Ahojte, doučuje niektorá z Vás, hlavne učiteľky a prekladateľky, jazyky počas MD? O rok končím výšku, ak všetko vyjde, tak nastúpim na materskú 🙂 a rada by som popri tom aj čosi robila. Keďže mám štátnicu z AJ, môžem ju aj učiť, rozmýšľam o založení si živnosti a ponúkaní doučka pre decká, dospelých... Neviem však či je to dobrý nápad alebo je iná, lepšia cesta. Aké poplatky,dane a kadečo sa platí, ak máte živnosť? Alebo je lepšie založiť si radšej s.r.o.? v tomto sa moc nevyznám,takže hľadám info kade-tade 🙂 a rada by som bola v pluse a nie v mínuse na konci mesiaca :D a na čierno doučovať nechcem..ak by sa o náhodou rozbehlo a v budúcnosti ma to ako-tak uživilo.
@alabama0011 jazykovky o uvitaju? myslis,ze mi to po MD pomoze v hladani prace v jazykovkach? a pls ako je to s tym platenim vsetkeho mozneho? :D nejake odvody a take veci...
ak nechces ucit cez jazykovky a riesit firemnu vyuku, tak by som na tvojom mieste do zivnosti nesla....vytvorenie si databazy klientov chvilu (vacsinou par rokov - zalezi od miesta) trva, ale zivnostnik musi platit zakladne odvody stale... navyse studenti a osoby, ktore budes ucit doma, nebudu potrebovat od teba ziadne danove doklady ani faktury....
navyse co sa moze stat, ked to budes robit "na cierno"? ako by na teba urady prisli? ... viem, co hovorim, sama ucim na ZL, ale cez leto som na pracaku, lebo vyuky je malo a aj to malo mam platene na ruku....inak pocas sk. roka mam vyuku cez jazykovku....
s.r.o. je hlupost, ani vacsina jazykoviek nefunguje ako s.r.o., k zalozeniu potrebujes vklad aspon 5000 EUR
co sa tyka odvodov, staci guglit, napr.
http://blog.etrend.sk/mihalblog/2013/06/12/odvo...
Najvýhodnejšia je živnosť, hlavne v prvom roku, keď nemusíš platiť odvody-teda len zdravotné. Na dohodu je to teraz náročné pre odvody. Ak si na materskej, tak môžeš mať živnosť pozastavenú a učiť môžeš, len si podáš daňové priznanie.
@eminka7 ... na zivnost, ale priprav sa na to, ze najst si klientov nie je az take lahke. A ucit v jazykovkach nebudes moct vzdy z casoveho hladiska - ked budes doma mat mimino.
... mimochodom ja osobne uprednostnujem len ucenie "na cierno" - individualne hodiny v jazykovkach su neskutocne drahe a ak niekto robi na zivnost, ceny ma urcite vyssie ako ten, kto zivnost nema.
Taktiez pre rodicov deti na zakladnych, strednych skolach i vacsina zaciatocnikov uprednostnuje vyucbu "bez faktury".
@eminka7 presne tak, ale podla toho, co pisali vyssie, sa asi na SVK prvy rok odvody neplatia....o tom nic neviem, ja som zivnostnicka v CR.....ale rozhodne si zvaz (ak sa to vobec da), ci budes na MD pre studentov dostatocne flexibilna...a kde budes ucit? doma alebo u nich? bude to v Brezne (pises, ze si odtial)? ak ano, tak si dovolim tvrdit, ze tam sa ako lektorka neuplatnis....ja som obehla vacsinu SS v Brne s inzeratmi na ponuku doucovania AJ na maturitu - co myslis, kolko ludi sa mi ozvalo? vobec nikto...
takze myslim, ze ak budes moct ucit tak 10 hod. tyzdenne, budes mozno rada (a to ti este budu studenti sem-tam rusit)....neviem, ako sa pohybuje cena za hodinu, ale odhadovala by som to tak okolo 8-10 EUR, to mas ako zivnostnicka zisk okolo 220 EUR mesacne...
Ahojte, niekto kto doucujete na zivnost doma?. Mate zriadenu aj prevadzku? Ako to prebiehalo? dakujem
@majinka81 Uživí ťa to, len ak budeš učiť denne minimálne tých 5-6 hodín, ak máš ešte aj odvody platiť. Odporúčam požiadať o príspevok na podikanie. Z toho môžeš zaplatiť odvody na tri roky, kým sa rozbehneš, nemusíš sa trápiť, či zarobíš na odvody. Musíš aj rátať s tým, že júl, august a december sú veľmi slabé mesiace, ľudia majú dovolenky, nechcú sa učiť. 😉
Urcite zivnost.. manzel tak uci anglictinu, sice on je anglican, ale podstata je rovnaka 🙂 takze chod do toho.. a vacsina jazykoviek len uvita, ak budes mat zivnost..