Aké máte skúsenosti s prácou na plný home office?
Hľadám si nové zamestnanie ale v mojom malom meste si prácu nenájdem tak mam iba 2 možnosti, dochádzať 30-40km alebo pracovať iba z domu.
Dochadzanie znamená plus hodina času denne, náklady na cestovanie, menej času na deti ...
Z domu som teraz robil iba raz do týždňa co bolo v pohode, ale robiť tak nastalo by bolo ako byť zatvorený doma, žiadna kava s kolegami. Ako sa vlastne v takých veľkých firmách kde sú ľudia z celého SR kolegovia poznajú a rozumejú?
@samuel222 ja osobne s takouto prácou skúsenosť nemám, moja práca sa nedá vykonávať z domu.. ale môj muž bol iba na HO od korony vo firme kde pracuje uz veľmi dlho - predtým bol na HO len pár krát do tyzdna.. ale tento trend sa veľmi mení nie len u neho, ale aj v iných firmách (čo vieme od známych) a Full HO už firmy začínajú zatrhavat a ľudia sú už nútení chodiť do Office aspoň pár krát do týždňa.. tak to píšem len preto aby si vedel, že už to asi nebude také ľahké nájsť si takú prácu.. (muž robí v IT oblasti)
Môjmu mužovi byť iba na HO veľmi vyhovovalo, ma pracovnu, vybavil si ju tak, aby mu nič nechýbalo a vravi že sa vie na prácu omnoho viac sústrediť.. keď musí ísť do Office tak vie že toho moc nespraví, lebo ľudia sa chcú rozprávať čo je prirodzené samozrejme.. keď je doma veľa telefonuje, ma kolegov z celého sveta s kt.spolupracuje.. vďaka tomu udržoval kontakt s ostatnými, tak je to aj teraz.. on je ale introvertnejsi, takže jemu nechýbal osobny kontakt, telefónmi vybaví len to čo potrebuje a take tie veci okolo si vie lepšie regulovať keď sa to deje online.. (negatívum je, že niekedy nevie kedy skončiť a musím mu pripomínat že už je dlho v pracovni že existujeme na svete aj my)
Takže pri takomto type práce závisí aj na tom aký je človek samotný.. mám veľmi veľa známych čo na HO robia, alebo robili niektorym to padlo veľmi vhod, ini zase boli veľmi radi ak sa konečne mohli do Office vrátiť..
A teda to dochádzanie hodinu je bohužiaľ realita mnohých ľudí, sama som mnoho krát mala prácu vzdialenú hodinu od domu.. teraz prvý krát ju mám 15 minút ale to preto lebo chodim mimo špičky.. je to síce super, ale proste za prácou je bohuzial bežné že sa dochádza ..
Tiež som mala od covidu zavedený HO a automaticky sa prešlo na uplny HO aj po pandémii. Je pravda, že prvý polrok to bola pre mňa katastrofa, chýbali mi ľudia, spoločné obedy, kávičky počas prestávky. Potom som si zvykla. Z domu som spravila viac ako z prace a rýchlejšie, keďže som sa nemala s kým,, zabavat'' a bola som sama.
Keď som robotu nestíhala a bolo jej viac, nemala som stres, že už chcem ísť domov za rodinou ale v kľude som dokončila pokým prišiel manžel z prace. Občas som stihla aj navarit popri a poobede sme mali pokoj. Po čase som si zvykla ale jasne, socializacia chyba, keďže s kolegami sme boli v kontakte len cez telefón alebo Skype. Po 3 rokoch HO som čakala dieťa a ostala už na materskej.
Manžel počas korony robil 100% z domu... raz za 2 mesiace išiel do firmy... po korone im zaviedli office 1x do týždňa. Takto teraz funguje a jemu to vyhovuje. On je introvert, takže on ľudí naokolo nepotrebuje. Prácu si spraví. To skôr mne sa občas už nepáči, že má PC permanentne zapnutý od 6:00 do 19:00 hod. a niekedy aj dlhšie. V tomto je to nevýhoda. Keďže on robí v medzinárodnej firme, priamo jeho nadriadený sedí niekde v Južnej Amerike, tak skrz časový posun máva meetingy aj večer o šiestej.
