Dovolenka pri reťazovej materskej.

3. mar 2020

Ahojte Maminy, 16.2. Som nastúpila z rodičovskej na MD. Už mi nabehla vo výplatnej páske, ktorú mi každý mesiac posielajú dovolenka 20 dni za MD 2020. Tento rok dovŕšim 32 rokov, ale zaznamenala som, že sa zmenila legislatíva tak, že rodic starajúci sa o dieťa má nárok na 25 dni, preto by má zaujimalo, či aj počas materskej by som nemala mat nárok na 25 dni dovolenky za rok 2020. Nie som spekulantka, ale firma mi nevyplatila príplatky za nadčasy, ktoré boli ústne dojednane a zastavila mi zvýšenie platu, keď som oznámila, že som tehotna, tak by bolo fajn, keby sa mi aspoň “niečo” vrátilo, ak mám na to zo zákona nárok. Dakujem

basska_b
3. mar 2020

Ja mám 28 rokov, bola som uplynulé 2 roky na materskej so staršou a teraz som prešla plynule na novú materskú s mladšou od 29.12.. Na páske sa mi pekne ukázalo plus 25 dní na 2020 podľa nového zákona.
Určite treba riešiť s tým človekom vo firme, čo eviduje dovolenky a robí pásku. Lepšie teraz, ako o 3 roky riešiť, že ako to bolo vlastne. Nie si spekulant, len máš zo zákona nárok, či sa to firme páči alebo nie.
Ja som sa musela ozvať pri prvej, kde mi účtovník krátil dovolenku za 2018 a nemal na to nárok, lebo ak z kalendárneho roka nezameškám viac ako 100 pracovných dni z dovodu, že som už na rodičovskej, nie materskej. A mne to tak vyšlo, že som bola 86 dní na rodičovskej, zvyšok bola buď materská, alebo čerpanie dovolenky.
Spočítaj si aj ty, koľko z roku 2020 budeš na materskej a koľko rodičovskej (na staršiu/mladšiu) - možno z tých 25 dní ti nejaké dni kvôli tomu zoberú. Je to v zákonníku práce, že ako sa to kráti, ak zameškás viac ako 100 pracovných dni

autor
3. mar 2020

@basska_b Dakujem pekne, už som si aj citala to o tom krátení, ale úplne tomu nerozumiem. Podľa lehotnika soc poistovne budem poberať Matersku dávku 16.2.-11.10. A nie je mi jasne, či tých 100dni musí byt “za sebou”, alebo sa v mojom prípade sčítava obdobie na začiatku a konci roka, aby som vedela jasne definovat počet dni, na ktoré mám nárok.

basska_b
3. mar 2020

Sčíta sa to. Berie sa celý rok 2020... spočítaj si pracovné dni 1.1.-15.2. a potom 12.10.-31.12., koľko ich je. Ja by som ti to zrátala a pozrela, len mam doma 12dňového novorodenca a 2ročnú a večery sú brutál náročné (celkovo aj dni 😁 )