Dovolenka v skúšobnej dobe

peneloppe
15. júl 2015

Ahojte, prosim o radu, osobne skusenosti. Ocitli ste sa v situacii ze ste zacali pracovat pred letom a chceli ste si cerpat dovolenku? Na kolko mam narok? A ako je to v realite? Da sa dohodnut alebo zamestnavatelia postupuju striktne podla zakonnika prace?
Skusobna doba mi konci 31.8. ale v lete by som chcela cerpat aspon 10 dni dovolenky. Ved je leto a mam doma dvoch skolakov. 😔
Dakujem vopred za vsetky prispevky.

adrika25
15. júl 2015

Všetko záleží od zamestnávateľa a dohody,koľko mas rokov atd.

zuzka1008
15. júl 2015

Kazdopadne by som sa opytala rovno personalnej vo firme,kde robis. Mne napr. Dali volno, ale nie 10 dni ale len 6

eeffka
15. júl 2015

@peneloppe na10dni dovolenky by si musela pracovať aspoň polroka.

eeffka
15. júl 2015

@zuzka1008 ako pises,3m po 2 dňoch sú priechodné
@peneloppe

hradnapani
15. júl 2015

@peneloppe "aspon desat dni" je velmi vela v skusobnej dobe ☹ co mam skusenost, obvykle postupuju podla zakona a teda nie je to bohvieco.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loginexistuje
15. júl 2015

@peneloppe ja som tak mala min. rok nastupila som od juna a do konca augusta som dovolenku necerpala .. tiez dve deti ..
Podla mna je 10 dni v skusobnej dobe vela cerpať ani neni este na ne narok, ale vsetko zavisi od zamestnavatela jedna kamoska takto tiez nastupovala a uz pri podpise zmluvy sa dohodla, ze ma uz zaplatenu dovolenku a bude chciet volno vtedy a vtedy .. a dohodli sa... 😉

peneloppe
autor
15. júl 2015

Mam narok na 25 dni a od buduceho roka + 5 dni mame extra ako benefit ale az ked bude iste ze odpracujem cely rok cize az od noveho kalendarneho roka.

Ja viem aky je zakonnik prace ale cakala som nejaku flexibilitu, ved kedy sa ma chodit na dovolenku ked nie v lete.

eeffka
15. júl 2015

@peneloppe no ty si uzasna pracovnicka 🙂 u nas keby si nieco taketo zadrela, dostala by si cierny bod do pamati a myslelo by sa na to pri predlzovani....

kkso ale to je pecka aky vedia byt zamestnanci narokujuci si 😀 ( pracujem na PaM a aj tak ma vedia prekvapit) 😉

loginexistuje
15. júl 2015

@peneloppe no u nas sa prisposobujeme ostatnym plus k projektovej faze... Pokial ta aktuálne niekto zauca alebo mas pridelne ulohy tak tomu sa musis prisposobit... podla mna . Dovolenku cerpas so suhlasom zamestnavatela resp. nariadenim celozavodnej ..

Podla mna sa dohodni so svojim nadriadenym ... a uvidis .. ine ti poradiť tažko ... inak si si ista ze mas narok na 25 dni? kedze tam pracujes od juna tak sa ti dovolenka kráti za mesiace januar az máj..

peneloppe
autor
15. júl 2015

@loginexistuje

25 dni mam narok rocne, zle som to napisala. Do konca tohto roka mam narok na 14,5.

peneloppe
autor
15. júl 2015

@eeffka

Mne to pride take logicke ze dovolenka v lete. V lete je aj tak klud, vsetci na dovolenkach, zarezavat treba potom po lete zase. 😎

ukulela
15. júl 2015

@peneloppe u nas by sa dalo dohodnut aj v skusobnej - u nas zvyknu byt ustretovi. ale vo vseobecnosti je to podla mna dost opovazlive, narokovat si dlhu dovolenku hned po nastupe (leto - neleto, si nova) ... ine by to bolo, keby si sa dohodla este pred nastupom, ale takto sa ozaj mozu ohradit zakonnikom a hotovo.

loginexistuje
15. júl 2015

@peneloppe tak dovolenka v lete tak to asi zavisi od viacerych veci ... u nas je napr. jul aktualne velmi narocny /finišujeme/ zatial nikto nebol z timu na dovolenke... jedine co cakame ze pojde kolega ked sa mu narodi babo /kazdym dnom/ a pridu domov z porodky... tak mame dohodnutu aj zastupitelnost... dovolenky potom mame v auguste sa prestriedavame .. tam zasa vychadzaju v ustrety mne podla toho ako mam ci nemam vybaveny tabor pre decka...
Podla mna sa skus opytat a uvidis... neber to ako samozrejmost ... a mozno budes prijemne prekvapena ... u nas ked sme to riesili min. rok tak s detmi travil viac casu tatko ... uzivali si leto a ja som makala 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peneloppe
autor
15. júl 2015

@fidka79

Boze vsak uz sa cez to prenes, pytat sa budem ja a nie ty. A ked sa clovek neopyta tak nevie, nie?

