Frustrácia z práce

6. aug 2024

Ahojte. Momentálne zažívam frustráciu z práce. Som po MD. Ešte mi ani RD neskončila a začala som pracovať, chcela som získať čas, aby som si našla prácu, kde budem spokojná. Ale stále tomu tak nie je. Prvá práca by ma veľmi bavila, avšak šéf bol strašný, dala som výpoveď. Druhá práca bola v takej staršej firme, kde boli aj zastaralé postupy, hrozný zmätok, vysoká fluktuáciu, čo ma dosť ubijalo. Šéf tiež nič moc, pán v dôchodkovom veku s čudnymi praktikami. Avsak stále som si vravela, že lepšie ako tá prvá. Robila by som tam možno doteraz, keby mi neprišla v tom čase ponuka do práce, kde som teraz, niečo cez rok. Myslela som si, že ideálna praca. No ani tu nie som spokojná. Nie je to uplne zle, sú tu dobre benefity, mám ju blízko, avšak práca je pod stresom, vo vysokom pracovnom tempe. Mám z toho dosť veľký stres, v noci nespavam. A ja neviem čo ďalej. Meniť robotu? Zas? Už to nebude ani v CV vyzerať dobre. Čo si pomyslí okolie? Na jednej strane sú tu fajn benefity, no na druhej sa tu fakt trápim. Sú lepšie a horšie dni. Ten spánok má trápi, keď prídem z práce som strašne unavená.
Ďalšia vec, všetko si strašne beriem k srdcu, nedokážem sa od veci odosobniť. Keď sa niečo pokazí, aj keď nie úplne mojou vinou, beriem to na seba a trápim sa. Neviem vypnúť z roboty, prídem domov a rozmýšľam len nad prácou. Zasahuje to dosť aj do rodiny, muž je z toho, pochopiteľne, dosť nešťastný.
Ako to máte vy s prácou? Chodíte tam s radosťou? Baví vás? Máte v nej stres? Ako zvládate problémy, ktoré sa v práci dejú (lebo však v každej práci sa niečo vysrsti).
Ani neviem čo potrebujem, či radu, povzbudenie alebo len počuť, že je to bežné prežívanie skoro každého pracujúceho človeka. človekapočuť, že je to bežné prežívanie skoro každého pracujúceho človeka.

pribinak
6. aug 2024

Čo si pomyslí tvoje okolie? Že si hľadáš lepšie miestom, s lepšími podmienkami a vyššou mzdou

melanta
6. aug 2024

Bavíme sa o výmene tretieho zamestnávateľa, nie trinásteho. Takže v CV to nebude vyzerať nijako špeciálne. A bez ohľadu na to, vždy vždy vždy musíš byť ty a tvoja rodina na prvom mieste. A to nemôže byť, ak kvôli práci nespíš a máš stresy.
A tvoje otázky na konci - áno, práca ma vždy bavila, ak niečo nebolo oka, odišla som. Ak nastali problémy, brala som to vieš ako? Tak ako sa hovorí - že nič nepokazí len ten, kto nič nerobí. Chyby sa proste dejú. Ak nie si lekár a neamputovala si pacientovi opačnú končatinu, tak každá chyba sa prežije. Je potrebné sa zamyslieť, prečo chyba nastala a poučiť sa z toho. Ale robiť si stresy? To nie. Nauč sa byť ty a tvoja rodina na prvom mieste. Seba a rodinu musíš mať radšej ako prácu.

sissy27
6. aug 2024

neviem či existuje práca, kde budeš hompáľať nohami, žiadny stres, výhodná pracovná doba, benefity a slušný plat, ešte k tomu fajn šéf a skvelý kolektív... určitá dávka stresu je v každej práci normálna, ide skôr o to, ako sa s tým vysporiadaš ty. Ono vieš, na tie benefity treba aj zarobiť... asi by som sa pozrela na to, ako to vnímajú kolegovia - ak si jediná, ktorú to stresuje tak, že nemôže spávať, tak asi nebude až taký problém vo vysokom pracovnom tempe a nárokoch zamestnávateľa a samozrejme je to signál na zmenu práce, jednak pre tvoju spokojnosť a potom aj preto, aby kolegovia nemuseli ťahať za niekoho, kto to nezvláda.
A áno, ja mám svoju prácu rada, baví ma (aj keď samozrejme sú dni, kedy mám všetkého plné zuby), úroveň stresu nepovažujem za problém, dokonca ani nikto z mojich kolegov (sme celkom stabilný kolektív). Sú obdobia, kedy sa nám všetkým "parí z hlavy" a proste je toho viac na všetky strany, ale je to súčasť práce a asi by nebolo v poriadku, keby nám bolo všetkým jedno, ako projekt dopadne, že?

