Dotácia od štátu plus živnosť

lylkatomaskova
27. apr 2016

Zdravím všetky(nie)maminy,(nie)oteckov. Nastal čas , kedy by som aj ja poprosila o radu každého z Vás, kto sa s týmto stretol v praxi alebo vie o tom dosť teoreticky. Vysvetlím to do podrobna ,hádam sa to bude dať pochopiť🙂. Chcem si spraviť akreditovaný kurz na robenie mihalníc ,(trsov) a potom si otvoriť malý salonik na živnosť .Potrebujem k tej živnosti aj prax u niekoho inač mi ju nevystavia? Čítala som si aj články o živnosti , ale pravdu povediac radšej by som o tom aj podiskutovala ,aby som si bola istejšia .Som na rodičáku ktorý mi končí v auguste a následne sa prihlásim na UPSVaR a chcem požiadať o štátny príspevok dotáciu ..akú šancu mám ,že ho dostanem a čo treba povybavovať a hlavne, ak máte niekto skúsenosť čomu sa vyvarovať atď skrátka každá rada a info pomože. Pri tom príspevku možu byť majitelia dvaja ľudia alebo iba žiadateľ o príspevok? Alebo ak aj iná osoba nezávisle odo mňa požiada o príspevok môžeme to spolu spojiť dokopy a zariadiť si salonik?Hoc čo Vás napadne ohľadom živnosti alebo dotácie budem veľmi rada ak prispejete Vašimi skúsenosťami a radami veľmi pekne ďakujem

maxiva
27. apr 2016

@lylkatomaskova ja som si tiez vybavovala tuto dotaciu.ale co sa tyka zivnosti,ci ti to daju na zaklade kurzu neviem,lebo furt to je inac.viem,ze sa robievali take skusky a potom si si mohol otvorit.ja dokonca jednu taku mam,ale ked som otvarala,uz nebola platna.no zbytocne peniaze 😠 😠 😠 .to je neskutocne ako tahaju z ludi peniaze.no a mozete si aj dve zalozit spolocny salon.jedna bude mat kozmetiku a druha napr,nechty..da sa to...no a kurz je v pohode.dokonca ti vyucujuci robili po tajomky tie prace,za prachy..ja som si to spravila sama,ved blba som neni 😉 tato dotacia je dobra.ale tie behacky po uradoch a vybavovanie ohladom otvorenia nejakej prevadzky,to je katastrofa.ti uradnici ta budu podkopavat na kazdom kroku,a toto musite a toto a hento a bla,bla a nakoniec zistiz ,ze to ani nemusiz,ale oni si dohadzuju svojim ludom ksefty na blbe projekty za ktore zaplatis a ani ich nepotrebujes.....takze vela stastia,nech ti ide vsetko hladko 🙂

diana70
27. apr 2016

Ahoj, dotáciu na živnosť som si vybavila aj ja pred 4 rokmi. Obrátiť sa musíš na svoju pracovníčku na ÚP, nejaký čas musíš byť vedená v evidencii (neviem ako dlho teraz, treba si zistiť). Následne musíš absolvovať školenie, urobiť podnikateľský plán kde predložíš náklady. Následne ti budú do výšky príspevku preplácané bloky, ale pozor, zaväzuješ sa že budeš určitú dobu (bola podmienky 2 roky, ale myslím že to zvýšili na 3 roky) robiť živnosť a nezložíš ju, inak musíš adekvátnu časť príspevku vrátiť. Tiež sa ÚPSVaR predkladá polročná správa spolu s kópiou výdavkov. Ja som získala niečo cez 2700 €, stojí to za to, ale treba rátať s tým, že sa musíš uživiť tou živnosťou a že preplatia len oprávnené výdavky bez odvodov a služieb, iba hmotné veci (tuším ani nájom sa nedá refundovať). Tak do toho, ja válčím už 4 roky. Treba si ale uvodomiť že najväčšou nevýhodou živnosti je stres, každý mesiac mám stres či sa uživím, nehovoria o odvodoch cez 200 € mesačne a ešte si nejedla.

ejlin123
27. apr 2016

@lylkatomaskova Ja som dostala dotaciu presne pred rokom. To co spominala diana70 dnes velmi neplati, podmienky sa trochu zmenili, nebudem sa tu rozpisovat, bude lepsie ak si pozries clanky, prispevky a legislativu na nete, je tam toho strasne vela, pozeraj vsak aktualne prispevky. Pripajam par linkov: http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/nastr...
https://www.podnikajte.sk/financie/c/2541/categ...
Cele to vyzera trocha zlozito, ale nie je. Je pravda, ze treba trocha viac citat, studovat, aby si sa v tom celom vyznala, ale nie je to take strasne. Dolezite vsak je, aby si mala hned na zaciatku jasnu predstavu, v com chces podnikat.

ejlin123
27. apr 2016

@lylkatomaskova este jedna vec, kurzy organizuje UPSVaR, no absolvovanie kurzu nie je podmienkou na to, aby si ziadala o peniaze. V case ked som si ja podavala ziadost, urad kurz neorganizoval, urobila som si sama Podnikatelsky zamer a zaniesla na urad, potom ma pozvali na test, ktory musis urobit, po teste bola este obhajoba podn. zameru. Kurz je vsak dobry vtedy, ak nemas ponatie o podnikani, uctovnictve, nevies ako urobit podnikat. zamer.

maxiva
27. apr 2016

my sme si mohli odpisat aj najomne,ja osobne som si z dotacie zaplatila odvody aj najomne 😉 ale je to uz skoro pät rokov.a ako hovorim na kazdom urade a u kazdej uradnicky platia ine zakony 😉 😉 takze si nastuduj na co mas pravo a nedaj sa 😠 😠 😠 ja som sa tiez nedala,sice ma to stalo kopu nervou,ale stalo to za to 😀

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

@maxiva Ďakujem za Tvoj príspevok.Čiže možem mať iba akreditovaný kurz a otvoriť si živnosť správne chápem?

