Ahojte milé žienky, viem že toto fórum je hlavne pre Vás, ale robím si prieskum a vidím že toto fórum by mohlo mať osoh aj premňa. Som slovenský živnostník v zahraničí. Venujem sa elektrike ale nejako zisťujem že človek síce dobre zarobí ale nemá z toho života absolútne nič. Napadlo ma ponúkať elektrikárske práce všehodruhu, ale doma. Otázka na Vás, potrebovali ste niekedy pomoc vyučeného elektrikára pri stavbe domu, rekonštrukcií alebo poruchách a atď. Ak áno ako ste to riešili, prípadne koľko čakali? Zavolali ste nejakého lojza z dediny alebo sú Vaši muži natoľko šikovný že ani nebolo treba? Ďakujem za každú odpoveď. 😊
A čo vieš robiť? Vieš urobiť aj elektriku v dome? Myslím rozvody a tak, montovať vypínače, svietidlá? Máš školu?
Môj muž je elektrikár a teda nevie čo skôr, už odmieta zákazky, lebo ráno o siedmej odíde a pred siedmou večer nie je doma, samozrejme obed nestíha a robí teraz aj víkendy... teraz napr musel odmietnuť, lebo potreboval ešte jedného k sebe, sám by nestíhal a pomocník mu nevedel pomôcť, keďže nie je elektrikár.
@tilly Školu mám, vyhlášku už ako samostatný elektrikár. Domové rozvody, vypínače, svietidlá a pod nieje problém, to je základ. Skorej sa opýtam čo ostatok? Elektrikcké brány, čerpadlá k bazénom, nejaká jednoduchá automatizácia v dielňach. Nehľadali ste aj v tom nejakú pomoc?
My sme si elektrinu v byte robili sami, priatel je elektrikar, ale tym, ze uz robi v inom sektore, obcas si nebol uplne vsetkym isty, chceli sme to mat naozaj podstivo spravene. Nam napriklad pomohlo, ze sme si zaplatili este zivnostnika - dalsieho elektrikara, ktory s nami veci konzultoval a poradil nam. Prisiel, pozrel, poradil (naozaj dobre) a dostal zaplatene 🙂
Roboty budeš mať toľko, že nebudeš vedieť kde ti hlava stoji, o to sa vôbec nemusíš báť. Ako vlastne nikto, kto vie robiť nejaké remeslo.
@martul revízny technik a elektrikár sú dvaja rôzni ľudia. Elektrikár robí "špinavú" robotu, revízny technik to kontroluje a dá potvrdenie (revíznu správu), že je všetko v poriadku. To nemôže byť jeden človek. Revíznych technikov síce nie je veľa, ale oni elektriku nerobia, iba kontrolujú. Aký by to malo význam, že ja to urobím, aj skontrolujem a schvalim si?
Revízny technik nemôže byť len tak hocikto, sú tam prísne podmienky.
@stefan055 dielňu nemáme. Môj tatino mal takú firmu, kde zostavovali rozvádzače, tí mali dielňu, ale naši robia po domoch. Jasne, zapájajú aj veci do bazénov, aj motory k bránam, aj spotrebiče. Všetko v domoch. Komplet rekonštrukcie a aj nové elektriky v novostavbách. Plus celé stavby domov aj bazénov, aj trávniky a závlahy aj ftve.
Moj brat je elektrikar, robil normalne elektrikara vo firme a popri tom si robil svoje zakazky, ale mal toho tolko, ze nestihal, tak dal vypoved a uz robi len sam. Nevie co skor. Dobrych elektrikarov je malo. Podotykam, DOBRYCH. Fuserov najdes na kazdom rohu, ale sikovny a hlavne precizny clovek s cistou robotou sa hlada tazsie a dlho sa caka. Takze ak si sikovny a precizny, o pracu nebudes mat nudzu
Ja mám muža je elektrikár vyštudovaný ale robí niečo iné. Ale okrem toho ma aj elektrikárske skúšky a chodí sem tam na domy robiť. A musím TI povedať je ich ako šafranu a je to veľký problém. Sú aj veľmi drahý lebo ich niet je ich veľmi málo. Ak by si prišiel domov na Slovensko tak by si mal určite veľmi veľa roboty. Remeselníci už teraz veľmi neštudujú a ak aj vyštudujú idú do zahraničia. A ako píše aaadkaaa nie je elektrikár ako elektrikár. Viem že človek zaplatí viac ale poriadnemu a nie nejakému čo to dobre ani neurobí. Môj muž chodí len tak raz dvakrát do mesiaca lebo ináč by popri svojej robote nestíhal. A aj si zarobí ale vyberá si ku komu áno ku komu nie.
