Dovolenka, ktorú mi nedajú

16. júl 2024

Babenky chcem sa spytat. Kolko Vam moze zamestnavatel zobrat dovolenky. Mala som riadne nahlasenu dovolenku podla ktorej sa sefka riadi lenze ked prislo na lamanie chleba, dovolenku mi zrusila lebo nemam deti, prednost maju mamicky s detmi a ty co si nahlasili skor. Ja som si dovolenku nahlasovala hned ako dala papiere. Zobrala som si jeden necely tyzden a druhy tyzden. Lenze dovolenku zrusila, ze si mozem vybrat inokedy lenze ja si nechcem brat dovolrnku v zime preco? A je to posledne 2 roky takto. Sefka mi berie dovolenky ako sa jej zachce a ja z 25 dni mam uz len 10. Akoze ostatny su furt uprednostnovany a ja sa mam podriadit. A ja nemam narok na dovolenku? Ok dala som si na sviatky lebo posledne roky just mi to vide ze musim za niekoho robit. Lenze kolegyna ktora ma mimochodom dospeleho syna a 2 vnucata nieje ochotna robit na vianoce tak tam zas slahla mna. Na silvestra tiez robim. Kedy si mam akoze tu dovolenku vybrat ked mi ju vzdy zrusi? Absolutne sa mi to nepaci. Kolegyna ktora mala prist miesto mna, neprisla a nic sa nestalo. Keby to spravim ja pridem o cast vyplaty

deti95060810
16. júl 2024

už by som písala výpoveď a ako dôvod uviedla dovolenku....

matullienka
16. júl 2024

Zamestnávateľ disponuje celou tvojou dovolenkou, skús vždy povedať ked nahladujes a schváli, že ste zaplatili pobyt niekde, ak ti ju zruší musela by to ho preplatiť. Bohužiaľ keď je tam takýto kolektív potom asi len uvažovať o zmene práce

ukgirls
16. júl 2024

sefova je riadne nefer ... a aj ked ma pravo disponovat a rusit dovolenku-nieje fer,ze to robi len tebe a diskriminuje ta tym,ze nemas deti .. hladala by som si inu pracu a na nu podala staznost na vedenie -aspon by som dufala,ze sa na tovedenie pozrie

simca06022011
16. júl 2024

nam toto robil moj prvy zamestnavatel.Raz dvakrat som to predychala, a potom som sa raz dvakrat slahla na PNku a neprisla. A rovnkao som pred tym xkrat komentovala tuto diskriminaciu a stazovala sa na to. Napr vianoce sme robili len 9-11, mx do 12tej. Ale nie, zeny co byvali 3 zastavky od roboty nemohli, ale muslei sme bezdetni, ktori to domov mali 150 a viac km tahat... no to vies :DD a rovnako cez fajciarske prestavky, za fajciarky, rovnkao cez ich ocr, pnky a vsetko.. (ako nic proti, ale odtial potial)
A ak by mi siahli na vyplatu, tak to sa tiez ozvem :DD

lujza123
16. júl 2024

Mňa by toto riadne nasralo, je to nefér. Skús ist ešte raz za šéfkou. Aj ked nemáš deti prečo by si mala každe leto a všetky sviatky pracovat. Neviem ake mas pracovne možnosti, ale ja by som v pripade ze mi odmietne vist aspoň trochu v ústrety dala výpoveď a toto uviedla ako dôvod.
Mám 40 a tých pracovných skúsenosti až až, nielen zo Slovenska ale aj zahraničia. Sú firmy a sú firmy, niekde pohoda a niekde len šikana a otrokáreň. Bohužiaľ veľa ľudí sa boji ozvať, pritom keby tvojej šéfke odchádzajú ľudia sama by udeľovanie a branie dovoleniek prehodnotila.
Fakt bola som aj v prácach kde som len nechápavo čumela co si zamestnávateľ voči ľudom dovoľuje a oni si to nechajú. Pritom hneď firma v susedstve hľadá zamestnancov ale ľudia sú tam kde im seru na hlavu .

Je to aj o tvojich vlastných hraniciach, co si necháš

mamina7070
16. júl 2024

a kedy si si minula tych 15 dni dovolenky ? je to nefer nemala by to sefka takto rieist

autor
16. júl 2024

@mamina7070 par dni som si vzala po 1 ale napriklad minule som nasla ze mi vzala 5 dni ale realne som ziadnu nemala

matullienka
16. júl 2024

Ak vidíš na páske, že ti dali čerpanie dovolenky a reálne si ju nemala treba žiadať opravu

mk1111111111
16. júl 2024

Ved dovolenkovy listok existuje. Ak Ti podpisala dovolenku zaciatkom roka na leto, tak na nej trvaj. Ak Ti "vzala" dovolenku a Ty si ju skutocne necerpala, pytaj, kde si podpisovala dovolenkovy listok, ak ho mema, nech Ti 5 dni vrati.

alex49
16. júl 2024

šéfka ti nemôže "vziať" dovolenku, môže ti stanoviť kedy si ju zoberieš, ale nie vymazať. To je na inšpektorát práce. šéfka má nadriadeného? rieš to s ním. Nahlásila by som dovolenku, objednala first minute, zaplatila a hotovo.

