Dovolenka ako preddavok v školstve. Je to možné?

19. júl 2024

Je to mozne zo zakona dostat dovolenku dopredu, chapte to ako tajy preddavok, na ktory este nemam narok pretoze nemam novu zmluvu na neurcito. Zmluvu Tpp ktoru mam mam dokonca mesiaca a vycerpala si si celu svoju dostupnu dovolenku. Chceli by ma nechat na dovolenke dlhsie s tym,ze mi daju dovolenku akokeby dopredu hoci zmluva este podpisana nie je. Je to sukromna ms, je to mozne? Mate skusenosti? Co potom ak sa nieco stane bud z ich strany alebo napr z mojej a nepodpiseme zmluvu na tpp na neurcito a potom budem musiet vratit cast mzdy alebo ako. Neviete mi poradit?

niggaballs
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
niggaballs
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katkaseiner
19. júl 2024

ano je to mozne ze ti cast mzdy na ktoru si narok nemala (dovolenku) strhnu.
Ja som vlani v juni nastupovala do prace s tym ze cca 9. jula som už mala booknute 2 tyzdne dovolenky. Platili ma akoby som na nu narok mala, ale keby som odisla z prace do konca roka tak mi tu porciu stiahnu z poslednej vyplaty

alenah31
19. júl 2024

@katkaseiner ale ona ani nemoze cerpat vopred dovolenku v zamestnani - PP, ktore momentalne neexistuje. Novu zmluvu este nema = nema vopred co cerpat. Ak by aj mala zmluvu k PP platnu od 9/2024 nemoze predsa cetpat dovolenku uz v 8/2024.

autor
19. júl 2024

Zmluvu mam do 31.8 s tym ze v priebehu augusta mi ju chceli predlžiť na dobu neurcitu. Teraz som doma treti tyzden a chcu ma nechat este tyzden uz ale z dovolenky vopred, na ktoru zatial narok nemam lebo sa moze hocico stat a nepride ku podpisu zmluvy a co potom. Preto sa pytam ci je to vobec mozne takto...tu zmluvu by zrejme len doplnili dodatkom ku zmluve nebola by to nova zmluva (len by sa uviedlo ze ide o tpp na dobu neurcitu)

alenah31
19. júl 2024

Preco preddavok dovolenky? Mozu ti dat platene volno. V tomto PP uzatvorenom do 31.8. si uz zrejme svoju dovolenku vycerpala - ak ti daju teraz podpisat dodatok k predlzeniu - tak ano, mozne to je alebo ti poskytnu tu dovolenku "nad ramec ZP" co mozne tiez je . No je to dobrovolne - nie je to preddavok k buducemu PP a ak by PP nepredlzovali - nic zrazat zo mzdy spatne nebudu.

alenah31
19. júl 2024

Nechod sama proti sebe. Pokial zamestnavatel nema teraz pre teba pracu - je to prekazka na strane zamestnavatela. Ma ta nechat doma a mas narok na nahradu mzdy. S tym co chcu urobit - ze preddavok dovolenky - hladaju sposob ako to obist - inak to konanie popisat neviem. Toto nebude zrovna seriozny zamestnavatel.

benit
19. júl 2024

@alenah31 no len potom sa moze stat, ze ju poslu do preč.
V skolstve sa to robi bezne ze si cerpas takto dovolenku .

letfenixa
19. júl 2024

Na našej škole si zamestnanec, ktorý má zmluvu na dobu určitú do 31.8., musí 'našetriť' náhradné voľno na pokrytie prázdnin, ak mu už nestačí dovolenka. Žiadne čerpanie vopred.

kacena4
19. júl 2024

za mna ak mas zmluvu do 31.8. a nemas dostatok dovolenky zamestnavatel ti musi najst pracu bud na doma alebo na pracovisku. ak ti chce dat "preddavok dovolenky" ako to pises, poistila by som si to tym, ze podpisu s tebou dodatok k zmluve napr. praca na dobu neurcitu a nasledne si mozes vziat dany preddavok. mala som to tak. urcite by som to nerobila bez novej zmluvy kedze ta mozu prepustit podla zmluvy k 31.8. a este ti aj stiahnu zo mzdy neodpracovane dni.

lenka_da
19. júl 2024

Píšeš, že máš platnú zmluvu do 31.8. Keďže je to MŠ, prihlášky od 1.9. by už mali mať viac-menej uzavreté, jasné, že počty detí sa ešte môžu upraviť ale počty tried by to už ovplyvniť nemalo. Takže už na 99,9% vedia, či s tebou predĺžia zmluvu alebo nie. Ak ti povedali, že ti zmluvu predĺžia a chcú, aby si čerpala dovolenku (vopred), tak s tebou podľa všetkého počítajú. Ak by zmluvu s tebou nechceli predĺžiť, tak ti mohli dať výpoveď aj k 31.7., keďže tam pracuješ menej ako rok, nemala by si žiadny nárok na odstupné, takže nemyslím, že by ťa potrebovali naťahovať do poslednej chvíle...

katkaseiner
20. júl 2024

@alenah31 toto mi ušlo, ano v tomto mas pravdu