Externé štúdium - praktická sestra

7. feb 2023

Vyštudovala som síce niečo iné, strednú školu ekonomickú a 1.stupeň VŠ sociálnu pedagogiku. Ale vždy ma to ťahalo k zdravotníctvu, bohužiaľ až teraz som sa odhodlala pre to niečo urobiť. Pozerala som si štúdium zdravotnej sestry, samozrejme nemôžem chodiť na denné štúdium na strednú školu. Ale našla som len dvojročné večerné ukončene maturitou a potom ešte dvojročnu nadstavbu po strednej zdravotníckej škole. (Pozerám iba Západné Slovensko) Len sa mi zdajú tie 2 roky externe málo oproti tomu, že denné štúdium s maturitou je klasika 4 ročné. Tak neviem či som to dobre pochopila. Poprípade viete mi niekto poradiť aké mám možnosti? A ešte sa chcem spýtať ako to je s praxou keďže som nikdy nerobila ani nerobim v zdravotníckom zariadení. Prax sa vykonáva počas štúdia či ako?

janinah
7. feb 2023

Myslím m.ze externé toto môžeš študovať len ak si pracovala alebo aktuálne pracuješ v zdravotníctve.vsak tam zavolaj a budeš mať istotu.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
25elena25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucka_ke
8. feb 2023

externé štúdium na strednej zdravotnej môže študovať každý, kto má maturitu na akejkoľvek škole a urobí prijímačky... počas večerného štúdia je aj prax na rôznych odd. v nemocnici, po skončení budeš praktická sestra, prípadne môžeš ešte študovať na VŠ na bakalára alebo aj ďalej ak ťa to bude baviť

kvetinka75
8. feb 2023

ja som teraz končila externé štúdium na zdravotníckej - takže študovať môže každý, kto má SŠ s maturitou. Študuješ iba odborné predmety, nie všetky, preto 2 roky stačia. Je to síce externé štúdium, ale ak pracuješ cez týždeň, musíš rátať s voľnom. Nemusíš pracovať v zdravotníctve. Ja som vtedy nepracovala keď som študovala. Teda oficiálne ak neratám brigády alebo dobrovoľníctvo. Škola bola 2x do týždňa - prax + vyučovanie. Prax doobeda - 2x týždenne, poobede škola - 1 x . Ale menilo sa to každý rok, najlepšie bude, keď si zavoláš na konkrétnu školu. Teraz môžem robiť sestru. Alebo môžeš ísť na VŠ ošetrovateľstvo - externé. Tam sa tiež menili podmienky. Nemusíš pracovať v zdravotníctve, ale máš tam potom toľko praxe, že neviem ktorý zamestnávateľ poskytne toľko voľna. Tým čo pracujú v zdravotníctve, nejakú časť praxe uznajú. Od septembra bude štúdium 3 ročné. Máš Bc a o niečo vyššie kompetencie. A samozrejme, platíš si štúdium.

trgypadl
8. feb 2023

Myslite si, ze 2 roky externeho studia su dostacujuce? To je len taka moja uvaha. Dakujem

kvetinka75
8. feb 2023

@trgypadl áno je, pretože preberáš iba odborné predmety a na prax chodíš od začiatku. Denní študenti chodia na prax posledné 2 roky. Čiže 3.-4. ročník. A teoriu odbornú za 2 roky preberieš. Je to zaberák ale keď si zoberieš, že na každej škole sa preberajú aj nejaké tie veci (,,blbosti,,), ktoré v praktickom živote nepotrebuješ, podstatné veci sa naučíš. A môže povedať, že sme prešli takmer všetkým na tej praxi. Tak keď po škole niektoré nastupovali do práce napr. na oddelení, robili niektoré veci automaticky - odbery (vieš akú skúmavku, ihlu použiť,) ekg , pripravovať infúzky, zadeliť stravu, vypísať žiadanky, prebali, nakrmiť, asistovať pri vyšetreniach a pod. Chod oddelenia a rôzne ,,zvyklosti,, a čo ako kde chodí, to sa každý musí naučiť podľa oddelenia. To ti vškole nepovedia, pretože každé oddelenie to má inak. A potom už je na každom čo chce robiť, či sa v tom bude zdokonaľovať - odbery krvi a pod.