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

@diana70 Rozumiem ďakujem za info.a s.r.o sa neoplatí viac ako živnosť neuvažovala si nad tým?
A nevieš náhodou či na založenie živnosti mi stačí aj akreditovaný kurz?

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

@ejlin123 Ďakujem velmi pekne za pomoc.Bojím sa ,ale musím dajako začať verím ,že sa mi to podarí.

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

@ejlin123 Ano ale mala som na mysli kurz iný myslím špcializáciu napríklad ja si chcem otvoriť mihalnicový salon🙂 a potrebujem teda chcem si na to spravit kurz aby som to vedela robiť a mala na to odbornejsie vzdelanie a to som chcela vediet ci mi stačí kurz aby mi dali živnosť na tento kozmetický odbor

ejlin123
27. apr 2016

@lylkatomaskova netreba sa toho bat, hlavne, ked mas presnu predstavu, co chces robit a aspon trochu sa v tom vyznas, uradnici na uradoch su niekedy zbytocne dolezity, ale nenechaj sa nimi odradit, najlepsie bude, ak zajdes za kompetentnou osobou na UPSVaR a ta by ti mala presne vysvetlit, co mas robit, aby si peniaze dostala, dokonca by ti mala povedat, co vsetko si mozes z prispevku nakupit a uhradit, vela stastia...

ejlin123
27. apr 2016

@lylkatomaskova zivnosti sa delia na rozne kategorie, na niektore nepotrebujes konkretne vzdelanie na ine zase ano, odporucam zavolat alebo zajst osobne na zivnostensky urad vo vasom meste, tam ti presne povedia, aku kvalifikaciu potrebujes na otvorenie prave tvojej zivnosti, ak vsak nemas skusenosti s "mihalnicami", tak ten kurz ti len pomoze

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

@ejlin123 Som Ti veľmi vďačná za Tvoje odpovede pomohla si mi ďakejem! A nech sa aj Tebe darí veľa šťastia

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

A ešte by som rada vedela keďs by som si ten salon nechcela otvoriť sama aj s inou osobou ktorá by požiadala o príspevok može to takto byť že by sme boli dve majitelky ktoré by mali živnosť a dostali by dotáciu? A obe by sme robili tú istú prácu.

maxiva
27. apr 2016

@lylkatomaskova ja viem,ze si vybavovali dvaja dotaciu spolu na jednu firmu,ale ako to bolo s peniazmi neviem,zajdi na urad a zisti si to.a ked som si ja vybavovala zivnost.dali mu ju na zaklade vyucneho listu.ked su kurzy,tak robili nejaku skusky.ale toto mas najlepsie si zistit na zivnostenskom urade,kludne si zavolaj,urcite ti poradia

ejlin123
27. apr 2016

...ak do toho chces skutocne ist, tak ako sa hovori "vsetko je na konci jazyka" obehaj si urady, svoje otazky nasmeruj kompetentnym, ti su tu od toho, aby ti presne poradili a vsetko vysvetlili... nic nie je take zlozite, ako sa zda... treba mat len chut a odhodlanie...

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

@maxiva Dakujem velmi pekne

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

Ďakujem Vám baby!

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

Volala som rovno na tie urady čo ste mi poradili musím mať kurz rekvalifikačný akreditovaný ministerstvom školstva to je podmienka ine by neplatili....čiže mi treba najsť nanete kde také kurzy robia a pod akým odborom to hľadať ak chcem tie mihalnice robiť ach jaj

ejlin123
27. apr 2016

@lylkatomaskova este jedna otazocka, robila si si prieskum trhu, zistovala si, ci bude mat niekto zaujem o poskytovanie tvojich sluzieb? Je to dolezite, aby ta cela namaha s absolvovanim kurzu, vybavovanim prispevku nebola nakoniec zbytocna.

lylkatomaskova
autor
27. apr 2016

@ejlin123 Nie nerobila som prieskumnako to spravím? A nechcem v mieste trvalého pobytu ten salónik

ejlin123
27. apr 2016

@lylkatomaskova treba sa popytat ludi, kamaratov, znamych, ci by o takuto sluzbu mali zaujem...

yogi123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yogi123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
juhztrewrdfghj
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
yogi123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ejlin123
27. apr 2016

@yogi123 @yogi123 Mozem potvrdit, pre mna ako pre matku dvoch deti je sloboda plynuca zo zivnosti na nezaplatenie, navyse ten stres v robote, ked je sef najmudrejsi na svete, ked musis zobronit o dovolenku, očeerku, ked musis rano skoro vstavat, ked prides domov a caka ta dalsia sichta v podobe domacich prac.

yogi123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ejlin123
27. apr 2016

@yogi123 suhlasim s tebou, mne hlavne vyvolavaju usmev na tvari usklabky susedov a znamych, ked ma vidia v "pracovnom case" pit kavu na terase, umyvat okna, s detmi na prechadzke, sadit kvietky v zahrade, klebetit v obchode s predavackami, myslia si ze ma zivi manzel, ved nech... ja nemam komu co vysvetlovat...

yogi123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lylkatomaskova
autor
28. apr 2016

@ejlin123 to som už sa pýtala boli nadšení cize by sa isto potesili