deti95060810
6. aug 2024

máš problémy so spánkom... ak sa nevyspíš tak jasné že zvládaš toho menej a si unavená, podráždená, výkonovo ideš dole...
aj robíš niečo preto aby si lepšie spala? dávaš si aspoň magnézium , melatonín?
asi by bolo dobre zabehnuť za psychol.
v práci by som zatiaľ zotrvala, riešila by som problém s psychológom ohľadom spánku.

lujza123
6. aug 2024

Práca ma veľmi bavi, chodím tam s radosťou. Niektoré činnosti sú menej obľúbené, ine viac.
Občas zažívam stres, hlavne ked ide o niečo náročnejšie na realizáciu, ale to k tomu patrí.
Celkovo som ale veľmi spokojna, robím co ma naozaj bavi, co mi ide, ako živnostník som šéfom sama sebe.

Nebolo to tak vzdy, musela som opustiť staré hlúpe vzorce - špekulovať koľko zarobím, koľko budem pracovať, koľko dochadzat, co sa oplatí a hlavne držať hubu a krok lebo dobra výplata na úcte bola moja modla, ktorej sa všetko podriaďovalo

Mne veľmi pomohlo prestať sa toľko sústrediť na peniaze.
Začala som sa viac sústrediť na to co mi naozaj ide, v čom som dobra a ma bavi. Aby ma to naozaj bavilo bola jediná podmienka ktorú som začala mať
A ujasnila som si co naozaj nedávam - u mňa je to stereotyp a hlúpi ľudia.

Tato zmena vnímania samej seba ma dostala tam kde som dnes. Áno bol tam asi rok takého pracovného vákua a finančnej neistoty, ale postupne sa mi začali otvárať nové a nové možnosti ktoré na doviedli tam kde som dnes

lujza123
6. aug 2024

Skús toto aj ty. Porozmyslaj nad svojimi silnými stránkami, nad tým v čom si naozaj dobra, co môžeš povedať ze vieš lepšie než ostatní, ake sú tvoje predpoklady.

Tak isto si ujasni co naozaj nedávas, co su tvoje slabiny. Co z toho vieš zmeniť ale co naozaj nedokážeš, čomu sa treba vyhnúť ..

Podľa toho hľadaj ktorým smerom by si sa mohla pracovne pohnúť. Za tým si chod.

Je úplne v poriadku zmeniť prácu aj 200 krát , je úplne v poriadku kašlať na to co si robila doteraz a ist kariérne uplne iným smerom. Stále môžeš niečo študovať, spraviť si nejaký kurz …

Z toho co píšeš mi pride ze si citlivá na atmosféru na pracovisku (problémy s jednym, druhým šéfom) a perfekcionistka (ta snaha aby bolo všetko v poriadku, beries si príliš k srdcu ked to tak nieje)
Tym pádom zrejme potrebuješ pomalšie pracovne tempo aby si si bola istá ze všetko je tak ako ma byt, naháňanie ta dostáva do zbytočného stresu

Už aj s tymto vieš pracovať, sú profesie kde dôkladní a precízni ľudia zažiaria.

lindous
6. aug 2024

Práca ma baví, ale sú aj dni, kedy mám všetkého plné zuby a chuť odsťahovať sa do Mexika a tam dobrovoľníčiť 😅😂 ja by som na tvojom mieste možno zatiaľ porozmýšľala nad tým ako pracovať so stresom, ako si to tak nepripúšťať, ako pustiť z hlavy čo tam držať nemusím, keď za sebou zavriem dvere, keď si tam inak spokojná - možno aj s odborníkom… lebo nájsť úplný ideál je náročné, tak aby si nevymenila 80% za 20%… a aj ak sa prácu nakoniec rozhodneš zmeniť (čo je úplne okej samozrejme), toto sa ti zíde aj v ďalšej 😊

marcellka32
6. aug 2024

Porobiť a odísť, nenosíte prácu v hlave domov....vekom som zistila, že vlastne nejde o život

autor
6. aug 2024

@melanta len tie zmeny boli v pomerne krátkej dobe, tak preto. Pri tých prvých som odišla ešte v skúšobnej, to si radšej nedávam ani do životopisu.
Ja si to všetko uvedomujem, že nemozem prácu dávať pred rodinu, len ako sa to naučiť? Ako tú prácu z hlavy vytesniť?

