Dochádzanie do práce - plusy a mínusy

dooscoby
26. máj 2021

Ahojte,
Mam pracovnu ponuku len opacny smer BA-Trnava, rano to cestovanie nemam problem ist na 6tu autobus+vlak, ale poobede ako ratam tak ratam, ze ked skoncim povedzme o 16tej asi skor ako o 18tej doma nebudem ☹ teraz rok pracujem z domu, vsetci sme si zvykli, ale situacia je tak, ze 1.6 bud ist na podporu alebo do prace, lenze som zistila, ze najst pracu nie je take lahke ☹ rychlejsie nasli ludia na odporucanie, po znamosti. Praca je zaujimava, viem ci rozsirit prax, je tam prispevok na cestovanie, mala firma len to cestovanie 1.5 hodky rano tam a poobede spat, obcasna praca z domu je mozna. Vies, ze su aj profesie, kde sa robia 12ky, nocne, poobedne, vikendy tie by som mala volne len ci deti ma este nepotrebuju mat skoro doma, aj ked pre koronou som isla z prace o 16tej tak skor ako o 17tej som doma nebola. Rano syna vozi manzel do skoly, poobede si uz na kruzky chodi sam. Dcera konci 6ty rocnik ZS, treningy mava skoro kazdy den a chodieva potom domov ako kedy niekedy o piatej, niekedy neskor. Ona si aj jedlo sama ohreje ci polievku, urobi cestoviny. Dokedy je taky ten vek kedy tie deti potrebuju dohlad, mat rodica skor doma z prace, aby sa im venoval. Teraz ide leto tak aj tie prazdniny budu take vseliake, je tam ta skusobna tak to beriem tak otvorene but to pojde alebo nie, mozno casom ak by som sa osvedcila by som mohla castejsie pracovat z domu. Ako to mate u vas podelene.

janinah
26. máj 2021

To cestovanie ťa bude ubíjať,možno skúsiť skúš. dobu a uvidíš,ale ja by som do toho nešla.

mogaa
26. máj 2021

veď vyskúšaj, za to nič nedáš...na to predsa skúšobná doba je a stále môžeš hladať lepšiu prácu...podporu by som si nechala ak zistíš, že dochádzanie nemá význam lebo denne stratíš 3hodiny cestovaním a nič lepšie nenájdeš...ale asi by som na podporu išla až keď to vyskúšam......ono teraz si nájsť prácu (dobrú) je problém, spoliehať sa na podporu tiež nie je riešenie, lebo je len 6mesiacov a potom čo? si si istá že za pol roka nájdeš dobrú prácu čo ti bude vyhovovať obsahovo, finančne aj časovo? alebo si necháš podporu až ako núdzové riešenie lebo nič iné nie je? to rozhodnutie je len na tebe....pracovný trh začína po korone oživovať, ale ktovie čo bude zase na jeseň v zime....

dooscoby
autor
26. máj 2021

@janinah toho sa tiez obavam, mala som ponuku tu kusok od domu, ale 1000€ v hrubom a okrem pracovnej doby ziadne benefity. Ako mat 10 rokov do dochodku alebo malinke deti tak beriem, ale nevidela som tam daku perspektivu lebo ani anglictinu by som tam nevyuzila, ze kam po rokoch s takou praxou. Tuto je praveze dost vseobecna pozicia, kde sa mozem vela naucit ak sa osvedcim a ziskat prax este v dakych veciach, ktore aj teraz na vela poziciach my chyba.

dooscoby
autor
26. máj 2021

@mogaa tych 6 mesiacov podpora je lakava, mat 3 mesiace volno cez leto, uzit si ho s detmi, ale pravda je taka, ze ucty sa same nezaplatia ☹ a zobrat pracu za 900-1000 v hrubom no mala by som asi tolko v cistom co na podpore. A teraz tie pohovory, vela pracovnych miest sa rusilo, na jednu poziciu maju stovky uchadzacov a 3 kola niekde aj 4 su uz bezny standart ☹ mna to strasne unavovalo, vycerpavalo, niekde uz som bola pre nich aj prekvalifikovana. Vsak vyskusam to, v lete sa bude lepsie cestovat ako v zime a mozno casom sa bude dat dohodnut aj na ciastocnej praci z domu, aby clovek kazdy den necestoval.

elizabet173
26. máj 2021

@dooscoby zobrala by som to a ak by to bolo neunosne, mozes hladat nieco ine

petamich
26. máj 2021

skusala som a nakoniec som sa prestahovala 🙂 ale nemala som deti atd. - z mojej osobnej skusenosti je to dlhodobo neunosne dochadzat 5 dni v tyzdni a je to neskutocne zabity cas, ktory ti nik nevrati, ak by sa dalo dohodnut neskor na nejakom pomere home-office a dochadzanie asi by som si to predstavit vedela, to je ale iba moj osobny nazor a skusenost, niekto dochadza roky a nema s tym najmensi problem, na druhej strane ale pracovat v mieste bydliska za menej penazi a v praci, ktora je na slucku...to asi tiez nie je optimalne, drzim paste!