My v praci mame zavedeny 9xHO do mesiaca ,pri vynimkach “neobmedzeny”..osobne som nebola uz 3 mesiace v kancli zo zdravot.dovodov a aj celkovo tento rok som bola v kancli dokopy asi 10x (bud krpec chory,bud ja chora alebo som mala dovcu a tych 9 dni mi vyslo tak akurat na zvysok mesiaca)…na jednej strane doma urobim viac prace ako v kancli prave kvoli tomu vykeckavaniu a ovela lepsie sa mi pracuje a sustreduje v tichu,cez obednu prestavku si dam prat,nalozim umyvacku nemusim sa nervovat v aute (aj rak to mam do prace 10min autom 😂) ,vstavala som 5-10min pred tym sko mi zacala pracovn doba..z tohto pohladu to je super,na druhej strane hoci som introvert ta socialna izolacia za tento rok sa mi dost podpisala na psychike..a hoci aj chcem ist do kanclu len pri tej predstave ma chyta uzkost z neviem akwho dovodu,lebo so vsetkymi kolegami vychadzame velmi dobre a s poniektorimi by som sa veru aj rada porozpravala osobne nez cet teams
ja som 10 rokov bola na home office. Moj zamestnavatel to podporoval po materskej cize do officu som isla tak 2x do roka max. Mne to velmi vyhovovalo. Jednak doma ovela viac spravim (a nie nemyslim pranie a upratanie) ale pracu na ktoru sa sustredim a nekvakame s kolegami ... Vlani pri hromadnom prepustani som ostala bez roboty, novy zamestnavatel ma chce mat v office 3x do tyzdna a tym ze to mam hodinu vlakom len jednu cestu + MHD... no je to vela cestovania. Mne by vyhovovalo chodit do officu 1x do tyzdna na socializaciu a ostatne pracovat z domu. Fakt sa nemusim bat ze uz musim na vlak, ze mi vlak meska... proste sa zapnem skor ked je vela roboty a potiahnem dlhsie z domu ked je toho vela.... keby som v ten den cestovala, domov proste pojdem, nech nikto necaka ze budem do polnoci v office.
Teraz je ale velmi malo firiem kde ponukaju full home office. Ja pojdem proti spolocnosti, mne pandemia celkom vyhovovala... az na to ze deti sa ucili z domu - to bolo trochu tazsie
Ja mam ho 2x do tyzdna, ale osobne sa mi zda balans 3x do tyzdna lepsi. Uplny ho by som nechcela, teraz som bola doma skoro 3t a uz mi chybali kolegovia.
@katkaseiner myslím že pandémicke opatrenia vyhovovali väčšine introvertnejsich ľudí 😅 a práve to bol ten problém že svet introvertov si vtedy museli zažiť aj extroverti čo nikdy predtým do toho neboli nútení.. lebo introverti sú celý život nútení sa prispôsobovať extrovertnemu svetu, v pandemii to bolo chvíľu naopak a už z toho bol problém 🤣 (berte s nadsazkou prosím)
Ja som doma od februára 2020 na pernamentom HO. Na začiatku bolo ťažké si zvyknúť ale postupne prevážili plusy. Zhruba raz za mesiac sa stretneme všetci v office a pokecáme, dáme kávu, veľa toho v ten deň nespravíme 🙂
Ináč už do officu nechodievam, veľký hluk (máme iba open spaces), boj o nastavenie klímy, chorý kolega.... a podobné negatíva mi vôbec nechýbajú, na socializáciu mám osobný život.
