Fajčenie na pracovisku

hankab
29. máj 2023

Moze nadriadeny uplne zakazat fajcenie na pracovisku? Zatial som sa v roznych pracach stretla s tym, ze na fajcenie mali zamestnanci vyhradene zony. V jednej mensej firme majitel uplne zakazal fajcenie, kedze v areali skladovali plastove rury, odovodnil to tym ze je zvysene riziko poziaru, no zamestnanci sa aj tak skryvali kade tade za budovu a fajcili napriek zakazu. Coskoro menim pracu a pri pohovore som si vsimla, ze na vstupnych dverach na recepciu je uvedene “zakaz fajcenia v areali”, tak ma len zaujima ako to je, pripadne ako to mate v praci vy. V praci inak nefajcim, ani neplanujem zacat, cize sa pytam len z cirej zvedavosti 🙂

pribinak
29. máj 2023

Áno môže

muchotrafka298
29. máj 2023

Nemoze, v celej administrativnej budove je zakaz fajcenia /su tam namontovane poziarne hlasice a senzory na dym/. Da sa fajcit vonku na vyhradenom priestore "fajciace budky" alebo proste vonku na ulici.

viestta
29. máj 2023

Ano, moze zakazat fajcenie aj v celom areali.

ukulela
29. máj 2023

@muchotrafka298 preco by vo svojom areale nemohol zakazat fajcit? Moze. Co sa uz deje za jeho plotom neovplyvni. Ale na jeho pozemku ano.

koniarova
29. máj 2023

Môže. V jeho priestoroch.

muchotrafka298
29. máj 2023

@ukulela zle som sformulovala odpoveď. Nemôže sa u nás fajčiť, nie že zamestnávateľ nemôže zakázať. Je na to aj nejaký zákon, neviem aké číslo.

viestta
29. máj 2023

@muchotrafka298 zákon o ochrane nefajčiarov stanovuje zákaz fajčenia na pracoviskách, verejných priestoroch, zastávkach a mnohých iných miestach. Je na zamestnávateľovi ci zriadi alebo nezriadi "kútiky pre fajčiarov", ale nič ho k tomu nenúti.

mirko84
30. máj 2023

@hankab Spravila si preklep v otazke. Dovol mi ho opravit.
Otazka: Moze zamestnavatel v zaujme ochrany svojho majetku a zdravia svojich zamestnancov (ano, dokonca aj tych, ktori si ho dobrovolne poskodzuju) neumoznit im konzumovat drogy a ine navykove latky pocas pracovnej doby?

Odpoved: Ano, moze.

laura07
30. máj 2023

@mirko84 drogy hej? 😳😁

eeffka
30. máj 2023

@laura07 to by si sa cudovala. Pitie zacina byt prezitok.

laura07
30. máj 2023

@eeffka Hm. Som sa zamyslela, že teda ešte ani jeden môj zamestnávateľ nemal cedulku, že zákaz drogovať 🤷‍♀️ Nie že by to dovoľovali, ale tak nebolo to nikde vycapene.

mladena
30. máj 2023

@mirko84 cigarety sú podľa teba omamné látky?
A inak si myslím ako tu bolo vyššie spomínané, že môže zakázať v svojich priestoroch ale mimo toho nie (pokiaľ máš obedovú prestávku je mu prd do toho či ju využiješ na cigaretu).

simca06022011
30. máj 2023

Samozrejme v areály nieže môže, ale musí zakázať fajčiť (interier jenjasny, exterier podla typu prevádzky). Tie cedulky pri vstupoch sú povinné a na prechádzkach sa fajčiť n3ma. Ak chcú povoliť, robia sa na to extra priestory. Alebo sa chodí na vyhradené miesto von a pod.
Zakázať to môže napr tak, ze nedostane zamestnanec pauzu na cigaretu. Čiže si môže pofajcit cez obed a to je všetko.