zafir01
8. feb 2023

@trgypadl praktická sestra na SŠ sa študuje 4 roky aj preto, že tam je aj slovencina, matematika..... Skratka aj ostatné predmety.
Na externom pomaturitnom štúdiu sa preberajú len odborné predmety, už nerobíš maturitu z jazykov.

Mimo iného sesternica je praktická sestra v USA... Kratšie štúdium a väčšie kompetencie

melanta
8. feb 2023

@trgypadl áno, sú dostačujúce. Bavíme sa totiž o praktickej sestre, nie zdravotnej. Praktická sestra nie je zdravotná.

trgypadl
8. feb 2023

@kvetinka75 hm neviem, podla mna nie je, ale to je moj osobný názor. Prosim neber to osobne ....myslim si, ze vo vela veciach maju rezervy, cest vynimkam.... V praci som sa velakrat stretla, ze im chybali niektoré zakladne vedomosti.. Nehadzem vsetkych do jedneho vreca, ale tazsie sa pracuje s niekym, kto niekedy neovláda zakladnu terminológiu

trgypadl
8. feb 2023

@melanta dakujem, viem aky je rozdiel

melanta
8. feb 2023

Autorka,píšeš o zdravotnej sestre. Ale tá sa neštuduje na strednej zdravotníckej škole. Takže najprv si ujasni, čo chceš robiť. Ak zdravotnú sestru, tak potom štúdium na vysokej škole. Na zdravotníckej škole je odbor praktická sestra a tá nie je zdravotnou sestrou.

kvetinka75
8. feb 2023

@trgypadl ale toto nie je o dlžke štúdia ale o samostnom človeku. Mala som spolužiačky, ktoré prechádzali len tak tak. A zase kamarátka bola v nemocnici, keď tam boli žiačky zo strednej a učitelka sa ich pýtala základné otázky - napr. aká má byť teplota v inkubátore, aká to je chronická choroba a kukali ako puk. Takže s dlžkou štúdia to nemá nič spoločné. Terminologiu ťa naučia, pretože za 2 roky prejdeš všetko učivo - bavíme sa o odbornom, ako tie na 4 ročnom štúdiu. Takže nemá ti aká terminologia chýbať. Ak sa to nechceš naučiť, môžeš študovať aj 6 rokov a budeš na tom rovnako.
A nám ešte učitelia hovorili, že oveľa lepšie sa pracuje s externistami, pretože mi sme tam preto, že to chceme robiť, ako s takými 18 ročnými žiakmi, ktorí to majú na háku a je im jedno čo vedia a čo nie. V každej profesii nájdeš vždy niekoho kto na to kašle a kopu vecí nevie.

kvetinka75
8. feb 2023

@kvetinka75 ,,my,, sme tam,

trgypadl
8. feb 2023

@kvetinka75 ano je to aj o ludoch, to je pravda, ale je mi tazko pochopit to ako narves do 2 rokov externe vsetky odborné predmety ked mas den teoriu a den prax, teda mozno niekde to je inac... Neviem.. Mozem sa opytat ake odborne predmety ste mali? Dakujem

