Ahojte, chcem sa informovať, nastupujem od 17teho do novej práce, chcem sa opýtať ako to je s dovolenkou počas 3 mesačnej výp. lehote, máme rezervovanú dovolenku v Auguste, len neviem, či zo zákona mám nárok na pár dní alebo je to po dohode so zamestnávateľom, dakujem.
@milujem_modu myslíš skúšobnú dobu ? Je to o komunikácii...len keď ešte nemáš nabehnutu dovolenku (dní) nemáš moc z čoho čerpať ....ja som dovolenky dávala aj novým kočkam ....keď to náhodou vzdali dovolenka sa nepreplatila ..písala sa ako náhradné neplatené volno
ano baby skúšobnu dobu mam namysli, riaditel vyzera byť v pohode, len nechcem byť taká, že hned si chcem brat dovolenku samozrejme, len neviem, či zo zákona mam nato nárok
a ešte sa chcem opýtať po 3 mesiacoch skúsobnej doby uz mam normalne narok na dovolenku, však?
@milujem_modu až po dvoch mesiacoch myslím.ze máš nárok na čerpanie ....ale pozri je leto rovno to vyval že maszajednanu dovolenku už od zimy
@milujem_modu ano ale je to o tej dohode ak zamestnavatel je fajn tak uzna ze ide leto a mas nieco uz naplanovane
Ja som hneď pri nástupe povedala, že mám dovolenku zaplatenú, nech hneď vedia..
Len nechcem byť drzá, aby nemal ten pocit, že som ani nenastúpila a chcem ist hned na dovolenku :D
@milujem_modu hneď im to povedz, keďže ide leto, tak to nie je až také šokujúce, si myslím..
Záleží od okolností,u nás človek v sk. dobe stále pracuje viac či menej pod dozorom a teda ak tam nebude,tak nebude ani chýbať veľmi,ale niekde to tak nemusí byť,je to o dohode,povinnosť zamestnávateľa dať dovolenku tu nie je.
@milujem_modu to si mala povedat este na pohovore
@milujem_modu zákonný nárok nemáš ak sa pýtať na to....nárok na RD vzniká po odpracovaných 60 dňoch hoci zamestnávateľ samozrejme môže povoliť čerpanie pomernej časti RD aj pred tým. Ty ak nastupuješ 17.6. a v práci vydržíš do konca roka máš nárok na 10 dní (20:12x6) alebo ak máš 33 a viac rokov 13 dní (25:12x6). Zamestnávateľ ti kľudne môže povoliť čerpať toľko koľko na tú zaplatenú dovolenku potrebuješ, ale v prípade, že by s tebou ukončil PP v skúšobnej dobe ti to odpočíta z platu. Skrátka ti ju vopred pred nárokom na ňu preplatí, ale ak sa s tebou v práci rozlúči tak si to z tvojej mzdy následne strhne.
Toto si mala riesit hned. Tiez som to tak urobila. A nie je to vypovedna lehota, ale skusobna doba. To su 2 odlisne veci
Ja som X krát pred letom prijímala človeka, ktorý mal zaplatenú dovolenku a nemala som problém ho pustiť počas skúšobnej doby na 2 týždne k moru. Ale tí ľudia to povedali už na pohovore. Ak by mi človek nastúpil a po mesiaci povedal, že vlastne má zaplatenú dovolenku... neviem, ja nemám rada keď ľudia nehovoria veci hneď a na rovinu.
Ja viem, ze som to mala povedat na rovinu, na pohovore, ja som nato naozaj nemyslela :/..
Skúsim sa ho nato opýtať, či by bolo možné, aby ma uvolnil koncom augusta a ked nie, tak zrusim dovolenku
@milujem_modu Len sa opýtaj teraz, nie tesne pred, aby to nevyzeralo, že si si to kúpila v auguste, je to úplne normálne, keďže si možno nevedela, že ideš meniť robotu, keď si kupovala dovolenku.
ja som skoncila vysoku skolu akurat a hned nastupujem do tejto roboty prvýkrat, predtym som nepracovala vôbec, zato som nevedela ako to chodí
@ibrunova
@milujem_modu ja si myslím, že to nebude problém, držím palce.
@milujem_modu skús to riešiť so šéfom čím skôr. Treba myslieť aj na to, že bežne sa letné dovolenky nahlasujú vopred, niekto už v tom termíne môže mať voľno. Ak nie, tak snáď ti vyjde v ústrety. Držím palce! 😉
@milujem_modu myslis skusobnu lehotu?v tomto lripade je to na dohode so zamestnavatelom,nie je povinny ti ju umoznit,iba adekvatnu cast,pokial nemas 60dni ospracocanych cerpat by si nemala ale ako hovorim je to na dohode