Dohoda o brigádnickej práci študenta

melisa16
17. okt 2019

Pýtam sa v mene dcéry. Je študentkou gymnázia externej formy štúdia v poslednom ročníku. Má nárok na dohodu o brigádnickej práci študentov? Zdravotnú za ňu platí štát. Nikde som to nenašla. Ďakujem za odpoveď.

hapipa
17. okt 2019

áno, len tam sa mi vidí, že nemôže presiahnuť nejakú tú sumu zárobku, aby nemusela za to ani dane platiť. najlepšie sa skúsiť opýtať na to aj nejakej účtovníčky

renirv
17. okt 2019

Studentka je tak preco by nemala narok. Len tak isto ako plat sa mi zda, ze aj hodiny su tam obmedzene. Ci to je iba pri dohode? Nie som si ista

suve99
17. okt 2019

Ahoj, samozrejme, že má nárok na Dohodu o BPŠ.. Ak nezarobí viac ako 200 €, a požiada zamestnávateľa o odvodovú úľavu, neplatí ani odvody do SP... Ak presiahne túto sumu, tak platí odvody len z rozdielu... Zamestnávateľovi musí doložiť potvrdenie o návšteve školy

suve99
17. okt 2019

A ešte, najviac môže odrobiť 20 hodín týždenne /čiže 80 hodín mesačne/ v priemere ! Čiže robí sa priemer hodín, nakoľko mesiacov má uzatvorenú Dohodu o BPŠ... Najviac však môže byť dohoda uzavretá na 12 mesiacov...

melisa16
autor
17. okt 2019

@suve99 @hapipa @renirv Ďakujem za odpovede, viem, že čo dohoda o BPŠ obnáša. Len som neistá, že študuje externe na strednej škole. Všade sa píše o vysokoškolákoch, ktorí študujú externe, tak nemôžu mať dohodu o BPŠ... Status študenta externou formou štúdia stratila, ale zdravotnú za ňu štát platí... čiže tvrdíte, že môže mať BPŠ? 🙏

klarik707
17. okt 2019

@melisa16 noo neviem, ci moze mat ak uz nema statu studenta. a zamestnavatel, ktory ju chce zamestnat toto nevie? ved nech to zisti od uctovnicky.

suve99
17. okt 2019

@melisa16 môže, nakoľko v novele ZP, platnej od 1.1.2013 vypadla u študentov SŠ podmienka denného štúdia...

melisa16
autor
17. okt 2019

@suve99 skvelé, ďakujem🙏

kazuso
17. okt 2019

Píšeš, že štatút študenta stratila. Pre dohodu o brigádnickej práci študenta je podmienkou aby mala štatút študenta strednej školy. Ak chodí externe, robí popri tom niekde, alebo je evidovaná na úrade práce? Či len externe študuje?

suve99
17. okt 2019

@kazuso ja som to pochopila, že iba študuje na SŠ externe...a keby dakde už robila, asi by sa na dohodu o BPŠ nepýtala....

melisa16
autor
17. okt 2019

Už je to vybavené.
Je to tak, že keď navštevuje SŠ a nemá žiadnu inú prácu, tak je jedno, či je denným alebo externým študentom. Ďakujem za pomoc. 🙂

suve99
17. okt 2019

@melisa16 vravela som... nech si zarobí 😉😉