Elektronické gastrolístky a stravné v peniazoch

thunderdome
19. nov 2024

Keď sú gatráče v takejto elektronickej forme, že je k tomu podobná karta ako tá z banky, a tiež aplikácia ktorá je podobná tej bankovej, že sa tam vedie ten úcet, na to zamestnávatel pošle prostriedky, potom to ukazuje transakcie atď. Predpokladám že spravovať takúto vec aj niečo stojí. Takže moja otázka je:

Ak mi také vystavil zamestnávatel ale ja som už tam dostal medzitým padáka, tak mi raz na to poslali gastráče za tých pár odrobených dní, a ďalej tam už nebude nič pribúdať. V aplikácii som nenašiel nič také ako zrušenie toho účtu, je tam len zablokovanie a pod. Keď to však roky nechám prázdne, nehrozia nejaké administratívne poplatky za to že mi udržujú prázdby účet? Jedná sa o Doxx - vpoho.

U ďalšieho zanestnávatela darmo poviem že ja gastrokartu mám, a nech mi posielajú tam, lebo každá firma to má riešené ináč. Takže ďalší zamestnávatelia, nemusia mať zmluvu ptáve s Doxx ale môžu mať iné ako Sodexo, Up Déjouner, Edenred, a mávajú aj interné gastráče že je tam kantína a varia menu, ktoré sa pípa na zamestnaneckú vysačku. Takže ja to nemám kde ďalej používať.

Ešte dodatočná otázka: V TV som raz videl, že vraj je nejaký nový zákon, že zamestnanec si môže vybrať, či chce stravné v peniazoch, alebo formou gastráčov. Ale na náboroch nám nikdy tieto možnosti neponúkli, len nám rovno dali gastrokarty. Predošlú (Edenred) som vedel zrušiť lebo edenred mal v aplikácii možnosť zrušiť účet.

Keďže viem že v žiadnom zamestnaní dlho nevydržím, tak môžem si na nábore silou mocou žiadať, o vyplácanie namiesto gastro karty? Len neviem ako presne ten zákon je, či tam niesu nejaké pravidlá že len firmy nad XY zamestnancov, či len firmy s menej ako XY zamestnancov atď. Ako to presne je? Keby sa personalisti chceli hádať a zneužívať neznalosť zškonov, lebo majú kšeftík s nehakou gastro spoločnosťou, tak aby som vedel oponovať že na to mám právo.

lavender94
19. nov 2024

Nikdy som na výplatnej páske nemala poplatok za vedenie účtu a ani ma nenapadlo toto riešiť. Myslím si, že toto je plne v réžii zamestnávateľa. O tom, že by sa mali stravenky vyplácať v peniazoch neviem nič, nepočula som o tom. Ale keby ti to vyplácajú priamo na účet formou mzdy, tak platíš aj vyššie odvody a dane. Stravné a benefity su od toho čiastočne oslobodené.

thunderdome
autor
19. nov 2024

Ale keď už tam nepracujem tak čo? Karta je platná do 2033 a keď to necham dovtedy stáť, alebo bohvie kedy budem najbližššie u zamestnávatela ktorý má zmluvu práve s Doxx? Lebo niekto ten úcet spravuje. Ta spoločnosť čo ho spravuje. Aby sa nestalo že o pár rokov keď už aj na to zabudnem že som nejaký Doxx mal, príde že na účte nič nebolo, tak mi dajú zaplatiť správu prázdneho účtu za tých pár rokov.

Síce priamo v aplikácii zrušenie neni, ale určite si to vygooglim, len ďalšia vec že ako sú tie intervaly vyplácania? Ak som tam robil v októbri tak už okrem tohto tam nič nepribudne? Je to ako mzda že s mesačným oneskorením?

