Dochádzanie do práce

natalia_r
20. apr 2022

Ahojte, konci mi materska a pozeram sa po novej praci. V mojom meste a okoli je velmi malo ponuk na moju profesiu..v Bratislave co je cca 1 hod autom odomna z domu je ich velmi vela a za plat cca 1100 v cistom...Otazka je ci zvladnem dochadzanie do BA autom kazdy den, kedze budem mat skolacku (manzel robi v nasom meste) Oplati sa podla vas dochadzanie kazdy den autom 1 hod tam a 1 hod spat za take prachy, alebo mam radsej blizsie nieco pozret, aj ked nie moja profesia ale za menej penazi....dakujem za nazory a skusenosti.

anjelicek26
20. apr 2022

Tak ak sa da, tak vlak a MHD, rano by som hodinovu trasu do BA vzhladom na zapchy asi nechcela... je to velmi narocne na psychiku, stihat vsetko nacas...otec takto pendloval par rokov... a aj dost prejazdis penazi, to si tiez treba zratat.

lesana25
20. apr 2022

A to 7-mesačné bábätko bude kde? A tvoje plány s homeoffice tiež padli?
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/da-sa-zvladnut-homeoffice-na-plny-uvazok-s-babatkom-2/

natalia_r
autor
20. apr 2022

@lesana25 ratam...je to s rezervou

melanta
20. apr 2022

Ak by som mala ako ty 7 mesačné dieťa, ani náhodou by som nešla do práce, kde budem cestovať hodinu a hodinu späť.

sissy27
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
20. apr 2022

@natalia_r skolacku spominas, a batola nespominas. Ked chces nejaku relevantnu radu, napis celu situaciu. Nikto ti neodporuci 3-4 hodiny stravit denne v bratislavskych zapchach, ked ta doma caka 7mesacne babo, aj keby ho strazila mama/svokra/opatrovatelka/muz.

danielahamar
20. apr 2022

Možno jej konci rodicak po 6rokoch a nie materska🙄, keďže bude skolacka

melanta
20. apr 2022

@danielahamar pred 2 týždňami sa pýtala na home office, že má 7 mesačné dieťa.

marcellka32
20. apr 2022

Nie neodporúčam cestovať, chodila som takto 10 rokov a už stačilo

natalia_r
autor
20. apr 2022

Musite sa maminy strasne nudit, ked travite tolko casu na modrom koniku az si podla niku zapamatate kto sa co pytal pred 2 tyzdnami :D ...

anjelicek26
20. apr 2022

Ono je jedno, ake velke ma deti a ako si zariadi strazenie, na to sa nepytala. Ked chybaju financie, je to jedno, proste do prace treba - akokolvek, kedykolvek. Ale to dlhe cestovanie je proste strata casu a ide na ukor pohodlia, nervov s toho vsetkeho... zavisi, ako ta rodina a muz vie podrzat, podporit.

melanta
20. apr 2022

@natalia_r ja si to nepamätám, prečítala som si to v linku, ktorý tu pripojil niekto iný. Písala si tam, že máš možnosť home officu, že by sa ti páčilo mať popri rodičáku plný príjem. Čiže z toho mi vychádza, že nejdeš do práce, lebo neviete vyžiť bez tvojho príjmu Takže keď vychádzam z toho, tak určite by som od tak malého dieťaťa nešla do práce, do ktorej by som musela cestovať hodinu.

melanta
20. apr 2022

@natalia_r podľa profilu si z NR. To môže byť cesta do práce 50 minút ale aj hodina a pól či viac. Záleží v ktorej časti BA a ako na tom budú zápchy. Čiže treba počítať s tým, že kedykoľvek to môže byť hodina a pol.

kormino
20. apr 2022

Mne sa v mojej bývalej práci zrušilo pracovné miesto,resp.presunuli ho 56 km dalej.Ani som neuvažovala tam dochadzať,a to už mám dospelé dieťa. A nebola to Bratislava,ale Nitra,na ten smer nie sú také zápchy,ale aj tak sa mi to zdalo veľa.Teraz dochádzam 25 km na dedinu ,cesty prázdne tak sa dá v pohode,ale aj tak som si musela zvyknúť.Predtým som pracovala 5 minút autom od domu.

