Dovolenka po rodičovskej dovolenke a obmedzenie v práci zo zdravotných dôvodov

29. máj 2023

Dobrý deň,
1.....chcela by som sa spýtať ,v pracovnom pomere som od 1.7.2017 , v roku 2020 sa mi narodilo dieťa, nastúpila som do práce od 1.3.2023 na skrátený úväzok 15hodín.
Pred 1.3.2023 som bola na RD a predtým na materskej môj úväzok predtým bol 38,75 hodín.
Po návrate do práce som mala zostatok starej dovolenky 31 dní a novej dovolenky ,ktorá mi nabehla 25 dní. Keďže som na skrátený úväzok 15 hodín,tak moja dovolenka je: 1deň dovolenky =3hod.
Lenže keď som si kontrolovala pásku tak mi firma vyčerpáva prv aktuálnu dovolenku na tento rok. Už mi vyčerpali 23 dní novej dovolenky a zostatok pred rodičovskou dovolenkou sa nehýbe. Prečo je to tak?
Stará nevyčerpaná dovolenka má tiež len 3hodiny/deň dovolenky ,aj keď som ju mala ešte z plného úväzku? Nemala by dovolenka spred rodičáku byť braná aj po prejdení na skrátený úväzok na deň dovolenky =8hodín? Lebo takto má okradnú o 5 hodín na dovolenke za každý deň.

2....tak isto by som sa chcela spýtať . Mám ponamahovu astmu s alergiou na chlad. Môj pracovný pomer začal toho 1.7.2017 ,pracujem v obchode a keďže má dávali do mraziakov dosť často a chladiakov,tak mi to spôsobovalo ťažkosti s dýchaním ..navštívila som pľúcneho lekára a ten mi dal papier že nesmiem pracovať v chladiarenských priestoroch ,spôsobuje mi to záchvaty a dýchavičnosť. Papier som doručila do práce a nebol problém nedávali ma tam pred tým ako som mala dieťa,takmer 2 roky to akceptovali. No vrátila som sa po rodičovskej dovolenke a opäť ma začínajú dávať do chladiarenských priestorov ,lebo sa zmenilo vedenie a aj po upozornení že tam majú môj papier v mojej zložke nereagujú nejak adekvátne. Bolo povedané že to prepisu a že teda nevedeli že tam mám u nich v zložke papier a že mám problémy s chladom a mrazom. No nepredpísali to a budú ma nútiť tam ísť aj keď to ohrozuje moje zdravie
Moja otázka znie či papier ktorý som im dala v roku 2017 od špecialistu pľúcneho platí odkedy som im ho doručila alebo mám vybaviť opäť zas ten istý papier ? Aku platnosť ma prosím papier od špecialistu že mám zdravotný problém ktorý mi akceptovali hneď po prijatí do pracovného pomeru ?
Podla môjho plúcneho lekára ,papier ktorý som im dala v roku 2017 že podľa mojej diagnózy nesmiem vykonávať prácu v chladiarenských priestoroch je stále platný ,že to že sa mi narodilo dieťa a skončil mi rodičovský príspevok nemení nič na tom že už vyše 16 rokov mám zdravotné problémy s dýchaním. Ako je to prosím vás?

Ďakujem

melanta
29. máj 2023

Máš 2 úväzky. Aktuálne čerpáš dovolenku z nového úväzku a preto aj dovolenka je odpočítavaná z nároku dovolenky z nového úväzku. Celkom logiku to má podľa mňa. Čo sa týka zdravotného stavu, potrebuješ lekársky posudok, nie bežnú správu od lekára. Lekársky posudok by mal mať konkrétne náležitosti. Ak máš iba bežné vyjadrenie od lekára typu "Anička nemôže pracovať v chlade", toto zamestnávateľ teoreticky nie je povinný akceptovať. Takže skús lekára osloviť, aby ti vystavil doslova lekársky posudok.