Firma v konkurze a preplatenie dovolenky

29. okt 2024

Ahojte, ak je firma v konkurze a mne sa končí RD v januári, mam nárok na preplatenie alebo čerpanie dovolenky pred ukončením pracovného pomeru?ze hned po skončení RD by som čerpala dovolenku. Ak podám sama výpoveď, mam nárok na odstupné? Vo firme pracujem 11 rokov, pisledne 3 som doma s dieťaťom. Nikto nereaguje na moje volanie, správy, s firmou sa nedá komunikovať, odkázali ma na správcu konkurznej podstaty.

mojemenonikto
29. okt 2024

Keď je už vyhlásený konkurz, tak si len môžeš prihlásiť svoju pohľadávku správcovi konkurznej podstaty a čakať či sa ti aspoň čas preplatí. Ak vo firme nezostalo dosť majetku na speňaženie, tak je vysoko pravdepodobné, že nedostaneš nič.

tessa165
29. okt 2024

Ešte by som sa obrátila na garancny fond aj odtial vedia určitú sumu preplatiť. Ak nebude čiastku schopná pokryť firma

lienka.7
29. okt 2024

@autorka už máš smolu. Môžeš akurát tak riešiť so správcom konkurznej podstaty. Určite tu nič nevyplatia, informuj sa na SP, garančny fond.

lucka_ke
29. okt 2024

musíš požiadať Sociálnu poisťovňu o preplatenie z garančného fondu, len tam je určitý limit čo ti preplatia, aj lehoty, odsleduj si to

melanta
29. okt 2024

Ak je firma v konkurze a má prideleného správu, tak ten je oprávnený konať v mene firmy. Takže kontaktuj jeho a s ním diskutuj o prípadnom ukončení pracovného pomeru. Pohľadávky, ktoré budeš mať, si budeš ako už spomenuli vyššie nárokovať cez garančný fond v Sociálnej poisťovni.

autor
29. okt 2024

No ja som už kontaktovala správcu konkurznej podstaty, ale povedal mi, ze som nestihla vymáhať pohľadávku v lehote, cize mi ostáva len podať alebo prijať výpoveď. Ale ja tom netušila, ze je potrebne niečo také riešiť počas trvania RD... Myslela som, ze sa to bude riešiť po skončení.