ahojte mamicky ktore ste ekonomky a uctovnicky. Prosim napiste nam zenam ktore chcu pracovat na dohodu a nemaju az taky velky prijem, aky je rozdiel medzi nepravidelnym prijmom a pravidelnym prijmom a ktory je vyhodnejsi z hladiska vypoctu dalsej materskej alebo davky v nezamestananosti. dakujem
Nie som účtovníčka, ale ako zamestnávateľ mám dohodárov z nepravidelným príjmom, aby som platila menšie odvody.Čo som pozerala, tak pri nepravidelnom príjme sa za teba neplatí nemocenské poistenie, ani poistenie v nezamestnanosti,takže nárok na materské,ani dávky v nezamestnanosti ti z tohto príjmu nevznikne, naopak pri pravidelnom príjme sa platí aj nemocenské,aj v nezamestnanosti takže potom sa to počíta aj z toho,ale či sa to oplatí, keď máš malý príjem to neviem... viac ti neporadím 😒
@kubuliatko
@lenka311mna konkretne zaujima ze kto moze mat dohodu s nepravidelnym prijmom? som na RD mam zmluvu na TTP v jednej firme a mam zacat brigadovat n adohodu v druhej firme na si 8 hod tyzdenne. planujem 2 dieta a teraz neviem co by bolo pre mna vyhodnejsie pri vypocte materskej kedze z tej dohody budem mat prijem len asi 100 €. a do tej mojej povodnej firmy sa uz nemozem vratit lebo uz mi dal zamestnavatel najavo ze tam nemam miesto. citala som nieco o tom ze dohoda s nepravidelnym prijmom je vyhodnejsia aj preto lebo sa nepocita do vymeriavaceho zakladu pre buducu matersku alebo podporu v nezamestnanosti. neviem ci je to pravda a ci mi moze zamestanavatel spravit aj takuto dohodu??? mna konkretne zaujima ze kto moze mat dohodu s nepravidelnym prijmom? som na RD mam zmluvu na TTP v jednej firme a mam zacat brigadovat n adohodu v druhej firme na si 8 hod tyzdenne. planujem 2 dieta a teraz neviem co by bolo pre mna vyhodnejsie pri vypocte materskej kedze z tej dohody budem mat prijem len asi 100 €. a do tej mojej povodnej firmy sa uz nemozem vratit lebo uz mi dal zamestnavatel najavo ze tam nemam miesto. citala som nieco o tom ze dohoda s nepravidelnym prijmom je vyhodnejsia aj preto lebo sa nepocita do vymeriavaceho zakladu pre buducu matersku alebo podporu v nezamestnanosti. neviem ci je to pravda a ci mi moze zamestanavatel spravit aj takuto dohodu???
@zuzulica
@kubuliatko ako už som písala, pri nepravidelnom príjme sa neplatí nemocenské a poistenie v nezamestnanosti, takže by sa z toho nemala počítať ani materská, tá dohoda znamená, že nemáš stanovený mesačný výplatný termín, ale napr.štvrť ročne,polročne,my máme tak, že až po skončení vykonávania prác dostanú výplatu. Potom je ešte rozdiel medzi dohodou o pracovnej činnosti a dohodou o vykonaní práce, ale to by ti v tej firme mali vedieť povedať ktorú ti môžu dať,tam je rozdiel v hodinách ktoré môžeš odpracovať atď.je to teraz komplikované...Ty vlastne nechceš, aby sa ti to z toho počítalo, dobre som pochopila?
@zuzulica dakujem za odpoved. ja uz som bola 2 x na socialnej poistovni kde mi k tomuto nevedeli nic povedat. ze este nemali potrebne skolenia. tak super. ja som minuly rok pracovala na dohodu na jednej rehabke a teraz by som mala od marca znova nastupit. lenze zacali sme pracovat na 2 dietati a ja chcem aj pracovat na tej rehabke a nechcem si pokazit vymeriavaci zaklad keby som sla na druhu matersku. v tej praci budem robit jeden den v tyzdni. dakujem za odpoved
@kubuliatko pokús sa vybaviť, aby si mala nepravidelný príjem, lebo pravidelný, ako ti písala zuzulica, ti pokazí materskú
@evita68 a ma s tym nepravidelnym prijmom zamestnavatel viac roboty? a este sa chcem spytat keby som mala predsa len tu dohodu s pravidelnym prijmom. moj mesacny prijem by bol 150 € tak by sa mi ratala materska 65% z tohto prijmu a doplacala by mi nieco socialna poistovna aby som mala matersku davku aspon vo vyske rodicovskeho prispevku? mila pani na socialke mi nevedela ani na toto odpovedat
@kubuliatko nie, nemá s tým viac roboty, dokonca menej.. a menšie odvody aj ty, aj zamestnávateľ..
áno, materské by si ti rátalo len z tých 150 eur, ak by si mala pravidelný príjem.. ale mala by si doplatené do výšky RP
@evita68 dakujem. velmi si mi pomohla
@kubuliatko alebo si vybav živnosť a práce faktúruj. Tým pádom neplatíš odvody do SP , ani do ZP ak neprekročíš ročný príjem bajočko 2918 eur . A ani dane ti nevýjdu platiť. Tento príjem Ti nepokazí VZ pre budúcu MD z pôvodného zamestnania.
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/kto-za-mna-plati-odvody-ked-popri-rodicovskej-pracujem/
A z hľadiska výpočtu materskej je zásadne najlepšie za zamestnať na TPP a odrobiť minimálne 270dní 😉