@samuel222 ja mam full home office,s tym ze raz za tyzden,dva treba ist jeden den do kancelarie,ja si to neviem vynachvalit,aj moja predosla praca bola uplne z domu,ked idem do kancelárie,vstavam 4:20 aby som cca 6:15 isla z domu,byvame na dedine a ja nemam vodicsky preukaz zatial,moj muz mi je kolega cize chodime spolu,ked robim z domu,vstavam 6:40 a o 7 zaciname,ja si to neviem vynachvalit, nemusim sa tano chystat,dbat ci mam umyte vyzehlene vlasy,manikuru,atd..do toho som brutalny introvert az asocial cize mne to maximalne vyhovuje,a nie uplne rozumiem tomu socializovaniu sa v praci,sme kolegovia a nie kamarati,navyse ja som v kancelarii s mojim manzelom a este jednym chalanom co je taky tichsi,a na kolko nasa praca spociva aj v dvihani hovorov,tak aj ludia z vedlajsej kancelarie nie uplne kavickuju a vykecavaju
@jana_eyre_2 toto presne vravi moj muz. Konecne sa extroverti museli vcitit do koze introvertov a velmi sa im to nepacilo. Naozaj sa svet vzdy prisposobuje extroverom, predtym som si to neuvedomila…
Robila som čisto na HO, vyhovovalo mi to. Teraz mám prácu, v ktorej je to na mne, môžem robiť z domu, no zároveň máme aj možnosť v office. Niektorý týždeň som celý na HO, niekedy idem 2x do officu, toto je podľa mňa najlepší model.
@samuel222 Vo veľkých firmách sa ľudia (ne) poznajú aj preto že je ich veľa a veľká je fluktuácia. Ak nie si extrovert poznáš ľudí zo svojho tímu a to ti stačí.
To najcennejšie čo máme je čas. Zabíjať ho každodenným dochádzanim do práce nie je bohvie čo. V práci si povedzme 8 hodín a dochádzas hodinu tam a hodinu späť. Čiže práca ti z dňa ktorý má 24 hodín, 8 hodín by si mal spať čo je 16 hodín, zožerie 10. Na rodinu, kamarátov a povinnosti (nepracujeme len v práci keďže väčšina si nemôže dovoliť kuchárku, upratovacku a nakupcu) je 6 hodín čo je žalostne málo.
Podľa obrázka si chlap takže sa ťa to netýka, ale spoločenské kritériá považujú ženu ktorá ráno prevedie hygienu a úpravu zovňajšku chlapskeho typu (vyčistiť zuby, prehrabnut vlasy, sprcha, hodiť na seba čo vypadlo zo skrine) za zanedbanu takže pre ženu rátaj ďalšiu 1-2 hodiny na výber outfitu, žehlenie vybratých veci, úpravu vlasov, manikúru, makeup. Čiže žene zožerie chodenie do práce 11-12 hodín a na súkromný život ostanú 4. Z tohto pohľadu má ho jednoznačnú výhodu
@katka700 presne toto !!!! nas sef,on tiez hodinu dochadza,povedal ze jemu trva rano 5 minut kym opusti dom,wc zuby hotovo,mne tak dve hodiny aj so sprchou,nakolko na zeny su prisnejsie kriteria,a naozaj nie som ochotna denne cestovat skoro hodinu a pol a este chodit skorej spat a rano skoro vstavat,aby som si isla urobit tu istu pracu co viem aj z domu ,takto skoncim o 15 a som v obyvacke a ked sa mi chce porobim si doma co treba,za mna je to brutalna strata casu,dochadzanie do prace
Mne napr full HO vyhovoval. Momentalne chodim 1x do tyzdna do officu, a to je pre mne uplne idealne. A ja som napr menej efektivna v office, lebo kava, obed, kazdu chvilu sa niekto zastavi a pokeca. Mam kolegov, ktory robit z domu nevedia a chodia kazdy den, ja sk naopak neviem predstavit sa vratit do officu kazdy den.
