Ahojte, chcem sa opytat, dokedy som povinna odovzdat zamestnavatelovi papier o PN od lekara? Je nejaka zakonom stavonena lehota? Nikde sa k tomu neviem dopatrat. Samozrejme, ze oznamim mu to hned, ale iba teleofnicky, papier by som mu chcela zaniest az o 2 dni. Vopred dakujem!
Do 3dni 😉
@katkaa123 @mirka135 Tiež som to prednedávnom riešila a zákon hovorí, že zamestnávateľa treba informovať bezodkladne. A to je informovať, čiže nie doručiť PNku. Neviem o tom, že by sa niekde spomínal počet dní. Odkiaľ presne čerpáte info, že do 3 dní ? Čítala som nejaké diskusie, kde práve spomínali, že nevedia postihnúť zamestnanca, lebo konkrétne číslo žiadny zákon nešpecifikuje a zamestnávatelia v tomto prípade ťahajú za kratší koniec...
JA SOM ZAS NASLA TAKUTO ODPOVED.... Zamestnanec, ktorý sa ocitne na dočasnej PN, v súlade so zákonom č. 462/2003 Z.z., si nárok na náhradu príjmu za kalendárne dni od prvého dňa dočasnej PN, najdlhšie do desiateho dňa dočasnej PN uplatňuje u zamestnávateľa. Jeho základnou povinnosťou v zmysle vnútropodnikových predpisov – a to chcem i na tomto mieste pripomenúť - je do 24 hodín, resp. do najbližšieho pracovného dňa, nahlásiť PN svojmu nadriadenému a doručiť doklad o PN. Nedodržanie termínu tejto povinnosti bude tolerované jedine v prípade, kedy zamestnanec preukázateľne dokáže, že z rodinných alebo zdravotných dôvodov nemohol uvedené termíny dodržať (napr. náhla poúrazová hospitalizácia osamelého zamestnanca v ústavnom zariadení). Počas trvania práceneschopnosti je zamestnanec povinný dodržiavať liečebný režim určený lekárom, t. j. zdržiavať sa na adrese uvedenej na tlačive Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti a vychádzať von len v čase stanovenom lekárom.
Zamestnávateľovi do 24 hodín, resp. do nasledujúceho dňa má oznámiť, doručiť PN treba do troch pracovných dní od nástupu na PN, zamestnávateľ potom doručí PN Sociálnej poisťovni do troch dní po desiatom dni nástupu na PN.
T.j. príklad: lekár vypíše PN 1.2., najneskôr 3.2. musí mať zamestnávateľ PNku u seba, o PNke by ale mal byť informovaný najneskôr 2.2., na Sociálku ju doručí najneskôr 13.2. 😉
Ahojte, viete prosím povedať v ktorom paragrafe zákona 462/2003 Z.Z. o náhrade príjmu pri PN sa píše o do koľkých dní má doklad o PN zamestnávateľovi doručiť? Ja som uvedené v zákone nenašla, viď § 9 spoločné ustanovenia.
Neviem,ci ste hotentoti,ale otazka znie jasne:do kolkych dni treba dorucit zamestnavatelovi podla zakona PN,alebo Pracovne volno,tj.PV.
myslim, ze je to do 3 pracovnych dni, aj v tejto diskusii sa tomuto problemu venuju - http://www.porada.sk/archive/index.php/t-23596....