mirko84
30. máj 2023

@mladena samozrejme. Preco inak by sa tu podchvilou objavovali temy “ako prestat fajcit?” keby cigareta / nikotin nebola navykova droga? Preco su mnohi fajciari neschopni dlhsie bez cigy fungovat, maju trasenie ruk, stracuju schopnost susredit sa …

viestta
30. máj 2023

@mirko84 nikotin je navykova latka, nie droga. Droga meni psychicky stav jedinca, aj kratkodobo, aj dlhodobo

mladena
30. máj 2023

@mirko84 preháňaš, aj kofeín je potom návyková droga. Cigarety sa normálne legálne predávajú v obchode, nemôžu ti ich zakazovať akoby si bol nesvojprávny. Iné je samozrejme alkohol na pracovisku, to už je omamná látka a logicky by si v práci nemal piť. Aj ja som fajčiarka a v práci nefajčím aj keď by som mohla a ani najmenej mi to nechýba. Občas si zapálim vonku v podniku či doma k pivku. Takže to sa absolútne nedá takto kategorizovať a hádzať fajčiarov do jedného vreca.

mirko84
30. máj 2023

@mladena mozno trosku, ako bolo poukazana je to vysoko navykova latka. Sice su legalne kupitelne, ale kedze maju prekuzatelne skodlivy effect na priameho aj nepriameho konzumenta, tak aj teraz je vyrazne obmedzovane, kde si fajciar moze uspokojit svoju potrebu. Keby to zalezalo na mne, tak by som zakazal ich vyrobu a predaj

dagmarovita
30. máj 2023

@mirko84 ja suhlasim s Tebou uplne. Fajcenie je nieco hrozné a hlavne to dychat ked si vedla fajciara a kolko bordelu ide do planety z toho dymu a ten smrad, špaky...a tá zavislost ze este aj obchod vykradnu, absolutna zavislost ze doktori na rakovinu dobre vedia ze vacsina 90 % rakovinarov co su fajciari ani neprestanu fajcit, nedokazu to, ani kednim im nohy odrezat neprestanu ani pred smrtou, tam davaju dokonca aditiva aby cigarety chutili a bol navyk a ten navyk vacsina neprekona, vacsina ludi co fajci nechcu fajcit, ale nevedia prestat.

laura07
30. máj 2023

@dagmarovita ty si videla niekedy komíny v Ružomberku? Abo nebodaj mimo, tak v Čine? Tie cigy sú nič. Ach jaj hádam minimálne separuješ odpad.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
laura07
30. máj 2023

@mamula20 kedysi sa aj pilo. Neviem si to ani predstaviť, ale dialo sa to 😳

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
laura07
30. máj 2023

@mamula20 vždy všade musím autom, takze toto je mimo mna. Ale fúkať sme dali aj kolegyni, čo bola zjavne v nálade. Bolo to strašne, ale pila na pracovisku, kde sa nám striedali schránky. Ale dodnes mám z toho husacinu. Mala tak 15rokov viac jak ja 😟

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rik01lulaka
30. máj 2023

No pokiaľ viem tak učiteľ tiež nesmie fajčiť na pracovisku a ani v areáli. 🤷 Nevidím na tom nič zlé....si predstav, že máš firmu a zamestnanca čo fajčí a povedzme, že je tuhý fajčiar takže...koľko z pracovného času venuje cigarete? Pri "len" troch cca 21minut? To ešte sa musí prejsť na miesto kde si zapálil a späť, potom pravdepodobne na WC....nazbiera sa to.
Suseda robila vo firme kde šéf nezakázal fajčenie, ale čas pri cigarete si každý odpracoval nadčas...zrazu koľko ľudí prestalo fajčiť!

mladena
30. máj 2023

áno, je to vidno aj v tých starších socialistických filmoch, normálne sedeli na porade v práci a pofajčievali si.
@mirko84 ja ťa chápem, ale keďže vidno, že si striktne vyhranený nefajčiar, ťažko potom pochopíš fajčiarov a že sú aj takí že im to fakt moc nechýba a nefajčia pravidelne.

dagmarovita
30. máj 2023

@laura07 ale ked si das 30 eviem viacerých fajciarov spolu a spocitas denne tak sa to snad aj vyrovná ten dym

luccija
30. máj 2023

@laura07 keď môžu deti ísť za riaditeľkou, že učiteľ je opitý a prišiel do práce 40 km autom asi je možné už všetko.Nedavno to bolo v TN