Ja som na HO.od 2018 a neviem, aka socializacia mi ma chybat - mam denne cally s mojim teamom plus stale riesime veci na teams, cally sa otvaraju otazkami zo zivota, co so sebou zazdielame, vieme toho o sebe naozaj vela - tak co mi ma chybat? Moje dochadzanie kvoli zapcham a autobusom od dveri k dveram tam a naspat 5,5hodiny prosim pekne... kvoli zapcham pred BA aj v ramci BA
Bol som posledne roky vlastne 100% HO. A uz mi to dobre liezlo krkom. Ovela stastnejsi som v kancli 🙂 Spolocne obediky su super, kava je super, debaty tiez aj pohybu, posledny cas chodim na bicykli - je to fajn aspon 10 minut do dna sa trosku precvicit. Takze len same vyhody.
Mne full HO vyhovoval, kamosov mam aj mimo office a nepotrebujem chodit do roboty, aby som pokecala so zivym tvorom 😅 pre mna je zabity cas, ked sa musim dotreba z domu do office + tie chystacky naokolo, z domu som pracovala urcite viac a dlhsie ako v office
My máme v práci polovičný home office a prijala by som 100 %. Ja k mojej práci kolegov nepotrebujem, aj v kancelárii komunikujem mailom, lebo to treba tak riešiť. Ale! Ja mám skvelú partiu kamošov v škole mojich detí a v organizácii, kde dobrovoľníčim, takže ja mám socializáciu poobede a v robote fakt kecať nepotrebujem, nechcem, iba ma to odtŕha od práce. Stáva sa, že ak som sama doma, za celý deň neprehovorím ani slovo, ale fakt poobede som vo svojom živle medzi svojimi ľuďmi. Ak by som poobede nemala tú možnosť socializácie, asi by mi vadilo byť len doma.
Moj muz ma Full HO, pre neho raj, ma iba jeden den v kancli za mesiac. Na nejaku osobnu socializaciu. On tych ludi vidiet nepotrebuje. Takze pre neho je to take, ze staci ked su on call , alebo cez email
@caroline_ mne muz povedal, ze predtym bol is 9:00 v kancli, teraz je od 7:30, ze ludia su radi, lebo ked je maler, tak to je do 9:00 vyriesene a Peak time je potom safe. Mu napr volala kolegyna, ze nieco ako sa jej zobrazilo, klikla na to a system v haji zelenom. Takze mala stastie, ze jej s tym pomohol a na meetingu uz boli vsetci bez stresu
Toto je velmi individualne, zavisi od povahy. Pre mna je ideal kombo - 1-2x do tyzdna sa ukazat v office, dat obed a kavu s kolegami a zvysne dni robit v klude z domu.
@jana_eyre_2 aj ja robím IT a zvažujem ponuky, aj keď veľa je takých ze hybrid len je rozdiel cestovať do veľkého mesta 2x do mesiaca alebo 3x za tyzden.....a môžem sa opýtať v akej IT oblasti mu robí?
@samuel222 IT marketing
@jana_eyre_2 co je it marketing? Znie to zaujimavo.
Robím piaty rok permanentny homeoffice. Som živnostik, programator, kolegovia mi nechybaju a kavu nepijem. Nikdy by som sa už nevratil do office. Za mňa najväčšia výhoda, že stlačíš čudlík na PC a "si doma z roboty".
Niekto to berie tak, že celý život je teda v robote, aj keď je doma, ale ja práve naopak - beriem to tak, že nikdy nie som v robote, lebo moja robota je niečo, čo ma baví (a sem-tam sere). Takže nie som v robote nikdy.
@victoriab
Napr. Predaj hardvéru a softvéru,
cenotvorba a výpočty nákladov,tvorba ponúk, cenové stratégie, analýza trhu a konkurencie.
@samuel222 kvôli pandemii sa to u nás zaviedlo. Najskôr si pochvaľovali, však sa ušetrili aj nejaké náklady. Ale potom to zrušili a zaviedli nám určite %, kedy musíme chodiť do práce. Práve kvôli socializácii, kvôli zaúčaniu nových kolegov., kvôli budovaniu tímu… Mne osobne HO veľmi nevyhovuje (samozrejme, som zaň vďačná, lebo je fajn vziať si kvôli deťom HO, či neísť na PN, ak nie som úplne fit), radšej chodím do officu. Ale mám kolegov, ktorým zasa vyhovuje ostať skôr doma.