lavender94
19. nov 2024

@thunderdome podľa mňa sa ten účet deaktivuje so skončením pracovného pomeru. Možno to ma mzdovom nerobia hneď, ale raz za mesiac, za kvartál…netuším. Týmto sa podľa mňa vôbec netráp, oni si to poriešia sami, alebo je to nastavené tak, že sa účet deaktivuje sám pri dlhšej nečinnosti. Keď budeš u ďalšieho zamestnávateľa tak dostaneš novú kartu. Prečo by si mal ty platiť za to? Veď doteraz si tiež neplatil nič za ten účet, ani ti to nebolo stiahnuté z výplaty. To podľa mňa ani nie je účet, len aplikácia kde vidíš zostatok na karte.
Vyplácanie stravného by malo byť ďalší mesiac po mesiaci za ktorý to máš dostať, takže plus mínus zároveň s výplatou. Ak si pracoval v októbri a v novembri už nie tak by si mal mať vyplatené už všetko.

gab1sol
19. nov 2024

@thunderdome pokial viem, majiteľom karty je DOXX, klientom je zamestnávatel, ktorý hradí všetky poplatky a ty si len držiteľom karty. Kartu môžeš zablokovať a platnosť karty je obmedzená. Aj pre toto predpokladám, nový zamestnávatel poskytne novú kartu, keďže on bude klientom a on bude mať zmluvný vzťah s DOXXom a teda aj znášať poplatky.
Čo sa týka hotovostných príspevkov, je možné ich vyplatiť na účet. Ide o príspevky mimo mzdy, teda z príspevku sa neplatia odvody ani daň. Ktorý zákon to upravuje, netuším, ale nám zamestnávatel vypláca stravné finančným prispevkom na účet.

simca06022011
19. nov 2024

Majitelom je zamestnavatel, neviem, asi karty spat neberu, ale tie ucty (to nie je ucet ako v banke :D ) casom zrusia, cize nie, ziadne poplatky tam nebudu. Celkovo ja tieto karty nechapem, uplne najjednoduchsia vec je poslat peniaze na ucet a maju vsetky strany pokoj :DDDD
Ale teda k veci, my sme takto mali tankovacie karty, a tiez ostavali kade tade, ja som ich potom rusila hromadne, raz za mesiac dva...

gab1sol
19. nov 2024

@simca06022011 vlastníkom karty je podľa VOP dodávateľ, teda DOXX, ale vo vzťahu zamestnávatel - zamestnanec sa dá povedať, že vlastníkom je zamestnanec. 😉
A tiež sa čudujem, že niekto ešte vôbec dáva karty, alebo aj klasické gastro lístky.

simca06022011
19. nov 2024

@gab1sol ale prakticky, ak by to takto bolo = museli by sa odovzdavat. Cize to bude len nejaky pravnicky pre istotu zadrhel :DD A mozno sa aj odovzdavaju, kto vie.. ja som hned zaviedla u nas financny prispevok, 1. v mesiaci to pipne vsetkym na firme na ucet a mam svaty pokoj :DD jedine na to nezabudnut a poratat a poslat musim :DDD

simca06022011
19. nov 2024

@thunderdome sumu minies, aplikaciu odinstalujes a ak by si chcel byt velmi aktivny = spytala by som sa zamestnavatela, ci mas kartu zahodit, alebo im vratit, alebo napisala vydavatelovi/resp tomu vlastnikovi, ze co s kartou robit :D

gab1sol
19. nov 2024

@simca06022011 ano, z právneho pohľadu to neviem posúdiť, ale teda stále platí, že ten zmluvný vzťah je medzi DOXX a zamestnávateľom, teda zamestnancovi by nemali vznikať náklady.

A príspevok si aj ja pochvaľujem, pípne to a neriešim, čo si za to môžem kúpiť, proste to mám na účte a tiež neriešim, či mi na konci roka ostane nejaký preplatok. ☺️

jaroe
19. nov 2024

@lavender94 finančný príspevok na stravu namiesto gastracov resp. gastro karty je už v ponuke nejaký ten rok. Zamestnanec si môže vybrať, čo chce. Raz ročne môže svoju voľbu zmeni. A FP na stravu je od dane a odvodov oslobodeny

doriiis
19. nov 2024

A ešte dodám,že nie každý zamestnávateľ ti musí ponúknuť gastrac alebo príspevok.Iba ten,ktorý nevie zabezpečiť stravu.
Ja mám obed v robote za 1 €.Zvysok ceny hradí zamestnávateľ.
Nemáme ani gastrace ani prispevok

simca06022011
19. nov 2024

@lavender94 stravne sa vyplaca VOPRED. NIe s vyplatou o mesiac.CIze stravne na oktober mas dostat 1.10., alebo to maju osetrene preddavkom na dalsi mesiac vo vyplate alebo mimo vyplatu = rozne. Ale peniaze musi mat zamestnanec vopred. A nie pozadu. A plati to tak dlhe roky. Netusim ako to maju osetrene kartami, ale predpokladam, rovnako, zalohou a vyuctovavaju.