kvetinka75
8. feb 2023

@trgypadl no to by som musela pozrieť do papierov všetky ti nevymenujem takto z fleku ale keď pozrieš na stránku školy, všetky tam budú - oše. oše starostlivosť, anatomia, latina, zdravie a klinika chorôb, patologia, 1. pomoc, psychologia ,ostatné z fleku neviem. My sme napr. na 1 hod. prebrali celý celok a stredoškoláci to majú rozdelené aj na 3 hodiny. My sme to prebrali napr. v pondelok na 2 hodinovke a mali sme týždeň na naučenie sa. Oni to prebrali počas týždňa možno na 3 hod. A o týždeň sme boli vedomostne na tom istom. testy sme mali napríklad také isté ako denní. Takže je to možné prebrať. Len naraz preberieš kvantum učiva. A oni tie odborné majú na 4 roky, pretože sa im do rozvrhu musia vopchať aj iné predmety, z ktorých mi už maturitu máme. Všetky odborné predmety a vedomosti, ktoré majú prebraté denní majú prebraté aj externí. Kľudne si to môžeš overiť aj priamo na stránke školy, príp. v škole. Určite ti poskytnú prehľad čo sa kedy v ktorom ročníku študuje a zistíš, že prebraté je všetko
Keď to vidíš v praxi akoto funguje, už to nie je také nepochopiteľné. Uvedom si, že sa študujú iba odborné predmety a keď to zhustíš dá sa to v pohode.

kvetinka75
8. feb 2023

@kvetinka75 zabudla som ešte etiku, zdravotná dokumentácia a pod. Bolo toho dosť

trgypadl
8. feb 2023

@kvetinka75 ďakujem za info

kvetinka75
8. feb 2023

@trgypadl pozri si napríklad stránku SZŠ v Nitre, tam pri odboroch máš všetky odborné predmety a tie isté sú pri PS dennom štúdiu ako aj pri PS externé

trgypadl
8. feb 2023

@kvetinka75 💞dakujem😉

leskovael
8. feb 2023

Na sš sa študuje 2r externe na praktickú sestru. Ak by si chcela pokračovať tak potom VŠ na zdravotnú sestru. Aspoň čo som si zisťovala, tak som to pochopila.. Ja som rozmýšľala nad touto školou už 2roky dozadu, minulý rok som bola v štádiu že skúsim ale zase som to odložila a tento rok možno pôjdem dotoho. Intenzívne nad tým rozmýšľam. Akurát neviem či urobím prijímačky z biológie😁 nejakú odporúčanú literatúru už mám doma.. Už sa len rozhodnutie či ísť do toho alebo nie. Váham lebo rozmýšľam aj dopredu, čo s prácou, ako budem stíhať školu, prácu, dieťa (aj keď už má 9),aj domácnosť. Ale roky ma to ťahá týmto smerom, tak tento rok to možno vyskúšam.

mickamicuska
28. mar 2023

@leskovael ja som na tom presne tak isto, tiež chcem ísť študovať len sa bojím či vôbec spravím prijímačky 😀kam by si išla ak by si sa rozhodla že ideš ? Ba, NR, TR ?

lucka_ke
28. mar 2023

@leskovael @mickamicuska určite si dajte prihlášku a skúste, ak urobíte prijímačky rozhodnú za vás, ja som pred rokom presne takto váhala a urobila som, prijali ma, je to veľmi zaujímavé štúdium aj prax sama som prekvapená ako veľmi ma to baví

mickamicuska
28. mar 2023

@lucka_ke a kam chodíš na skolu ? Aj si sa nejako pripravovala na prijímačky ? Bolo ťažké ?😀

lucka_ke
29. mar 2023

@mickamicuska KE Kukučínova, áno učila som sa z knihy Zmaturuj z biológie a bola som aj na prípravnom seminári, ktorý organizovala škola ešte pred prijímačkami

mickamicuska
29. mar 2023

@lucka_ke super a kedy býva ten seminár ?

lucka_ke
31. mar 2023

@mickamicuska to mi prišlo od nich po podaní prihlášky, že je taká možnosť, neviem kedy bude tento rok

adrianka2606
29. apr 2023

Aka je sanca najst si pracu v zahranici s 2rocnym pomaturinym studiom prakticka sestra? Uznavaju toto vzdelanie?

lulu2014
2. máj 2023

@kvetinka75 ahoj. O ktorej skole sa bavime? Vychadzami ze Je to BA - Strecianska? Myslim to 3rBc. Dakujem.