monkabohdalova
26. máj 2021

@dooscoby s takýmto cestovaním sa to nedá dlhodobo vydržať, hlavne keď máš rodinu. Ja by som do toho určite nešla

hederamonstera
26. máj 2021

Zalezi od vasej financnej stranky a ci je to take nutne a aka dobra si na pracovnom trhu (tj. ci si lahko najdes pracu alebo nie) ;)

Ja som dochadzala hodinu tam a hodinu spat, vlastnym autom a neskutocne ma to nicilo. Ale zasa mozno je ine dochadzam hromadnou dopravou, kedze ten cas by som ja vyuzila na knihy (co je moje hobby). To sa v aute neda. Ale ja nemam deti.

Za 1000 hrubom by som tak necestovala, ale ako pisem vyssie, zalezi ako ste na tom financne.

mogaa
26. máj 2021

@dooscoby no ono dobrých ponúk je strašne málo a presne ako píšeš, na 1miesto 50-100uchádzačov....osobne si nemyslím že o pol roka bude situácia lepšia, prac.trh síce oživuje, ale firmy sú opatrné, nik nevie čo bude zase na jeseň či v zime.....vírus nezmizne, len budú iné mutácie a väčšie či menšie obmedzenia stále budú, minimálne počas tých kritických mesiacov.....nie každá práca sa dá riešiť HO a zisky firiem budú tiež nižšie ako v minulosti

elizabet173
26. máj 2021

@dooscoby ešte ma napadlo, či by si nenašla niekoho, kto chodí autom a má pracovnú dobu rovnakú, ako ty. Viem, že je to opačný smer, ale mne tak napr. robila jedna pani z rodiny, len je teraz na MD. Za pokus to stojí, mňa by tam lákala tá zaujímavá práca a možnosť rozvíjať sa. Záleží aj na tom, akú pracovnú dobu má muž, aby ste sa pri deťoch zladili.

simca06022011
26. máj 2021

Chod do toho a vyskusaj. Moj chlap dochadzal 180kmx2 denne 🙂 Len by som uvazovala o nejakom zjednoduseni autom... pretoze terigat sa vlakmi/autobusmi/pesi a presuvat sa est domov/do prace zo stanice je take dost problemove. Ja som chodila menej, cca 30km a boli dni ked mi to trvalo aj skoro 1,5h... najhorise boli prave tie presuny stanica/praca, praca/stanica..neskor som sa na to vykaslala ked ma nebral nejaky kolega, isla som taxikom

luccija
26. máj 2021

@dooscoby bud by som vzala tu ponuku ktoru mas blizko s dobrou pracovnou dobou aj za cenu, ze ma extra pracovne neposunie, alebo isla na podporu.V ziadnom pripade nie cestovat dcera ma 12rokov?ak velmi velmi nepotrebujes peniaze ber aj slabsie platenu poziciu

dooscoby
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hviera81
26. máj 2021

v medzicasoch stahovania som dochadzala od rodicov vlakom do ba. cca 30 minut peso, cca 60 minut vlak, plus mhd v ba, aj s cakanim do 20 minut. rano aj vecer.
nerobila by som to dlhodobo, potom som sa stahovala.
ale ranny vychod slnka bol na nezaplatenie 🙂 a nikdy som viac knih neprecitala ako v tom case.
pravdou je ze doma bol mamahotel, takze som v podstate uz nic nemusela robit okolo domacnosti...

ofzuza
26. máj 2021

A co hladas? V BA predsa nemoze byt problem.

missviolet
26. máj 2021

porovnala by som si ten plat. radsej 1000 btt v BA nez s dochadzanim 1200 v Trnave napr... ak je rozdiel vacsi tak jasne, je to o inom. A isto to z BA do Trnavy trva 1,5h? to sa mi nezda, ved to mam z Nitry autobusom (tiez som dochadzala do prace :D vlastne aj budem, ale nie denne). Napr vlakom by si to asi v smerem z BA do Trnavy mala fajn, ci? Vacsina ludi pojde praveze opacne, do BA... inak nie je zle naberat skusenosti, naucit sa nove veci, potom mas moznost aj lepsie postupovat... prispevok na dochadzanie je super, ze ponukaju. Nezavrhovala by som to, deti uz nie su malicke, stale budu samostatnejsie... ja som anjradsej v lete ako slecna siestacka najradsej bola, ked mi dali pokoj a citala som si na zahrade :D ale jasne, zapriahli ma do roboty tam... ale dozor som nepotrebovala 🙂

beronsche
26. máj 2021

@dooscoby pracu s dochadzanim 3hod denne by som vzala jedine v pripade, ze vsetky moznosti sa vycerpali a mne realne hrozi, ze skoncim na ulici.. mna by to zabilo.. 🙂

mogaa
26. máj 2021

@dooscoby nie je to špekulovanie ale uplne prirodzená vec.....skúšobná doba je predsa na to že môžeš kedykoľvek skončiť PP rovnako ty ako aj zamestnávateľ....takže ja by som vyskúšala to dochádzanie a potom sa rozhodla ktorú prácu by som vzala na stálo....aspom neostaneš bez prízmu a vykryješ "hluché" obdobie kedy by si si musela platiť zdravotkualebo byť evidovaná na UP....

