Fajčenie na terase z pohľadu zamestnanca

9. aug 2024

Ženy poraďte mi, pracujem v reštaurácii ako čašníčka. Neustále sa opakuje tento problém. Na terase fajčia zákazníci, vedľa stôl s deťmi, ktorým to vadí. Chodia za mnou aby som zakázala fajčiť tým ľuďom, lebo oni tam majú deti. Čomu ja rozumiem tiež mám deti a pokiaľ je terasa menšia, radšej si sadnem dovnútra, kde je nefajčiarske časť. Mne osobne to vadí, keď pridem od stola a smrdím ako popolník od zákazníkov. A teraz ako to mám riesit ako zamestnanec, buď nahnevám 1 stôl alebo ten 2. Ako sa "vykrútiť" z tejto situácie. Lebo fajčiari sú v práve, ale chápem aj stôl s deťmi.

autor
9. aug 2024

*z pohľadu

katkaseiner
9. aug 2024

som zvedava co ti poradia... som tiez na strane nefajciarov ktory nechcu cuchat smrad z cigariet.... fajciar ti povie ze je vonku (co je fakt) ale preco nemoze aj nefajciar sediet vonku a necitit sa zle kvoli fajciarovi ktoreho dym ho otravuje.... o detoch ani nehovorim... toto je podla mna nekonecne kolecko... nefajciar nikdy nepochopi fajciara a fajciarovi je suma fuk ze nefajciar by si tiez posedel vonku...ale takto nemoze

simca06022011
9. aug 2024

mate terasu pre fajciarov alebo nefajciarov? ak je urcena pre fajciarov, neurobis ss tym nic, iba ak si pojdu sadnut do nefajciarskj casti = dnu. MOzes poziadat majitelov= zamestnavatelia, ze sa cast navstevnikov stazuje a zakazat fajcit mozu jednoducho tak, ze urobia nefajciarsku terasu. pridu ale o inych zakaznikov, tych co si zapalit chcu...
ty sama od seba nikomu nevyhovies, nevyhodis, neprikazes... nie je to proste na tebe toot rozhodnutie a co mas povedat? nuz poradila by som sa zase so zamestnavatelom, co mas takymto mamam povedat... lebo inak je na to jedina veta "no velmi ma to mrzi, ale terasa je urcena aj pre fajciarov a nemozes nikoho vyhodit z tade ani ziadat, aby nefajcil... "
(a nie je to nekonecne kolecko = terasa patri niekomu, a bud sa tam fajci alebo nie...)

pribinak
9. aug 2024

Toto by mal riešiť prevadzkar či majiteľ, nie čašníčka

autor
9. aug 2024

Chcú ju mať fajčiarsku nakoľko to je vonkajší priestor.

autor
9. aug 2024

Ja reagujem takto. Mrzí ma, že vám ten dym vadí, ale bohužial s tým nemôžem urobiť nič, nakoľko je to terasa, ale možno keby ste im povedali, že vám to prekáža, určite by vám vyhoveli.

ukgirls
9. aug 2024

ja asom nefajciar ale pokial tam nieje nefajciarska zona hold smola - nech si presadnu ... ty ako casnicka nemas pravo zakazovat niekomu fajcit .. porozpravaj sa so sefom a povedz mu o probleme nech to vyriesi oznamom alebo prerozdelenim terasy ak sa da ..

autor
9. aug 2024

@ukgirls a prosím povieš im osobne nech si presadnú?

anjelicek26
9. aug 2024

Neda sa dat označenie "baby friendly" na jednu časť terasy ako označenie a fajčiarov posunúť na druhú stranu?

ukgirls
9. aug 2024

nie - nemozes niekomu povedat aby si presadol .. mozes ich upozornit ze bohuzial kedze je to nefajciarska zona ty nemas pravo im zakazat fajcit,ale ak by mali zaujem mate vnutry nefajciazrsku zonu ..

