Prosím, kto sa vyzná, potrebujem poradiť ohľadom uzatvorenia Dohody o BPŠ.
Ide o to, že sa uvádza, že takúto dohodu je možné uzatvoriť od 15 rokov. Z tohoto dôvodu chce zamestnávateľ v lete uzatvoriť dohodu aj s 15 ročným žiakom, ktorý momentálne navštevuje 9. ročník ZŠ. Išlo by o manuálnu prácu, resp. nie o ľahkú prácu ktorá je vo výnimkách.
Podľa mňa to ale nie je možné, nakoľko treba zosúladiť aj ďalšie podmienky, nie len vek 15 rokov (uvedené v školskom zákone, podmienky ktoré uvádza inšpektorát práce...)
Podľa mňa 15 ročný žiak nespĺňa 2 základné podmienky a to:
1. brigádnik musí mať štatút žiaka strednej školy alebo študenta VŠ
2. brigádnik musí mať ukončenú povinnú školskú dochádzku, ktorá je 10-ročná a podľa školského zákona sa tam zarátavajú aj letné prázdniny, teda školský rok končí 31. 08.
Z toho vyplýva, že DoBPŠ cez letné prázdniny možno uzatvoriť najskôr po ukončení
2. ročníka SŠ, resp. ak by chcel brigádovať po 1. ročníku SŠ, tak len od 1.9.
Neviem, či som to napísala zrozumiteľne,, resp. či je niečo nové v zákone, čo som prehliadla
a predsa len je možné takúto dohodu uzatvoriť.
Ďakujem.
Od 1. marca 2021 už budú môcť aj osoby, ktoré dosiahnu 15 rokov, ale ešte nebudú mať skončenú povinnú školskú dochádzku, vykonávať aj iné ľahké práce netýkajúce sa len oblasti športu, reklamy, kultúry a umenia. Podmienkou však naďalej zostáva, že vykonávania ľahkých prác fyzickými osobami vo veku do 15 rokov a fyzickými osobami vo veku od 15 rokov, ktoré ešte neskončili povinnú školskú dochádzku, bude musieť na žiadosť zamestnávateľa povoliť príslušný inšpektorát práce. Ak inšpektorát práce povolenie na výkon ľahkých prác týchto osôb vydá, určí v ňom počet hodín a podmienky, za ktorých môžu tieto osoby prácu vykonávať.
musí splniť 2 podmienky: min. 15 rokov a ukončená povinná školská dochádzka
Ak žiak neprepadol najskôr môže ísť na brigádu po 1. ročníku strednej školy....