Dovolenka v práci

Včera o 14:52

Môj priateľ má takú robotu, kde si nemôže zobrať dovolenku kedy chce, musí si ju hlásiť 2 týždne vopred, aj to nie je iste, ze mu ju dajú. Väčšinou nie. Ak mu dovolenka zostane nevycerpana, čo mu zostane, keďže mu ju nechcú dat, dúfal, ze ju aspoň preplatia, ale ona len tak prepadne. Co sa týka výplaty na páske ma len časť a zvyšok na ruku. Je vôbec možné, že takto dnes este niekto podniká? Môže si toto zamestnávateľ dovoliť?

zic
Včera o 14:56

dokial najde ludi, co mu podpisu zmluvu, tak asi ano... Otazku mozme aj otocit "je vobec mozne, ze takto dnes niekto pracuje?"... dokial sa ludia nevzopru (nenahlasia apod)... tak to tak budu niektori robit... :(

autor
Včera o 14:56

@zic áno je tam veľká fluktuacia ľudí.

andrea_82
Včera o 15:01

Neexistuje, aby len tak prepadla. Aspon papierovo mu ju musia na nejaky den napisat. Vyhrozila by som sa inspektoratom prace. Aj ked potom treba ratat s dosledkami.

melanta
Včera o 15:08

Nie, nemôže sa takto podnikať. Ale niektorí tak podnikajú. Pretože existujú ľudia ako tvoj priateľ - dostatočne hlúpi na to, aby robili za mzdu na ruku, bez riadnych odvodov, bez dovolenky. Na tvojom mieste by na netrápil daný zamestnávateľ, ale priateľ. Keď budete mať rodinu, ako bude spolu-živiť rodinu , ak ochorie, keď bude mať minimálnu PN? Ako pôjde s deťmi na dovolenku, ak ju nemôže čerpať. A vôbec, čo je to za chlapa, že toto toleruje? To ti imponuje?

lindus_esterka
Včera o 15:11

@andrea_82 moze prepadnut. Dovolenka sa ti prenesie raz, napr. neminuta dovolenka na rok 2023 sa ti prenesie do 2024, ale ak ju v 2024 neminies, tak k 1.1.2025 ti prepadne.
@autorka ze ci takto este dnes niekto podnika? No pokial su stale ľudia, ktori s tym suhlasia - tj. tvoj priatel - tak ano, bude sa takto podnikat dalej. Vadi mu len ta dovolenka? Mne by hlavne vadili tie male odvody, ktore sa odrazia na pnke, podpore, dochodku atd.

petamich
Včera o 15:25

V kazdej praci treba dovolenku nahlasit vopred, to je uplne bezna vec, aby sa zamestnavatel vedel zariadit obzvlast ak ide o nejaku smenovu prevadzku.

Co nie je v poriadku je zvysok - a to uz tu bolo vsetko povedane. Kym sa najdu ludia, ktori pre takehoto zamestnavatela budu pracovat, tak si to evidentne dovoli.

andrea_82
Včera o 16:26

@lindus_esterka ano, pravda, dalsi rok moze. Ale ak ma zaujem ju vycerpat a oni mu to neumoznia, tak by som to nahlasila.

tiika
Včera o 16:44

Na koľko týždňov dovolenky ma tvoj priateľ nárok? Ak nad 5, tak potom jeden týždeň starej a nevycerpanej dovolenky ma zamestnávateľ preplatit. Tie zvyšné 4 prepadnú. No pokial ich zľ nechcel schváliť a nijako sa nedohodol, nahlásila by som to na IP.
To totiž nie je možnosť zľa dať zamestnancovi dovolenku, to je jeho POVINNOSŤ, ktorú si nesplnil. Ďalšia vec je, že čerpanie starej dovolenky si po 30.6. určuje zamestnanec. Musí ju v zákonnej lehote nahlásiť, avšak už nepotrebuje suhlas zľa.

autor
Včera o 16:45

@melanta vieš čo nie, nič s nim neplánujem, len sme sa spoznávali. Ale nie kvôli práci to končím.

maranco
Včera o 17:15

Pozri si § 113 odsek 2 v zákonníku práce

Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

lindus_esterka
Včera o 19:37

@andrea_82 hej len kym to on nenahlasi v 2.polroku pisomne mesiac vopred tak mu ziadna staznost nepomoze. A to predpokladám ze nespravil a uz ani nestíha