoškolákov. Áno, školy uvádzajú študijné odbory, lebo to nie sú učebné odbory a ďalší názov pre to nemáme. Ale stále sú stredoškoláci "len" absolventi študijného odboru a nemajú ho vyštudovaný.

kvetinka75
17. okt 2023

@vroni ale to ešte neznamená že ju tam použila to po prvé, a po druhé, divné kritérium pri výbere.

vroni
17. okt 2023

@kvetinka75, a? Ved netvrdím, ze ju použila a ani ze by som ju vďaka tomu nebrala do úvahy. Len ze keby boli dvaja (teoreticky) identicki kandidáti, môže nevhodná formulácia spôsobiť, ze bude upednostneny ten druhy.

aidan133
17. okt 2023
valeria_h
17. okt 2023

@vroni To je milé od Teba 😊

valeria_h
17. okt 2023

Že Vás to baví sa s ňou doťahovať, veď je úplne mimo 😁

hefo
17. okt 2023

@aidan133 Ja by som jej navrhol vymeniť nožík, raz sa pichne do stehna, alebo nedajbože ešte nejako horšie...

heln
17. okt 2023

ja len pripomienku, ze podla skolskeho zakona je ziak na strednej a zakladnej skole. student je na vysokej skole.
autorke, mesiac naozaj nie je dlha doba, netreba zufat, len posielat a posielat, chodit medzi ludi, pytat sa, mozno skusit nejake prace na dohodu, niekedy sa potom podari aj najst pracu.

zmrzlinka2021
17. okt 2023

@baki03 akú máš školu? A čo chces robiť?

eleanor2510
17. okt 2023

@vroni prepac, ja som zase slovencinarka a vreckovy nozik sa mi otvara z teba
pouzivaj slovenske slovniky, ked uz sa ides ohanat spravnostou nejakeho terminu
https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Studovat&s=exa...

vroni
18. okt 2023

@eleanor2510, no vidíš, každého z nás dráždi čosi iné...