sense
9. aug 2024

Žiadno sa nevykrutis, ak je terasa plná a nie je miesto inde kde by nebol dym, neurobíš nič. Tiež som nefajciar a tiež mi vadí dym. Ale kým sa predávajú cigarety a nie je zakázané v krajine fajčiť, tak nič s tým neurobis. Fajčiari sú z ich pohľadu už aj tak dosť diskriminovani.Ak nie je iná možnosť sadnem si aj dovnútra. Ale napríklad už sme si aj so stolom kde niekto fajčil vymenili stôl aby to ne išlo na nas.
Základom je slušná komunikácia.
Ďalšia možnosť majiteľ urobí dve terasy pre fajčiarov a pre nefajčiarov.
Ak chodia za tebou zákazníci nefajčiari že im to máš zakázat, tak povieš prepáčte, nakoľko terasa nie je čisto nefajčiarske nemôžem im to prikázať, môžete sa obrátiť na majiteľa (prevadzkarq)
A zas do podnikov kde sa napriek terase drzi nad terasou dymova clona s cigariet nechodím...

autor
9. aug 2024

@anjelicek26 terasa nie je veľmi veľká, ale už som zažila aj to, že mali medzi sebou 4 stoly a aj tak sa ľudia sťažovali, že im to prekáža.

simca06022011
9. aug 2024

ak budete mat oznacenu cast restiky/terasu ako nefajciarsku, tak ano budes ich moct poziadat, aby si presadli. Je jasne, ze dym citit aj cez dve terasy, nie cez par stolov.. no bohuzial = majitel chce fajciarsku terasu = tak sa tam fajci. Nevyriesis to nijak, len tou vetou ze bohuzial, je to fajciarska terasa.

simca06022011
9. aug 2024

inak zvyknu mat ventilator vo fajciarskych castiach na terasach aby to odfukalo inam od nefajciarov :DD akurat som to zazila v madarsku :D

skeblicka777
9. aug 2024

Ja som nefajčiar a tiež si nejdem sadnúť do fajciarskej zóny, keď ideme jesť, keď ideme len tak na kofolu, tak mi je to jedno, keďže môj muž fajčí. Ale k veci, nič s tým neurobíš, pokiaľ majitelia neurobia nefajčiarsku zónu. Jedine reagovať naďalej tak, ako reaguješ , že ťa mrzí.

buberova
9. aug 2024

tiež súhlasím, že ak je terasa vyhradená ako fajčiarska zóna nemôžu sa nefajčiari sťažovať že tam niekto fajčí.. a to hovorím ako nefajčiar a sadám si zásadne do nefajčiarskej zóny lebo je to pre mňa dôležité.

svetlonos
9. aug 2024

Je to uplne jednoduché. Odvolaj sa na zákon. Nie je zákaz fajcit vonku. Ja osobne to nenávidím, hlavne ked ich huli pri tom stole 5. Ale, aj moja kamarátka fajčí, no teda nie pri našich malych v kocari. Keď sme sedeli na terase, jednoducho sa zdržala. Pokial by tam mnohí fajčili, ideme dovnútra.
A z morálneho hľadiska- boli sme na zmrzlinu, maju par lavičke vonku na sedenie. Ziadne stoly, ziadne popolníky! Sadla si tam stara ochechula, vytahala dve naraz, pozrela som priamo na nu. Nahlas som povedala, škoda že mnoho ľudí veru rozumu nezobrali ale blbosti zato za piatich, ci sa nevie chovať. Potom bez slova cigaretu zhasla.
Keby to bola restika s vonkajšou terasou ani nepipnem! Zákon je aký je a bodka. Zalezi od majiteľa reštaurácie, ci fajčenie povoli, ci zákaze aj vonku.
Ty ako zamestnanec zial zákon ani rozhodnutie majiteľa zmeniť nevieš. Oni s detmi bud nech idú do parku alebo dovnútra. A to mame tiež 2 male deti.

aalt
9. aug 2024

Mozes upozornit kazdeho, kto si sadne na terasu, ze to je fajciarska zona. Ako prve este skor ako si objednaju.

dzejny656
9. aug 2024

Ja poviem za seba, viackrát som fajčiarov slušne poprosila, že sme s dieťaťom, či by mohli prestať fajčiť. Ale maximálne milo, s úsmevom. Ani raz sa mi nestalo, že by mi nevyhoveli alebo že by mi niekto za to vynadal. Na 90% boli reakcie že si neuvedomili, že jasné atd. Alebo sa aspoň postavili a išli ďalej.