autor
6. aug 2024

@sissy27 no práveže v kolektíve nie som jediná, ktorej ten stres prekáža. Za tú dobu čo som tu, máme už tretiu vedúcu. Jednu kolegyňu teraz vyhodili. Mne ani nevadí veľa práce, ja neviem dáko zvládnuť ten tlak a prácu pod stresom. Toto je jediné, čo mi vadí na tejto práci, inak tu je všetko fajn. Lokalita, kolektív, v podstate aj náplň (keby sa to robilo v kľude 🙈), teraz mi aj plat zvyšovali. Máme dovo na viac, sem tam prácu z domu. Vlastne keď si to sem takto píšem, tak si uvedomujem, že to nemám zle. Len ten stres... Fakt neviem, ako s ním pracovať a ako sa naučiť si nebrat všetko k srdcu . A ako nemyslieť nonstop na robotu

autor
6. aug 2024

@deti95060810 melatonín si dávam, nemám pocit že by dáko pomáhal. Magnézium beriem, nakolko mám tetaniu. Ako mi vie pomôcť psychológ so spánkom?

autor
6. aug 2024

@lujza123 áno, celkom si to dobre zhrnula . Potrebovala by som skôr niečo kludnejsie, lebo toto tempo má dostáva do stresu. Ale ako som písala, všetko ostatné mi vyhovuje. Takže som na takých pochybách, či hľadať niečo iné, kludnejsie.. Inde však zas môžu byť iné problémy🤦🏻‍♀️ Nikde to nie je ideal. Asi skôr idem snažiť pracovať na tom strese, byť viac ,,v pohode" , nerobiť si z veci ťažkú hlavu a neriešiť vkuse prácu. Ale ako?

autor
6. aug 2024

@lindous presne, súhlasím. Už len nájsť spôsob, ako to zmeniť a naučiť sa so stresom pracovať.

yoxinka
6. aug 2024

Ja mám svoju prácu rada. Pokiaľ ide o stres, my to máme v cykloch. Je obdobie, kedy je to mega náročné a to vystrieda obdobie, kedy je kľud. Ono je to dosť pravidelné, takže sa človek cca vie na to pripraviť. Šéfku mám otrasnú a fungujem s ňou len s obrovskou dávkou sebazaprenia, ale nemusím sa s ňou denne stretávať a kolegyne mám fajn. Vyhovuje mi pracovná doba aj miesto práce. Takže, keď to zrátam, klady prevyšujú zápory a momentálne to mne aj našej rodine vyhovuje tak ako to je. Určite budem časom prácu meniť, ale zatiaľ OK. A pokiaľ ide o vytesnenie, skončí mi pracovná doba, zavriem dvere a tým to pre mňa skončilo … je to IBA robota, keď sa niečo pokašle, opraví sa to, nikto tam kvôli tomu neumre, takže neriešim … neviem ako to robím, proste som do tohto bodu nejako dozrela 🤷‍♀️. Večer čítam knihy, žiadne obrazovky, je to super na zaspávanie.

autor
6. aug 2024

@yoxinka mohla by som aj ja do toho bodu dozrieť 😄 žilo by sa mi lepšie. Knihy by som veľmi rada, len mám 2 malé deti, chodia spať dosť neskoro (skôr nechcú) , tak sa snažím zaspávať teraz v rovnakom čase s nimi.

yoxinka
6. aug 2024

Ja mám deti tri. Sú naučené, že po 21.00 ich prestávam riešiť a idem si robiť svoje. Takže keď sú hore, môžu si robiť pokojné aktivity, ale bez nás dospelých. My s mužom potrebujeme tiež čas pre seba a takto sme si to proste stanovili, deti sa naučili a funguej to bez problémov. Osobne si myslím, že tvoj problém nie je práca, ale čisto tvoje nastavenie. Nedá sa mať všetko … aj kľud, aj super kolektív, aj super šéfa, aj zarobiť veľa aj neviem čo. Ja som robila na viacerých miestach a viacerých pozíciách, aj z domu aj v kancli VŠADE je niečo. Ty by si sa mala skôr zamerať
na to, ako zvládať ten stres. Čo je to za stres? Čo najhoršie sa môže stať? Máš tak veľmi zodpovednú pozíciu, že keď spravíš nejaký fackup firma skrachuje alebo čo sa stane? Z tvojho písania mi príde, že 80% toho stresu sa deje len v tvojej hlave, vôbec to nie je nejaká reálna vec 🤷‍♀️.

eeffka
6. aug 2024

Aky je to typ prace?

lujza123
6. aug 2024

Mne na stres vzdy pomáha na chvilu prerušiť činnosť a vnútorne sa skludnit. Veľa z toho si človek robí sam, svojim nastavením. Ked si pod stresom a nestopnes to v začiatkoch tak sa to ešte zhorší.

