Ahojte. Poradte prosim. Odpracovala som 2 a pol mesiaca. Davam vypoved. Ako je to s dovolenkou? Mam narok ak som neodpracovala 60 dni?
nárok na dovolenku vzniká až po skúšobnej dobe, počas skúšobnej doby ak je predpoklad, že budeš pokračovať aj po skúšobnej dobe, ti môže zamestnávateľ poskytnúť dovolenku v alikvotnej časti odpracovaného roku, ale ak ti aj poskytne a ty v skúšobnej odídeš, odrátajú ti ju z výplaty..
@macik34 nemas 60 dni a nie je tu predpoklad, ze ich odpracujes do konca skusobnej doby, kedze po 2,5 mesiaci ides dat vypoved. takze nie, nemas narok.
Iba ak by si dala vypoved v skusobnej dobe a nahodou by to vydalo tak, ze budes mat zrovna vtedy aj 60 dni (a viac). vtedy ti vznikne narok na 1/12 zo vsetkych dni dovolenky (4 tyzdne/5 tyzdnov podla veku 33 rokov a viac).
za odpracovany den sa rata taky, v ktorom si odpracovala vacsinu svojej zmeny (teda aspon nad polovicu toho casu, co mas odpracovat v dany den. ciastkovy cas sa nescitava. takze ak mas odrobit 8 hod denne, tak napr. 2 hod jeden den a 2,5 hod druhy den nie je jeden odpracovany den len preto, ze ti to dokopy da 4,5 hod. Ratas si iba dni. Nie vsetky odpracovane hodiny delene 8 hodin a z toho pocet dni.).
@moonlight1210 este som zabudla napisat, ze na 1/12 za kazdych 21 odpracovanych dni. 🙂
https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla... - podla mna ma narok za kazdych 21 odpracovanych pracovnych dni na 1/12tinu z rocneho naroku
@majusqa77 citujem z aktuálne platného zákonníka práce:
"§ 101
Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú."
čiže 60 dní je podmienka 🙂
@danyb no, teraz neviem.
§101 by mohol byt chapany, ako "nepretrzite pocas roka" v zmysle od zaciatku prace pocas roka do konca toho roka (napr. od 1.4. do 31.12.). potom by platil §105, ak by prac pomer skoncil na 22 prac den.
V opacnom pripade je §105 uplne zbytocny, lebo §101 ho s prehladom cely rusi.
Takze povedzme, ze ona si moze vypocitat cca 2/12. (podla poctu odprac dni).
Ale este je to mozu urcit na cerpanie.
Priznam sa, ze u nas este nikto neutiekol pred skoncenim skusobnej doby. Takze uplne detailne som to este neriesila. Iba bezne dostanu dovolenku aj pocas skusobnej doby, lebo je predpoklad, ze im narok aj tak zanedlho vznikne (leda zeby sa stala nehoda a zamestnanec nam na tej dovolenke umrie. to by bol problem.).
ak si v skusobnej dobe tak narok na dovolenku nemas :/
@moonlight1210 no však to, že sa mi zdá, že je to trošku v rozpore... ale ja to viem podľa seba, že mne strhli z výplaty, lebo som mala 1 deň dovolenku počas skúšobnej doby.. či to bolo oprávnene alebo nie, ťažko povedať, lebo podľa §101 som nemala na dovolenku vzniknutý nárok, ale podľa §105 asi hej..
@danyb No však to je práve to, že hoci tu máme zákonník práce, tak si takmer každý zamestnávateľ robí, ako to jemu vyhovuje. A spoliehajú sa buď na
nevedomosť zamestnancov alebo na to, že zamestnanci budú ticho, aby neprišli o prácu.
Môjho manžela šéf je presne taký, zákonníkom sa oháňať vie, keď to jemu vyhovuje... ale napríklad, že nanutit zamestnancom 20 dní dovolenky vtedy, kedy to jemu vyhovuje, že to protizákonné, to ho netrápi. Ešte im povie, že kto už nemá dovolenku, tak dostane neplatené voľno.
1. nedávaš výpoveď ale končíš pracovný pomer v skúšobnej dobe, oznámenie o ukončení sa doručuje aspoň tri dni pred dňom kedy pracovný pomer skončí
2. platí §105 Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku. Tj. za každých 21 odpracovaných dní 1/12 z nároku na kal.rok
jasne, mas narok na 2/12 🙂
@macik34 Tak sa odvolaj na § 105 zákonníka práce a napríklad si vytlač k tomu aj to vysvetlenie, čo ti link priložila
@majusqa77 dnes o 11:07 - ta firma čo tam napísala k tomu paragrafu komentár je odborník v oblasti účtovníctva. Skús zabojovať, veď ak by ti tú dovolenku preplatili, tak to za ten pokus stojí.
@macik34 ja som v tom čase nárok na dovolenku nemala ten vzniká až po skončení skúšobnej doby