lavender94
19. nov 2024

@simca06022011 je možné že to je v Česku inak, 5 rokov som tam dostávala až ďalší mesiac spolu s výplatou a je pravda, že od kedy pracujem na Slovensku tak som sa o to nezaujímala a ze fakt to chodi tak ako píšeš. Tak v tom prípade sa ospravedlňujem za mylne informácie

maranco
19. nov 2024

@thunderdome je to v zákonníku práce § 152 Stravovanie zamestnancov odsek 7

https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

Gastrolístky aj finančný príspevok sú na rovnakej úrovni z pohľadu daní aj výšky príspevku.

Rozdiel je len ten že, neminuté € ti v decembri neprepadnú, môžeš nimi platiť v každom obchode ľubovolný tovar a obchod/reštaurácia dostane celú sumu nemusí platiť províziu zbytočnej gastrolístkovej firme.

thunderdome
autor
20. nov 2024

To mi je jesné že gastráč alebo príspevok je len vtedy ak zamestnávatel nevie zabezpečiť stravu. Vo väčšine prípadov to tak je. Ale to ma zaujímalo že prečo sa teda na nábore vôbec nespýtajú ale automaticky nám dajú tie karty a potom sú z toho len takéto problémy ako píšete. Predpokladám že zamestnávatel a gastro firma majú spolu kšeftík a tak radšej zamlčia že je aj iná možnosť. Tak som chcel teda vedieť, či sa môžem na nábore silou mocou dožadovať, že ja nechcem gastrokartu ale na účet. A odvolávať sa na zákon.

thunderdome
autor
20. nov 2024

@maranco Ďakujem

lenka_da
20. nov 2024

@thunderdome my sme mali doxx karty, ale tento rok sme vysutazili ineho dodavatela. Stare doxx karty nam ostali a neuctuje sa tam ziadny poplatok. Ak chces, mozes ju pouzit v inom zamestnani (ak maju tiez doxx) alebo si mozes na tu kartu poslat peniaze a dat ju napriklad dietatu, ak chodieva s kamosmi napr do mc donaldu alebo na pizzu... Aspon takto nam to vysvetlili pani z Doxx-u.
A kredit na karte ti neprepadne. Teda, ak ho tam mas naozaj dlho, tak na karte vidis datum platnosti, ale kredit nabity v novembri alebo v decembri ma platnost aj v novom roku.

thunderdome
autor
20. nov 2024

To ináč neni zlý nápad. Mať to ako kartu na potraviny v horších časoch. Ako takú rezervu. V podstate len išlo hlavne o to že čo s tým, lebo ako aj vyššie vravia že to nemuseli zamestnávatelovi vracať. Tak mi ostala. Ten Edenred pred tým čo bol, mal možnosť úplného zrušenia.

maranco
20. nov 2024

@thunderdome rezerva na potraviny v horších časoch je blbosť, nie všade to berú, firma môže skrachovať a prepadne ti to tak ako skončila Calio karta a ľudom čo tam škrečkovali prepadli peniaze a nevrátili im.

lenka_da
20. nov 2024

Tak mne nerobi problem celu sumu minut na jeden vacsi nakup v lidli/tescu/kaufland a pod. Maximalne tak dva mensie rodinne nakupy, ale bezne len jeden.

thunderdome
autor
20. nov 2024

@maranco to neni chránené národnou bankou ako účty. Takže v podstate je mi nanič. Ja som vždy za zrušenie, nerád si nechávam veci čo sú mi nanič. Len som bol zvedavý čo sa stane ak to len tak nechám. Tak som dopadol aj s poštou kartou keď som u nich chvílu robil. Doteraz ju mám lebo nebola možnosť zrušiť a nepoužívam.