Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Do februára čerpám RD u prvého zamestnávateľa, keďže moja pracovná pozícia bola zrušená s najväčšou pravdepodobnosťou so mnou zamestnávateľ už nepočíta. Črtá sa mi možnosť zamestnať sa u druhého zamestnávateľa tak isto na hlavný pracovný pomer. Moja otázka znie: Môžem byť na RD u prvého zamestnávateľa a popritom pracovať u druhého zamestnávateľa? Ďakujem
Môžeš. Ono počas Rd ťa jednoducho vyhodiť nemôže, takže teoreticky na nej môžeš byť a chodiť do práce niekde inde. No pre istotu, by som sa aj keď možno s malou dušičkou išla opýtať na úrad práce
mozes. ak to nevylucuju interne smernice, pripadne pracovna zmluva
Ďakujem dievčatá 🙂
@evittam ja sa len pýtam ..ja som toto vcera riesila tu na fore ze ked dam dieta do sukr. jasli este predtým ako sa vrátim do práce či mozem ..do sukromných mozem ...ale mala som vybavene mestske jasle ..chcela som maleho dat uz teraz v septembri a do práce ist az od noveho roka ..lenze do metských jasli ho mozem dat az ked budem zamestnana ..tak som este rozmyslala ze na to obdobie od septembra do decembra kým pojdem naspat do práce ..by som sa zamestnala u manzela vo firme aby som splnala tu podmienku ze vykonámam zarobkovu cinnosti ..len teraz som zacala nad tým premýslat ci mozem dat dieta do mestských jasli, byt zamestnana u manzela a u mojho "reálneho"zamestnávatela byt evidovana ako zc na RD.
a to vies odkial ? pýtam sa lebo mne zamestnávatel dal praconeho volno za ucelom starostlivosti o dieta ale ja sa on osobne nebudem starat ..pre isotu sa pýtam 🙂
@evittam ja viem len sa mi nechce verit, ze môzem byt doma, stát za mna vsetko plati , dostávam RP a este aj mozem umiestnit dieta do jasli ktoré sú dotované /zo státu pripadne z obce/ to je cele 🙂 este mi dne povedali jednu moznost ze o mestské jasle moze poziadat manzel/otec malého lebo on splna podmienku zarobkov cinnosti a ja stále mozem byt evidovana u ZL ako ZC na RD ? nechce sa mi tomu verit :D
@evittam dobre ..ja som sa proste chytila tej vety v zákonniku práce, že mi ZL poskytol pracovné volno vo forme MD/RD za ucelom staroslivosti o dieta a ja sa o moje dieta nejaký čas osobne starat nebudem 🙂 tak ti velmi pekne dakujem za pomoc ..ono moc som nad tým zacala premýslat to asi nebolo dobre ..
Nakoľko je tu veľa podrobných tém a nechcem zakladať novú, chcela by som sa spýtať na moju situáciu tu.
Poprosila by som Vás dievčatá, ktoré tomu rozumiete o radu.
Som na rodičovskej, dcéra bude mat 3 roky 6.11.2017
Do pôvodnej práve sa vrátiť nechcem a hľadám si novú prácu. (Intenzívne, mam rozpracovaných niekoľko pohovorov a čakám na výsledok) .
Väčšina nových miest potrebuje nástup na začiatku septembra, čo by aj bolo OK, lebo dcéra ide do škôlky (štátnej).
Pôvodnému zamestnávateľovi sa chcem vyjadrit, len neviem ako, lebo čo ak si novú prácu nenájdem??
Nechcem nikoho naťahovať... Takže v práci oznámim, že chcem k 1.9 skončiť pracovný pomer ako ??? dohodou???
Ak si nenájdem prácu a nenastúpim nikde od septembra možem byt ďalej na rodičovskej do 6.11. ??
Alebo pôjdem na úrad Prace??? Dostanem podporu aj ked je výpoveď dohodou???
Dakujem veľmi pekne
@pusa ak by si si nasla novú prácu s nástupom od 1.9 tak by sa so ZL mohla dohodnut k ukončeniu PP k 31.8. ale musí s tým súhlasit ak s tým suhlasit nebude tak nasjkor mu musit 1 mesiac predtým oznámiť že kedy sa chces vrátit do práce a teda kedy ukoncujes RD a od toho dna ako "nastupis" do práce /ukoncis RD/ dás výpoved s výpovednou dobou 2 mesiace. Zisti si aka je situácia cez kolegov ci ma ZL za teba nástup a ci je s nim spokojný a podla toho zaujmes postup.
Ak ukoncis pracovný pomer u povodného ZL a nenastupis do novej práce tak sa musis zaevidovat na urad práce, ale nemozes poberat dve sociálne dávky naraz cize podporu a rodicák iba jadnu. Len musis si uvedomit ze to ze si bola na RD ti ovplyvní aj výšku podpory v nezamestnanosti. Ak budes poberat podporu tak rodicak prepíses na manzela. /za podmienok ze ukoncis PP skor ako ti skoci RD/
ono este takto ty sa mozes zamestnat u iného ZL aj ked si na RD len po skonceni RD ta povodný zamestnávatel bude cakat v práci ..ale aj nemusi ..vprvom rade si zistit ako to s tvojim miestom a návratom vyzera
@sumina Dakujem veľmi pekne za rýchlu odpoved.
v práci som bola asi v máji, myslím že tušia že sa nechcem vrátiť, ale... zatiaľ sme sa vtedy bavili len veľmi všeobecne. Moja pracovná pozícia uz nie je, mojim odchodom na materskú sa moja práca rozdelila medzi ostatných... Ponúkli mi inú pozíciu.
Preto veľmi dúfam, že by sme sa dohodli na výpovedi.
Ak teda sa dohodneme na výpovedi k 1.9 . a nikde nenastúpim.... na úrade Prace musím byt evidovaná? veď rodičovská by mi este trvala do 6.11. nie?
@pusa no ano rodicák ti pojde ale ty nebudes u zamestnávatela evidovana ako zamestnanec odhlásia ta ako zo SP a ZP ako zamestnanca nahlasia ti ukoncenie PP ..rodicák ti pojde lebo nan mas nárok ci ides na RD zo zamestnania alebo nie ..a co chces státu nechat podporu v nezamestnanosti, kt. ti vznikla kedze si pracovala ?
pokial nemás istú prácu tak ja by som urcite neukoncovala skor PP ako mi oficálne skonci RD t.j. 6.11. zbytocne sa oberas
@sumina predsa este len jedna otázka.
Napr. Dohodnem sa teda na odchode a skončím dohodou k 31.8.
Ale ked novy ZL bude požadovať nástup k 1.8. budem tým pádom zamestnaná u dvoch.
Vie to nový ZL zistiť, že nemám este dorieseneho starého ZL? Lebo ak to aj poviem dobrý dojem asi zo mna mat nebudú... Hlavne tie veľké firmy.... 3-4 kolá pohovorov, uz ma tuším videli zhora, zdola, z ľavej aj pravej strany🙂😲
@pusa no on to nemá odkial zistit ..myslim ako urady nie su prepojene, ale predsa dala si im CV cko a urcite velke firmu chcu aj referencie a niektoré firmy chcú započtový list z predchádzajúceho zamestnania kvoli ifno ci mas exekucie no a vtedy na to mozu prist ze ty si zamestnana inde kde mas pracovné volno z dovodu ze sa staras o dieta t.j. ze si na RD.
Áno.