Príjmy situáciu taká aká je, mas svoje tempo, rýchlejšie to teraz nejde, nedá sa s tým nic urobiť. Len sa sústrediť na pracu co robíš momentálne, nerozmyslat nad tým ako sa to na konci dňa nakopí

Pomáha si to aj zracionalizovať.

Co také sa stane ked nestihas?

Budú na teba nadriadení tlačiť ? Nevadí, je to ich práca, neber si to osobne.

Nedostaneš prémie? Nevadí, raz sa zrýchlis a budú.

Čakajú nejaký zákazníci? No tak si počkajú, kto si počká ten sa dočká

Spomeň si na nejaké situácie ktoré ta predtým stresovali ale už je to v pohode. Ak si to už raz dokázala prekonať zvládneš to aj teraz
Pracu si domov v hlave nenos. Ked mas pracovne myslienky tak to stopni, povedz si nahlas nie, budem na to mysliet až ráno

mateson2004
6. aug 2024

Moja kolegyňa hovorí, že "aký stres, šak tu nezachranujeme ľudské životy".

1fifinka1
6. aug 2024

Som na tom podobne. Po 9 rokoch som zmenila prácu. V celkom inom obore. Plynie mi tretí mesiac. Som v skúšobnej dobe. Prvý mesiac bol fajn, druhý mesiac bol príšerný. Kolegyňa omarodila, kolega dovolenka, ostalo nás málo. Odrobili sme s manželom, tiež tam pracuje 27 dní. Som tak fyzicky a psychicky vyčerpaná, že už som zvažovala zmenu. Ale tiež si vravím, že všade je niečo. V predošlej práci som nespavala, obrovsky problém. Všetko som nosila domov, každú "krivdu" som si brala k srdcu. Aj teraz, len ta fyzická únava ma núti spat. A nepremyslajt. Skoro ráno vstávam, o 4,00 a poobede padám na hubu. Dnes mi šéf povedal, že pomaly robím. Pýtam sa ako to? Nie som si vedomá toho, že som pomalá. A on od 6,00 do 11,00 to už musíte mať celé hotové. Vravím mu, ale ja som to nerobila od 6,00 ale začala som od 8,30. Ze ako to, no lebo som robila to a to a to. Mate robiť od 6,00 len tuto činnosť, tie ostatne musia zvládnuť kolegovia. Beriem späť, to som nevedel. Slzy som mala na krajíčku, snažila som sa a nevedela som to spracovať. Pritom blbosť. A mala som hotových 90%. Tých situácii je veľa, učím sa s nimi pracovať. Kolegovia sú naladovi, často nekomunikuju, no stále si vravím, benefity benefity, benefity. Všade niečo je. Ale neviem zavrieť dvere a nemyslieť na prácu. Nikdy som to nevedela. Lekárka mi povedala, že telo má ísť do postele viac unavené ako hlava. Je to pravda. Mesiac som spavala ako zabita, ale už ma to zas dobieha. Druhá kamoška mi zas povedala, máš dve uši. Jedným dnu, druhým von. Inak, najlepšie sa majú presne ti "mampičisti". Prisamvačku.

barborachors
6. aug 2024

Mozes mat v cv aj sto robot, ale zdravie mas jedno nie? Ved nepíš skúšobne roboty a je to. Ja som dala vypoved v skúšobnej len ak bol maly plat na vela prace a ked bola šikana. Inak som vydržala. Mas z toho daco ty? Hulakaju po tebe? Šikanujú? Ak nie, tak rob si svoje a dovi dopo. Nevšímaj si ten stres proste. Rob ako vies a ked na to nemas, tak najdi ľahšiu pracu. Neni hanba si priznať ze nemam na to, ze nezvládam. Hanba je nechat na sebe drevo rúbať alebo sa pchať na posty a pozicie a dodrbat vsetko co sa da, to ano. Porozmýšľaj. Radsej ľahšia robota za menej ako takáto pakaren.

autor
9. aug 2024

Dievčatá, veľmi pekne ďakujem za každý jeden príspevok a radu. Nechám si to tu a budem sa k tomu vracať a čítať si, keď budem mať opäť horšie obdobie.

autor
9. aug 2024

@yoxinka Ten režim s tými deťmi ma zaujal, spomenula som to mužovi a tiež sa mu to páči 😄 Skúsime aj my zaviesť. Aké máte staré deti?

yoxinka
9. aug 2024

Skúste, je to super. Deti majú 12,8 a 5 rokov.