Asi som divná, ale mne by nenapadlo obracať sa na čašníčku nech to rieši, keď mám ústa a viem sa sama ozvať. Ak sme bez dieťaťa, tak mi fajčiari nevadia.

lucia245
9. aug 2024

Zober popolníky zo stola

misicka31
9. aug 2024

Mám deti,som nefajčiar,manžel je fajčiar,pokiaľ vidím popolníky na terase,deti tam neťaháme,manžel toľko odskočí...a ako to vysvetliť?fajčenie je vo vnútri zakázané,na to majú terasu....čo je na tom nepochopiteľné...

nika_val
9. aug 2024

Som nefajčiarka ale teda v tomto prípade úplne chápem fajčiarov. Keď je raz dane majiteľom reštaurácie že je to fajčiarska zóna prečo by sa mali oni obmedzovať?!
Keď idem do reštaurácie a sadám si do fajčiarskej zóny tak raz automaticky beriem na riziko že tam niekto bude fajčiť. Ale sťažovať sa?
To ako kde sme?
Sedím vo fajčiarskej zóne a sťažujem sa na fajčenie ? 🤣🤣 Ako pardón ale to je už inak absurdné.
To čo niektorí ľudia už vymýšľajú je úplne mimo.
A ty ako čašníčka môžeš urobiť podľa mňa len jedno : " Prepáčte, ale sadli ste si do fajčiarskej zóny. S vašim problémom vám viem pomôcť len tak že si presadnete."

marca12
9. aug 2024

Bola som fajciar a nikdy som si na verejnosti nezapalila presne z dovodu,ze som nechcela smradom obtazovat okolie. Moj muz fajci a ak si chce zapalit a vidim,ze su v okoli deti alebo ludia jedia vzdy ho buzerujem,ze nema tam fajcit. Bud vydrzi alebo si ide za roh zapalit,kde ho nie je citit.Nepochopim tuto drzost fajciarov,preco neberu ohlad na ludi alebo deti. Z pohladu zamestnanca to nemas ako vyriesit. Fajciar moze na terase fajcit.

thirstymonk
9. aug 2024

Už nie som fajčiar, ale vaper. Keď je niekde niečo fajčiarske, to znamena, že je to určene fajčiarom. Pokiaľ sa dnu fajčiť nesmie, ale vonku áno, nech sa páči, rodina s deťmi šup do vnútra. Ja viem, že je to blbé, ale bohušťastie, každý má svoje práva... Keď sa niekto demonštratívne s deťmi trepe do fajčiarskej zóny (ktorých je čím ďalej tým menej), príde mi to rovnako nezmyselné, ako keby ja, ktorí neznášam psy, som prišiel do výbehu pre psov a začal všetkých upozorňovať, nech s tými psami idú do prdele, lebo ja psy nemám rád. Veď to je odveci...

babulkomale
9. aug 2024

@lucia245 zahasia na tanieriku 🤮

babulkomale
9. aug 2024

@thirstymonk dýchanie v okolí psov nespôsobuje astmu a rakovinu.

beataxxx
9. aug 2024

Mne sa raz v zahraničí stalo, že som si na terase po dobrej večeri k drinku vypýtala popolník a chcela som si zapáliť a čašník mi ukázal asi 20 m od terasy malý škaredý plechový stolík a stoličky a povedal, že tam majú smoking area, okamžite ma chuť prešla🙂🙂🙂 a u nas sa mi stal opačný extrém-vedľa mna v kine v eurovei v Bratislave sedeli takí potetovani svalovci a počas filmu fajčili tie elektronické cigarety a keď som sa ozvala, boli agresívni, tak som to radšej pretrpela

lakebabe
9. aug 2024

Žiaľ pokial je ta terasa fajciarska iba im vysvetliť, že s tým nič neurobíš. Nech si sadnú dnu ak chcú
Ja nefajčím, ale muž večer na terase hej a keď sme s partiou väčšina su fajčiari a preto vyhľadávajú terasy, kde sa môže fajčiť. Su aj nefajčiarske tam nejdu

ullala
9. aug 2024

Neviem aka je to terasa, ale nemozu ist fajcit pred podnik?

ullala
9. aug 2024

Neviem, ci som to dobre pochopila. Najprv som myslela, ze oni sa tam len pridu postavit a fajcit, pricom stol maju vo vnutri. Ale ak sedia a jedia vonku, tak chapem, ze si tam zapalia, aj ked teda mne je to neprijemne. No ked sedim vonku, tak ratam s tym, ze okolosediaci mozu fajcit a nikdy som sa na toto nesla stazovat. Co s tym mas ty ako casnicka?