simca06022011
16. júl 2024

nema ti ako vziat dovolenku ak si na nej nebola, tak to pekne "reklamuj", je mozne ze do vyplat sa dostali dovolenkove listky vopred alebo nejake ine nahlasenie dovolenky.
AK necerpas a vidis v paske ze zmizlo nieco, tak okamzite to treba riesit este vtedy, nech si to opravia.

mamina7070
16. júl 2024

nemoze ti sefka vziat ani den dovolenky iba ak by si mala absencie

janai1
16. júl 2024

Máš min. 33 rokov (alebo dieťa) to sa fakt nevieš sama za seba postaviť? Jeden krát by mi niečo nesedelo na výplatnej páske a riešim to a nie ze 15!!!! dní dovolenky ti len tak zmizlo.
Rušia ti furt dovolenky tak daj výpoveď. Či to je jediná práca na okolí ?

som_realistka
16. júl 2024

Niečo podobne sa dialo môjmu bratovi, asi 5 rokov dozadu, pracoval v malej firme, a mzdarka im dala do výplat dovolenky "lebo majú vysoke zostatky" ale čerpať si nemohli. On by na to ani neprišiel ale mali ešte gastrace, dal ich žene na nákup a ona sa ho spýtala kde minul 10 lístkov. Normálne mu vyčerpala 10 dní.

ysseba
16. júl 2024

Nechápem ako to myslíš, že "zobrať". Akože nedá ti dovolenku alebo aj ti ju reálne sťahuje? Že máš menší zostatok dovolenky a aj na výplatnej páske más uvedenú dovolenku a k nej priradenú nejakú sumu?

fairyy
16. júl 2024

zobrat moze 0..ak to myslis tak, ze ti stahuje dovolenku bez toho aby si ju cerpala... ale nariadit konkretne dni cerpania dovolenky moze

ysseba
16. júl 2024

Z polovicou dovolenky môže zamestnávateľ disponovať, ale nie v zmysle, že ti ju nedá a strhne ti ju. To robiť nemôže a ak to robí, tak je to na inšpektorát... A takisto - nariadiť dovolenku ti nemôže len tak, ale 2 týždne dopredu ti to musí oznámiť.

rozculena
16. júl 2024

@ysseba celú dovolenku,nie polovicu

matullienka
16. júl 2024

@ysseba zamestnávateľ disponuje celou dovolenkou nie polovicou

autor
16. júl 2024

No u naa to funguje tak ze ona na konci mesiaca zahlasi ze mam malo hodin dava mi dovolenku. Pricom realne som v praci pomaly nonstop. Neviem ako to robi ale ked to zrata mam malo hodin napriklad o 20h menej tak mi vezme 2 dovolenky aby sedel pocet. Pride ze podpiste mi dovolenku kuknem nan datumy sedia. Ale nechapem ze kde mi zmyzlo 15 dni dovolenky ked som skoro nikde nebola

iwesska
16. júl 2024

Neexistuje take,ze vzala mi 5 dni a neviem kde su. Take zakonnik prace nepozna. Bud ti umozni cerpanie,alebo ju preplati. Ty si nevedies ziadnu evidenciu odrobenych hodin? Take som este nezazila,ze chyba mi 20h a ja o tom neviem. Sorry,ale toto je aj tvoja chyba,ze neriesis,preco mas neodpracovane hodiny,ak ich mas odpracovane. Ona dobre vie,co si k tebe moze dovolit. Hned 1x,ako by mi toto spravila tam sedim a robim s nou poriadky. A ked to spravi 2x,uz by ma nebolo.

rozculena
16. júl 2024

ako si eviduješ dochádzku?

nikaeli
16. júl 2024

Ako ti môže chýbať 20 hodín? veď to je veľa. Reálne si ich odpracovala a ona ti vykazuje 'stratu'? keď prichádzaš do práce, máte čipy? zápisnú knihu?

autor
16. júl 2024

Mame len taky papier kazdy svoj kde si pises prichod odchod. Na konci mesiaca jej to odovzdavame s tym, ze mi realne nevidime ako to rata. Ona len pride a povie tento mesiac mate mat 185 hodin a mate len 160. Davam Vam tam dovolenku nech Vam sedia hodiny

mamina7070
16. júl 2024

autorka treba si na konci mesiaca ten vykaz odfotit ak mas pracovnu dobu 8,5 hodiny (polhoka na obed) tak sleduj priebezne ci splnas casovy fond

matullienka
16. júl 2024

Robíš 12 alebo 8 hod. zmeny?

autor
16. júl 2024

@mamina7070 co je casovy fond??

@matullienka robim aj aj

mamina7070
16. júl 2024

kolko hodin mas v mesiaci odpracovat mas to v zmluve vo vyplatnej paske

fairyy
16. júl 2024

vzdy si skontroluj kazdy den ked robis ci splnas odpracovane hodiny podla toho ci 12 alebo 8 hodin mas robit plus obednajsia prestavka...a tak ako ti radia odfot si to... inak vas len odrbava ak ti hodiny sedia

autor
16. júl 2024

@fairyy ona nam prestavku nezaratava