@ukulela
Mala som to domysliet pred nastupom, no vtedy som tak daleko este nerozmyslala. Iste by mi to schvalili lebo ma velmi chceli.

@loginexistuje

Dakujem za pozitivne slova a povzbudenie. Urcite skusim.

mimi321
15. júl 2015

Mas narok za kazdych odpracovanych 21 dni 1/12 cize ak mas narok 25 dni tak za tie dva mesiace nas narok na 4 dni a veru neviem ci ti daju viac... u nas by si nedostala... ale je to na firme a ustretovosti.

sophie32
15. júl 2015

@peneloppe Vsetko je to vec dohody...videla som x krat, ze zamestnanec v skusobnej dostal dovolenku a kludne aj dva tyzdne....len sa spytaj...za to nic nedas 🙂

ukulela
15. júl 2015

@peneloppe ak mas pocit, ze mas sefov ustretovych a fervych, poziadaj aspon o tyzden ... ide aj o tom, ako sa zatvaria kolegovia (ak nejakych mas) - aby to nebrali zle ... a tiez od toho, kolko je u vas v lete prace... ale ako som pisala, su firmy, kde sa to da. u nas vzali na TPP studenta, co koncil skolu a prisposobovali mu preto sluzby a pod.

katarinamarkova
15. júl 2015

@peneloppe 10 dni dovolenky pocas skusobnej doby ti nikto neda. bola si uz niekedy predtym zamestnana?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peneloppe
autor
15. júl 2015

@fidka79

Ver ci never ale nerozmyslala som nad tym co bude s dovolenkou. Nemusis sa do mna obuvat ze som ziadana. Oni ma chceli ,lebo dlho hladali a nevedeli najst vhodneho kandidata na tu poziciu a na mne as vsetci kompetentni zhodli.

peneloppe
autor
15. júl 2015

@ukulela

Dakujem, pocula som ze je to na dohode, tak skusirm aj ja. Len som si chcela trosku uro bit prieskum, ake maju ostatne maminky skusenosti.

sonka_d
15. júl 2015

@fidka79 Nemusis byt hned taka husta a hnusna. Samozrejme ma narok na dovolenku.. prvy mesiac sme dovolenku nedavali, ale dalsie mesiace ano, ved keby skoncila pracovny pomer, tak tie dni mas z coho strhnut.. proste ako neodpracovane... ak v auguste konci skusobnu, tak pracuje od 1.6. a za cely 2015 bude mat cca 12-14 dni.. moze cerpat a potom uz do konca roka nic... vsak ju hned neukamenujeme ci?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sonka_d
15. júl 2015

@fidka79 Viem kde je tvoj problem - ty si nikdy v robote ziadana asi nebola.. ved je normalne, ze sa da dohodnut, da sa spytat a da sa vyhoviet. Nemusime si zavidiet aj dierku v zadku..

moni73
15. júl 2015

@peneloppe ja som nastupovala teraz 22.6. a hned pri nastupe som si dohodla 3-4 dni dovolenky v auguste, viac by som sa pytat asi neodvazila 😝

jaja1979
15. júl 2015

@peneloppe Ja som prave v takej situacii - skusobna doba mi konci 25.7. a prave som vycerpala dovolenku - 10 dni. Dovolenku sme mali zaplatenu uz vo februari, ked som v tej firme este nepracovala, ale hned na pohovore, ked ma zobrali, som ich na to upozornila a poziadala o uvolnenie - a nebol s tym ziadny problem. Narok na taky pocet dni nemam,ale strhnu mi ich pocas dalsich mesiacov, takze vsetko zavisi na dohode so zamestnavatelom a aj na tvojej odvahe sa opytat. Tiez mam tri male deti a vykryt cele leto, kam ich uskladnit - je hotova alchymia - aj som si na to vyrobila excelovsku tabulku🙂

peneloppe
autor
15. júl 2015

@sonka_d

Dakujem za povzbudenie.