Ahojte,
Od r.2018 som zamestnaná u toho istého zamestnávateľa. Ak by som sa minimálne 90 dní pred nástupom na materskú zamestnala u ďalšieho zamestnávateľa, ako by sa mi rátala materská? Dokopy by mi príjem z jedného a druhého zamestnania vychádzal cca 2300 eur v hrubom. Rátala by sa mi teda maximálna materská alebo by sa mi materská rátala len z prvého zamestnania?
Ďakujem pekne za odpoveď.
@alenah31 ďakujem pekne za odpoveď. A ešte jedna otazocka.
Ak ukončím súčasný pracovný pomer a následne sa zamestnam v dcérskej spoločnosti môjho aktuálneho zamestnávateľa s vyšším platom a tento nový pracovný pomer bude trvať minimálne 90 dní pred nástupom na materskú, materská sa mi bude počítať už len z toho, áno? Samozrejme, bez PN a OCR počas tohto obdobia 90 dní by to muselo byť. Áno?
Ďakujem
@123n123 ak sa zamestnáš v dcérskej spoločnosti svojho súčasného zamestnávateľa - materské ti budú počítať s predchádzajúceho príjmu nakoľko toto konanie bude na milión percent vyhodnotené ako účelové. Napr. môj zamestnávateľ vlastní 4 spoločnosti - ak dám v jednej výpoveď a zamestnám sa v druhej, ktorú vlastní - iné sídlo, IČO, DIČ ....iná náplň - neprejde mi to. Treba, aby nová práca nemala žiadne "spojenie" s tou predchádzajúcou...a určite daj aspoň 95-100 dní bez OČR a PN - aj presný počet /rovných 90 dní/ bude vyhodnotené ako "účelovosť konania pre získanie vyšších dávok vyplácaných z poistenia SP"🙂
@alenah31 tak to asi nemá zmysel riešiť a špekulovať nad tým..
A ak ostanem u tohto zamestnavatela a zvýši mi plat napr 4 mesiace pred nástupom na materskú, ovplyvní to následne jej výšku? Z ktorého obdobia sa mi bude rátať materská ak na ňu nastúpim napr 1.10.2022?
Môžem sa ešte opýtať, čomu sa venuješ? Všimla som si, že viacerým ženám tu radis a odpovedas na podobné otázky. Vyzerá, že v tom máš naozaj prehľad 😉
Ďakujem
@alenah31 ahoj vidím ze tu radis ohľadom MD, chcem sa ta spýtať vedela by si mi poradiť aj ohľadom maximálnej podpory po rodicovskej dovolenke? Tiež som sa pred nástupom na MD zamestnala u nového zamestnávateľa aby som mala maximálnu MD, ale ešte pred nástupom na MD som vyčerpala všetku dovolenku, čiže nemám dovolenku, dá sa ešte niečo spraviť aby som mala tu vyššiu podporu? Dakujem
@123n123 tak potom ti to nepomôže - tvojím rozhodujúcim obdobím pre výpočet materskej dávky bude príjem za celý kal. rok 2021. Rovnako z tohto príjmu ti bude počítané aj tehotenské. Jediné možné navýšenie materskej aj tehotenskej dávky je nový zamestnávateľ s aspoň 95 odprac. dňami (potom kľudne až do MD buď PN) s tým, že so starým ukončíš PP.
@ivana6688 po RD treba obnoviť PP - resp. aktivovať poistenia aspoň na jeden deň s tým, že Vám zamestnávateľ okrem mzdy za ten jeden deň vyplatí aj mimoriadnu odmenu. Ale predpokladám, že ak ste aj predtým mali vysoký príjem - podpora by bola vysoká aj bez toho - ale "zicher je zicher"😀
@ivana6688 ak Vám končí RD 3.6. tak áno - ukončite RD o 1 deň skôr (RP Vám bude aj tak vyplatený celý). K 2.6.2022 ukončite RD a 3.6. bude Váš prac. deň a zároveň v ten deň ukončíte PP. Toho 3.6. buď normálne odpracujete, donesiete péčko ak Vám to uznajú. Ale musí to byť Dohoda o ukončení PP - to znamená, že zamestnávateľ musí s týmto postupom tiež súhlasiť - inak klasika - výpoveď a výpovedná doba - žiadna max. podpora. Mesiac pred nástupom do práce ste tiež povinná zo zákona návrat písomne oznámiť. A rovno by som im povedala čo plánujem.
@ivana6688 tak super, že súhlasia. No áno - ak ti ten jeden deň budú počítať z celej sumy ako máš uvedené v PZ - čiže započítajú hrubú mzdu, osobné ohodnotenie resp. mesačnú prémiu (niektoré zložky mzdy sa vyplácajú len ak zamestnanec skutočne niečo z mesiaca odpracuje) tak potom áno. Lenže niektorí zamestnávatelia pri odchode počítajú denný príjem len čisto z hrubej základnej mzdy. My napr. máme mzdu tvorenú takto - povinný základ ako zaručená mzda + osobné ohodnotenie + percentá z obratu. Ale ak som pred tým dlhšie nepracovala - kľudne mi môže mzdu vypočítať len z povinného základu zaručenej mzdy - to si over - či ti do priemeru započítajú všetko. Potom vlastne navyšovanie nie je nutné.
@123n123 aby si ti počítala materská aj z druhého príjmu musela by si aj tu mať splnenú podmienku 270 dní NP. Tých 90 dní bez PN a OCR sa týka len nového PP ak pôvodný ukončíš (vtedy sa materské ráta z nového príjmu a zo starého sa ti len pripočítajú dni poistenia).