Doručenie výpovede

31. jan 2024

žienky znalé raďte prosím, dnes som chcela odovzdať výpoveď v práci- výpovedná lehota 1 mesiac ( dnes som dostala info, že ma príjmu do novej)... 1 štatutár tu chodí len pár krát do mesiaca. 2 štatutár zároveň môj nadriadený si dnes zobral HO... Ako ju mám doručiť, aby to bolo oficiálne a správne? Došlú poštu evidujem ja v internom systéme... Nadriadenému zovolám, pošlem prípadne e-mailom, ale asi to nebude správne, do novej práce by som mala nastúpiť 1.3., do pekla blbo to vyšlo....

wagea
31. jan 2024

Písomnosti zamestnanca týkajúce sa vzniku zmeny a zániku pracovného pomeru alebo vzniku, zmeny a zániku povinností zamestnanca vyplývajúcich z pracovnej zmluvy alebo z dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru doručuje zamestnanec na pracovisku alebo ako doporučenú zásielku.
Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

autor
31. jan 2024

@wagea áno o tom viem, toto som čítala.... mám v pláne volať nadriadenému a prijať výpoveď do pošty, asi to bude už len na jeho dobre vôli ako k tomu pristúpi

wagea
31. jan 2024

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.
To znamená, že ak výpoveď zamestnávateľ (poverená osoba) osobne prevezme už dnes, 31.1.2024, výpovedná doba začína plynúť od 1.2.2024. Ak ju prevezme po 1.2.2024 v priebehu februára, výpovedná doba začína plynúť od 1.3.2024.
Doručenie poštou - rozhodujúci je okamih doručenia, nie deň podania zásielky.
Náš zákon momentálne nepovoľuje doručenie výpovede elektronicky.
Najlepšie v tomto prípade by bolo dohodnúť sa na skončení pracovného pomeru k dátumu, ktorý by obom stranám vyhovoval.

autor
31. jan 2024

@wagea áno ja rozumiem všetkému čo píšeš, mám proste tú smolu že tu dnes nikto nie je, včera sme sa o tom bavili že zvažujem ukončenie PP...mám potom možnosť ukončenie dohodou, alebo mi zoberú túto výpoveď na základe ich dobrej vôle, alebo mi budú robiť problémy a siahnu mi na posledný plat....

wagea
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiika
31. jan 2024

Veď ty evidujem postu v internom systéme. Tak zaeviduje, že si ten list doniesla dnes. Nie je to povinnosť, ale pokial šéf pracuje na HO, poslala by som mu oznámenie emailom, i že si to dnes doručila do firmy (ich smola, že nie sú v práci).
Iné by bolo, ak postu preberať nemôžeš, alebo tam taký človek nie je.
Takze dôležité je, kedy to bolo doručené. Nie kedy si to nadriadený prečíta. Ty máš o tom dokonca i záznam z evidencie.

wagea
31. jan 2024

kto u vás preberá osobne odovzdané pracovnoprávne dokumenty? tiež ty? nemyslím teraz listy, ktoré prídu poštou. Ale dokumenty týkajúce sa pracovných zmlúv a iných personálnych vecí, ktoré sú doručené osobne.

autor
31. jan 2024

@wagea všeobecne všetky dokumenty preberám ja a evidujem do pošty, všetko týkajúce sa personalistiky k zaúčtovaniu zasielam mzdárke ( robí pre našu firmu z iného podniku v skupine), aj ostatné prijaté dokumenty tak rozposielam príslušným pracovníkom mailom

wagea
31. jan 2024

výpoveď vytlač, podpíš, zaeviduj už dnes do pošty a ihneď oznám jej prijatie osobe, ktorá ju má prevziať. Ak sa podáva výpoveď osobne, musí ju prevziať zodpovedná osoba. Ak si ty tá, ku ktorej prídu všetky dokumenty a posúvaš to ďalej, urob to tak. urob záznam, že si výpoveď už dnes prijala, najlepšie je urobiť si aj záznam, že si túto skutočnosť zodpovednej osobe už dnes oznámila a ona o nej vie, prijala tento list. Aby neboli pochybnosti, je vhodné mať aj svedka. Myslíš, že budú robiť problémy?

wagea
31. jan 2024

ty si vlastne splníš svoju povinnosť tak, že odovzdáš osobne výpoveď tam, kde to máte určené a týmto systémom sa to ihneď má dostať už ku tej konkrétnej osobe (nadriadený/zamestnávateľ...). Tu je trošku pre teba možno mätúce, že ty si zrovna aj tá osoba, ktorá si ju má prevziať a ihneď odovzdať ďalej.