Existuje ochranná lehota po nástupe do práce?

edusik
12. aug 2010

Ahojte, dcérka má 14 mes. a o mesiac sa chystám do práce, ale momentálne je u nás riadne dusno - pracujem v stavebníctve 😒 - tak ma veľmi zaujíma, či ako slobodnú matku starajúcu sa o dieťa do 3-roch rokov má môžeu po nástupe z RD prepustiť? Niečo sa mi zdá, že kedysi exitovala nejaká "ochranná letoha" pre takého rodiča... Veeľmi pekne ďakujem

tin007
12. aug 2010

@edusik, ak si v skusobnej lehote, tak ta mozu prepustit kedykolvek, tam ziadna ochranna lehota neplati

jasminet
12. aug 2010

@edusik mne to hovorila kolegyna. vracala sa po rd k nam do firmy a vravela, ze do 3 rokov dietata ju ako slobodnu mamicku prepustit nemozu, a ak ano, musia jej vraj vyplatit uslu priemernu mzdu do tych 3 rokov. co je na tom naozaj pravdy to netusim....nevedela mi povedat ziaden paragraf, nic, podla coho by to tak malo byt.
ale ako pise
@tin007 , ak nastupujes do novej prace, tak si v skusobnej dobe a mozu ta bez udania dovodu prepustit zo dna na den...

edusik
autor
12. aug 2010

Nie dievčatá, idem do pôvodnej práce, kde som pracovala pred RD 5 rokov, zmluvu mám na dobu neurčitú, ale mám nového priameho nadriadeného, s ktorým som si pred odchdom na MD veľmi nesadla, tak neviem či ma nešupne na zoznam prepustených, preto zháňam niečo, čo mi dá istotu. Na RD už ostať kvôli peniažkom nemôžem, takže som dosť nervózna čo bude za tých 5 týždňov...

bets
12. aug 2010

ja ked som pred troma rokmi nastupovala, tak existovala ochranna lehota do troch rokov veku dietata. preto som aj nastupovala o par mesiacov skor, lebo podla zakona ma museli naspat prijat, ale nemuseli na povodnu poziciu. takto som sa potrebovala rozkukat, lebo firma presla obrovskymi zmenami. nasledne som sa definitivne rozhodla, ze tam neostanem a uz bolo jednoduchsie si hladat pracu z prace ako priamo po rodicovskej. a myslim, ze tato ochrana nezmenila, je to v zakonniku prace.

bets
12. aug 2010

tak sa to medzicasom zmenilo, tyka sa to iba osamelych matiek:

Zákaz výpovede
§ 64
(1) Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to

c) v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,

ked som ja nastupovala, tak zakaz vypovede bol pre vsetky matky... ani som nepstrehla, kedy sa to zmenilo, pravidelne sledujem clanky na nete ohladom zmien zakonnika prace a ostatnych podmienok co sa tyka rodicovstva... toto asi nestalo nikde za zmienku.

kaktusik007
12. aug 2010

@edusik §64 ods. 1 písmeno c Zákonníka práce: - zákaz výpovede ak sa osamela zamestnankyna alebo osamely zamestnanec staraju o dieta mladsie ako 3 roky

kaktusik007
12. aug 2010

@bets si ma predbehla 🙂

edusik
autor
12. aug 2010

@bets veeeeľmi pekne ďakujem, po 2 dňoch smútku mi opäť odľahlo....

bets
12. aug 2010

ja som tiez o nieco mudrejsia, jeden nikdy nevie, ci nepojdem na dalsiu MD a RD....

maznacik007
12. aug 2010

@edusik aku si mala so zamestnavatelom dohodu co sa tyka nastupu do prace po MD? aky datum navratu si tam uviedla..? ak si ziadala o RD az do troch rokov veku dietata tak ta nemusi zobrat skor.. je to potom o dohode.. ale prepustit ta nemoze

edusik
autor
13. aug 2010

@maznacik007 na personálnom som dala 3 verzie, na sept.2010, na jan.2011 a po 3.roku dieťaťa - práve preto že som nevedela ako to bude, tak som šla s 3 papiermi a personalistka mi povedala nech nechám u nej všetky a čo nebude aktuálne, to vyhodíme 😉

pekne som si prečítala &46 a ďalšie súvisiace, a som v úúúplnej pohode, ďakujem ešte raz dievčatá