@stefan055 ja si myslím, že sa určite s tým uživíš. Napríklad u nás v okolí sme nevedeli zohnať elektrikára. To bol čistý koniec. Keď ľudia o tebe budú vedieť, roboty budeš mať dosť 🙂
No mali sme kedysi ešte zdedenych 2 elektrikárov co prišli keď bolo treba = už bohužiaľ nie sú medzi nami. Elektrike = opravam a.lrerabaniu sa vyhýbam. Dozvedela som sa napr. Ze rodinný dom mam mať pravidelne robenu revíziu 😂 tak to nemám, mne vlasy duplom stavali , keď som potrebovala prispôsobiť zásuvky v kuchyni keď sme dom kúpili.. horko ťažko sme našli firmu a urobili to hala bála len nech je. Prišla.som na to, ze kolaudácia a k tomu dokumenty k elektrike sú len zdrapy papiera a každý elektrikár tu bude hrať na detektíva a odložila som všetko co sa dalo. Po 8rokoch som sa odhodlala dat zapojiť saunu, ktorá fungovala na predlžovacku a nedopadlo to dobre. Elektrikár šikovný, ale chcel by to mat rýchlo hotové. Popravde prišiel len kvôli tomu, ze bol zohnany cez známosti.
Čiže k práci: podľa mňa je jej dosť, ak by bol.elektirkar dostupný, ľahko dohladatelny (web, kontakty, ...) bolo by to super a zákazníkov by mal. Ja som sa tomu posledné ani neopovazila spomenúť, čo by mi ešte mohol.dokoncit. predpokladám, ze veľa domov to ma tak, že nemá vedieť dotiahnuté do konca :D majstri sú neochotne, ufrflani. Napriek tomu, ze sú drahý...
Hlavne sa tu nepohádajme za hlúposti. 😄 Som vďačný za každú Vašu skúsenost. Nezostáva nič iné iba porozmýšľať o možnostiach spropagovania sa a vyskúšať to rozbehnúť. Pekný deň prajem.
Veľa elektrikárov spolupracuje aj s partiami (murari, nabytkari, proste taky co prerabaju cokolvek) a volajú ich, keď dačo treba ...
@niki78281 A ako riešil napríklad nákup materiálu so zákazníkom počas živnosti? Lebo veľa majstrov murárov/stolárov čo poznám to riešia tak, že materiál si vyplatí zákazník a fakturujú iba robotu. Stačí im jednoduché účtovníctvo a paušálne výdavky pri daňovom. Ale mne príde že keď to už človek chce robiť vo veľkom, nebodaj s.r.o čku.. treba do toho zapojiť aj dobrú účtovníčku čo vie poradiť/vyriešiť.
@stefan055 materiál, bud kúpiš a bločky ti preplatí zákazník (aj mi ich nechas) a fakturujes prácu. Alebo nakupujes všetko na seba, aj vyfakturujes zákazníkovi (čiže faktúra bude aj práca aj material). Pripadne aj kombinovať sa to dá. Zvyčajne na objednane prace sa vystavuje predfaktura(uhradia ti zálohu na základe zmluvy, dohody...),.aby sa to nestalo, že urobíš niečo a neuhradí ti napr ani ten materiál.. To pri väčších zákazkách. Inak.prides, urobíš a vykesujes.
Podľa mňa s nízkymi príjmami stačí živnosť, a daňová evidencia. Paušálne by ti možno.ani nebolo treba, lebo nákladov mávajú rôzni majstri dosť. Ale to treba si poratat. Sro sa bezne robí teraz na všetko, ale je komplikovanejšia. Ja nemám sro ani s 800t tržbami, nevidím na to žiadny dôvod:D
Fakturovanie iba prace je výhodné v tom, ze máš nižší obrat. Na druhej strane ak by si všetko robil takto tak nemáš náklady, plus napr. vieš aj zarobiť na materiáloch.
Profesistov treba. Ak si sikovny, uzivis sa. My napr.material nakupime, fakturujeme spolu s pracou, az po dokonceni prac. Treba Ti byt platcom DPH, inak nebudes moct robit na vacsich stavbach, tam je standart byt platcom DPH. Ak budes sro, uctovnicku budes musiet mat. Ak zivnostik a platca DPH, tak tiez uctovnicku treba, ak to nevies sam zuctovat.
Tu to funguje presne, ako vsade inde, ak nemas znameho(Lojza), zavolas si firmu. Neboj nezaspali sme dobu.
Mame takého v rodine,nevie kam skôr skočiť.A je to mladý chalan.