Dovolenka pred nástupom na materskú

27. máj 2024

Zdravím. Ako to máte Vy u vás v práci za mesiac by som mala nastúpiť na materskú. Chcela by som si pred tým čerpať aj nejakú dovolenku, nakoľko stále mám plných 20 dni a od januára sa nedá čerpať lebo nemá kto robit. Viem že celú dovolenkou môže určovať zamestnávateľ ale ako to je keď ja uz do konca roka nebudem mat možnosť ju čerpať? Bude sa mi potom krátiť? Alebo by mi ju mal preplatiť? Ďakujem

lilianka28
27. máj 2024

Ak pred MD nestihneš vyčerpať dovolenku, tak sa ti bude prenášať do ďalších rokov počas trvania MD+RD. Určite sa neprepláca, iba ak by si skončila pracovný pomer.
Krátiť by sa ti mohla vtedy, ak v roku neodpracuješ 100 a viac pracovných dní. MD sa do týchto dní neráta, iba PN a RD. Podľa toho čo píšeš, tak by sa ti tých 20 dní nemalo krátiť.

alenah31
27. máj 2024

zamestnavatel ti moze umoznit dovolenku cerpat pred nastupom na MD na taky pocet dni, aky ti vychadza pred MD. Dovolenka sa ti pocas MD a RD MD, ale tu co ti vznika aj pocas MD ti nemusi umoznit cerpat nakolko tak by umoznil cerpanie vopred - co nie je jeho povinnost umoznit ti to - nikde nema zarucene, ze pocas MD nedas vypoved - potom by si mohol vopred cerpane a vyplatene mzdove naroky podla ZP par. 117 ziadat vyplatit spat. Dovolenku nazbieranu pocas MD si vies cerpat po skončeni MD a nastupom na RD alebo po skonceni RD - popripade ti ju pri skonceni PP musi preplatit - co ti vie v konecnom dosledku - pokial skoncis PP az po RD - navysit podporu na maximum. Pokial nemusis - zbytocne si pred MD dovolenku necerpaj.

kiki68
27. máj 2024

Nie cela dovolenka 20 dni sa prenesie a mozes napr o 20 dni neskor prist z materskej. Mne konkretne, skrz stahovanie sa , sa uz zmenilo miesto a tak som v starej praci dala vypoved a oni mi celu tu prenesenu dovcu vyplatili. Prislo to naraz na ucet se vsim vsudy.

autor
27. máj 2024

Dakujem pekne za info