Ahojte. V marci mi končí po 2 deťoch rodičovská a vraciam sa po takmer 6 rokoch do pôvodnej práce. Mám 66 dní dovolenky, ktorú som si musela vybojovať pretože mi tvrdili, že mi 41 dní prepadlo..
Hneď po skončení RD ma nútia všetku starú dovolenku vyčerpať. Ja som si ju chcela čerpať priebežne..
A konečne k veci. Asi chvílu po tom, ako som odišla na MD sa kolegom na mojej pozícii výrazné zdvihali platy.. Aj keď som sa so zamestnávateľom bavila o mojom návrate, bavili sme sa o tomto plate.. Kedy mi musia dať podpísať dodatok o zmene mzdy? Snáď nie až po vyčerpaní starej dovolenky..
@loginexistuje nemáme tabuľkové mzdy a myslím že ani kolektívnu zmluvu.. O výške mzdy vie každý, bavili sme sa o tom aj v súvislosti s tým, že teraz sa nič nerobí "poza bučky" a každý vie, aký plat má ten druhý a nebolo by fér, keby som.mala viac 😂
@rushcca nemusi ti vobec dorovnat plat (teda pokial nebude nizsi ako minimalna mzda) oni pracovali nadobudali prax ty si bola sest rokov doma a z pohladu praxe si sla do minusu
po siestich rokoch je super ze mas miesto 😉
@loginexistuje Len pre info: zákonom č. 376/2018 z.z. bol zrušený zákaz mlčanlivosti o mzdových podmienkach. V tomto zakone, ktorý je účinný od 1.1.2019, "zamestnávateľ nesmie zamestnancovi uložiť povinnosť zachovávať mlčanlivosť o jeho pracovných podmienkach vrátane mzdových podmienok...".
@kikus7 myslela som pokial jej to nepovedia sami kolegovia nema to odkial vediet
v kazdom pripade mzdu dorovnat v tomto pripade nemusi
@loginexistuje áno, myslela som si ze je to tak, že nemusí.. Ten dodatok mi samozrejme dajú podpísať, to nie je predmet tejto diskusie, to je jasné.. Zaujimalo ma len, či nie sú nejaké pravidlá, že dokedy sa to má spraviť
@rushcca v tomto pripade je cisto na volbe zamestnavatela ci a kedy podpise dodatok
Ak sa zvysovali mzdy plosne, zena/muz po navrate z RD ma narok na rovnake zvysenie. Dovolenku Ti zamestnavatel nariadit moze. Debata o tom, ci je "fer" aby si si staru dovolenku vycerpala za staru mzdu...je medzi tebou a zamestnavatelom.Za mna trosku aj ano, ak ide o vyraznejsie navysenie.
@lalus ano zvyšovali sa u nas celoplošne a ano, je tam výrazné zvýšenie..
Ja som si chcela tú dovolenku čerpať postupne, nie takto nárazovo a skôr mi ide o to, že keď už budem znova zamestnanec, aby som mala rovnaké podmienky ako ostatní.. Aj keď teda ma vysielajú čerpať si dovolenku
Par.157...pozor ina formulacia v odseku 1 (navrat po materskej) a odseku 2 (navrat po rodicovskej).
Cerpanie dovolenky paragraf 111
mate tabulkove mzdy ? alebo sa zvysenie mzdy v kolektivnej zmluve ? ak nie nemas narok na rovnake zvysenie ako kolegovia defacto by si ani nemala vediet kolko maju
dovolenku si musis vycerpat len v tomto roku inak prepadne a o cerpani dovolenky rozhoduje zamestnavatel moze ti nariadit jej cerpanie