ahojte potrebujem poradiť som zamestnaná no momentálne ešte budem rok a pol na RD.....no mám možnosť sa zamestnať v našom meste......ináč osm zamestnaná v meste 60km od nás....čiže by som chcela ísť robiť sem bližšie dieťatko mám dám zatial do jaslí a neskôr do škôlky kedže u nás berý len od dvoch rokov...otázka znie môžem byť zamestnaná na neurčitú dobu u povodného zamestnávatela a popri tom robiť niekde inde? Môžem len na dohodu alebo môžem mať aj tu trvalý pracovný vzťah na dobu neurčitú?
@katarinamarkova dakujem presne to som potrebovala vedieť.....a ako je to potom z odvodmi ? to všetci za mna odvádzajú aj do zdr. aj do soc. ?
@zuzanajamriskova nechcem ti dat mylne info.
na strankach soc, aj zdrav. poistovne najdes okienko na rychle otazky, zvyknu odpovedat hned na druhy den 🙂
ale myslim, ze odovdy sa rataju ako precento zo mzdy, takze platit sa budu tam kde budes brat mzdu ci uz jednu ci dve....
@zuzanajamriskova ked čerpáš Rd, tak z prvého zamestnania odvody nejdú, si teraz poistená štátom zdravotne (ak budeš robiť v druhej práci, tak počas pobernia RP budeš duplicitne zdr.poistená) a v soc.poistovni si dôchodkovo poistená, ak si si po pôrode dala prihlášku (ak začneš pracovať v druhom zamestnaní, či už na dohodu alebo prac.pomer, lebo ak si poistená dôchodkovo ako zamestnanec, nemôžeš byť súbežne aj štátom, odhlášku treba do 8dní).
Ak má niekto viac zamestnaní, tak čo sa týka odvodov do zdr.poistovne, tak v ročnom zúčtovaní sa to vyrovná (je stanovené maximum) a v soc.poistovni, ak by si mala odvody vyššie ako len maximum, t.č. 4025eur, tak musíš oznámiť zamestnávatelovi s nižšou mzdou resp. so skorším vznikom prac.pomeru mzdu, či tak dáko sa to robilo a boli s tým problémy, no ale musím ešte povedať, že už to nesledujem, či boli zmeny, tj. ber to len orientačne. Ale myslím túto hranicu bežný človek neprekročí lahko.
@gapa dakujem
@zuzanajamriskova subezne mozes mat x pracovnych vztahov, ci uz na dohodu, zmluvu, resp. zivnost, zalezi len na tebe.
pozor ale niektori zamestnavatelia maju priamo v prac. zmluve osetrene, ze nemozes pocas prac. pomeru pracovat inde, resp. pracovat na mieste co by bolo v konflikte zaujmov s doterajsou pracou....ale svoju prac. zmluvu asi poznas najlepsie ty 🙂