mogaa
26. máj 2021

@dooscoby *bez príjmu

dooscoby
autor
26. máj 2021

@missviolet tak oproti tomu co mam teraz povedzme tych 1000 v hrubom je skoro o 400 pokles mesacne, Trnava je vyssie o 100 ako som mala a ina ponuka o cca. 200 menej. Hypo sme navysovali v decembri pomaly o 250€ cize bohuzial som viazana aj na ten plat a jeho vysku. Ono ja byvam na okraji BA, kde vsade daleko 🙂 aj teraz som dochadzala 45-60 minut MHD na 2 niekedy aj 3 prestupy. MHD na stanicu 30 min, vlak 45 min a do prace 15 min peso, ale rozmyslam casom nad tym skladacim bicyklom aspon zo stanice do prace by to skratilo cestu max na 10 minut. Ano deti rastu, mozno cas sa uz realizovat viac pracovne a mamina uz rok basni o dochodku, v decembri si ide podat ziadost a vravela, zeby vypomohla keby bolo treba. To je tym, ze som 10 rokov robila pre jednu firmu a teraz som ako student po skole co si hlada prvu pracu 🙂

elizabet173
26. máj 2021

@dooscoby nešoféruješ? Ak bývaš na okraji BA (teda dúfam, že smerom k tej TT 🙂), autom si tam o polovicu rýchlejšie

tosomja
26. máj 2021

13 rokov som odchádzala za prácou 50km .
Ráno o 6tej vlakom, aby som tam bola na 9tu...večer o 21vej záverečná, vlak mi išiel až o 23,50. Bola som doma po polnoci. Koľkokrát som išla spať o 2hej ráno a o 5tej budíček. Robila som na dlhý krátky týždeň, každý druhý víkend .
Kým som nemala dcéru, potom som to už nezvládala. Našla som si prácu na 8hod zmeny a bolo to ešte horšie. Zase ráno o 6tej vlakom na 9tu do práce a domov o 16tej, vlak mi išiel o 17tej, doma som bola o 18tej. Dcéra sa akurát tak okupala, najedla, išla spať. Ráno škôlka, to ju nosil muž. Poobede on vyberal. Ja som len uspavala. Hoci som zarobila, muž nadával, že je stále on s ňou. Tak som si našla prácu na polovičný ale zase mimo. Ráno na 9tu do práce do 12tej. O jednej vlak. Doma o 14tej, každý deň. Bolo to náročné, hlavne to ranné vstávanie a bez dcéry.
Vyrástla ani neviem ako.
Ja už by som takto od detí nešla.

marca12
26. máj 2021

@dooscoby skus najst niekoho,kto chodi tvojim smerom autom.

missviolet
26. máj 2021

@dooscoby odporucam pozriet si blabla car, zdielanu jazdu. Mne to velmi pomohlo ked som denne dichadzala NR-BA. Bez blablacar 25min peso na stanicu, vacsinou 75-85min v buse, plus 10 min na MHD, 25-30 min MHD a 10 min praca. A potom to iste spat. To nebol zivot. 5h denne dochadzania. Blablacar - vyzdvihol ma 15 min od domu. Cesta autom 65min. Do prace 10 :D

deti95060810
26. máj 2021

cestovať do práce len v tom prípade ak je problém po finančnej stránke. Inak budem radšej robiť za menej e ale poblíž domova....
Som ochotná dochádzať max 30 km do práce. Ideál. je 10 km - čo mám do okresného mesta....😉

hviera81
27. máj 2021

@elizabet173 no prave ze to znelo, ze byva v tej vzdialenejsej casti BA (teda tento smer...) aspon ja som to tak pochopila z tych indicii 🙂 tipujem DNV alebo devin 🙂

janka95
27. máj 2021

Ja teraz 1.6 nastupujem tiež. Budem ale dochádzať cca 30-40 minút autom tam a 30-40 naspäť. Aj to mi príde veľa. A začínam už na 6tu ráno ale budú aj nočné tak nebudem musieť vstávať každé ráno 4.30. To je pre mňa zabijak =D Ale lepšie dačo ako nič, pre mňa hlavne kvôli praxi a novej skúseností.

elizabet173
27. máj 2021

@hviera81 fúúú, tak to je cez celú BA

ofzuza
27. máj 2021

@deti95060810 a keby si mala rozdiel vacsiu sumu? 🙂 keby ja hladam pracu do tych 10km, mozem mat tak 30tis czk. Ked v prahe, tak 70tis. To uz sa oplati, nie? Ked sa prida ciastocny HO...

darkswan
28. máj 2021

ale zas aj v ba sa bezne dochadza vyse hodka rano, vyse hodina poobede