Dohoda pred materskou

13mika1313
17. apr 2016

Dobrý vecer, prosím pekne chcem sa spýtať, ak pracujem na dohodu a to 40h mesačne, mám nárok na marodku? Som z toho jeleň 🙂) Zistila som ze som tehotná a pracujem v kuchyni tak tam asi dlho nevydržím preto ta otázka ... Este sa chcem spýtať či budem mat nárok na 6tyz. materskú pred pôrodom, kedže som dohodárka. Dakujem za každú odpoved ☺️☺️☺️

evittam
17. apr 2016

@13mika1313 Pises malo informacii, po prve zalezi hlavne na tom ci mas splnenu podmienku (alebo budes mat) 270 dni NP za posledne 2 roky,potom zalezi na aku dohodu pracujes- môze byt dohoda s pravid.prijmom alebo s nepravidelnym - pri tej druhej sa odvody na NP neplatia. Napis viac info-inak zbytocne to rozoberat.😉

13mika1313
autor
17. apr 2016

Oki🙂 ... Minuly rok som vo februári končila materskú, odvtedy som pracovala na dohodu. V decembri som dostala zmluvu. Vo februári som išla pracovať inde zase na dohodu , v zmluve mám napísane max. počet odpracovaných hodin je 10za tyzden za sumu nejakých 2,40€

evittam
18. apr 2016

@13mika1313 No tak si treba zistiť na akú dohodu si pracovala a na akú pracuješ - ak s pravidelným príjmom, tak tam sa platia odvody NP a máš nárok na PN aj MD. Neviem kedy by si mala pravdepodobný nástup na MD - ak ešte tento rok tak sa ti bude rátať MD z príjmu za min.rok t.j. za r.2015, alebo ak odpracuješ na túto novú dohodu viac než 90 dní bez PN a OČR tak ti to budú rátať z tejto dohody - čiže ak chceš mať lepšiu MD tak by som ti odporúčala sa zamestnať na lepší príjem na tých 90 dní lebo inak nebudeš mať vyššiu MD ako rodičovský - podľa toho čo píšeš, že máš za príjem.
A ešte jedna vec - pravdepodobne si končila rodičovskú a nie materskú, či?

13mika1313
autor
25. apr 2016

@evittam ano vo februari 2015 som ukoncila rodicovsku dovolenku. Prosim pekne mam pprosit zamestnavatela aby mi zvysil odvody z dohody ? Lebo teraz uz ma nezamestna nikto, som v siedmom tyždni tehotenstva, dakujem krasne za info 🙂

evittam
25. apr 2016

@13mika1313 Najskôr si zisti na akú dohodu si zamestnaná - už som ti to napísala vyššie. A nie, tebe nepomôže aby ti zvýšil odvody-to sa ani nedá 🙂 ale hrubú mzdu, samozrejme za podmienok, že pracuješ na dohodu na pravidelný príjem kde sa odvádzajú odvody za NP.

13mika1313
autor
25. apr 2016

@evittam ked som volala na socialku tak mi pani povedala, ze zamest. odvadza na NP ale kolko to uz nepovedala, jedna mi povedala ze nemam narok na matersku, druha zase ze mam narok... Len neviem ci sa mi oplati ziadat zamest. o zvyenie hrubej mzdy alebo si mam radsej tie peniaze odlozit...

evittam
25. apr 2016

@13mika1313 No tak to už musíš vedieť ty čo sa ti viac oplatí - či odkladať alebo mať potom vyššiu MD. V tom ti určite neporadím. Ale pri plate, ktorý si písala budeš mať MD max. do výšky RD - čiže 203,- Eur.