natallys
20. apr 2022

Nedochádzala by som toľko. Sú to minimálne dve hodiny denne, ktoré zabiješ cestovaní. Za to by mi to nestálo veru.

marcellka32
20. apr 2022

@natallys ja som cestovala 1,5 h ráno (vlak, bus) a 1,5 h poobede (bus, vlak) zabitý čas, a to bolo 45 km....uvedomila som si to až neskôr

natallys
20. apr 2022

@marcellka32 no veď presne o tom hovorím. Keď si zoberieš, že ten čas vieš reálne využiť nejak inak, lepšie a užitočnejšie, tak si myslím, že nie je nad čím rozmýšľať.

hefo
20. apr 2022

No je to dosť, ale mnohí ľudia cestujú aj dlhšie/komplikovanejšie.

Treba tiež uvážiť cenu cestovania autom, pokiaľ to nie je starý črep, tak palivo+amortizácia sotva pôjdu pod 0,15 €/km; dve hodiny, to môže byť aj do 200 km, takže prejazdíš 20-30 € denne, čo je pri dennom dochádzaní 400-600 € (v optimistickom prípade 300, ale menej nerátaj)! A to si treba odrátať od čistého platu.

Ono samozrejme tá amortizácia nie je tak zjavná, lebo sa uplatňuje v momente, keď je už treba auto vymeniť (a záleží, či by to auto inak stálo a starlo, vtedy tie hraničné náklady sú nižšie, lebo hodnota auta klesá, aj keď nejazdí).

Na druhej čase verejná doprava je na mnohých miestach nepoužiteľná, kým som ešte nerobil z domu, tak cesta autom mi trvala 30-45 minút podľa dennej doby a zápch, ale čisto verejnou dopravou 1:45 až 2 hodiny (bicyklom tak hodinu a pol).

karolinav
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
natalia_r
autor
20. apr 2022

@natallys ano, suhlasim, ze cas sa da vyuzit aj lepsie a uzitocnejsie ako cestovanim, ale na druhej strane, ked clovek nema na vyber a chce do priniest domov slusne peniaze, tak sa voli "mensie zlo". Zatial som nastavena tak, ze obetujem 2 hodiny denne cestovanim a radsej svoje deti lepsie zabezpecim po materialnej stranke.

zmrzlinka2021
20. apr 2022

@natalia_r A preco sa neprestahujete tam, kde mate pracu s manzelom?
Je jedno, ci si zena, ci muz - stravit 2 hodiny denne v doprave + 8 hodin v praci nie je vobec vhodné pre rodiča.
Dietatu je jedno, či má lacné tepláky z takka alebo predrazene s pruzkami - čas už nevrátiš.

siska53
20. apr 2022

@natalia_r ja by som ten cas neobetovala..kvoli prachom..
Deti si nebudu pamatat, ze mali neviem ake super veci, ale budu si pamatat, ze mama vecne nebola doma, lebo bola v praci, na ceste do nej a z nej.

marca12
20. apr 2022

@natalia_r pri dnesnych cenach phm sa ti asi neopkati. Ja dochadzam 50km a uz to dost citim pri tankovani. A ked mas skolopovinne deti,neviem. Zalezi aj od pracovneho casu

iwesska
20. apr 2022

Ak cesta do BA trva 1hod,tak rano rataj aspon 2 a poobede tiez. Tu su kolony kazdy den. Nie,4h travit denne v aute nestoji za tie nervy,ani plat. Kazdy,kto dochadza do BA a chodi na 8.00-9.00 ti povie,ze je to samovrazda. Muz tak roky cestoval. Bolo to len 25km,chodil busom ,ale mal toho uz tak akurat dost.

marca12
20. apr 2022

@natalia_r deti potrebuju hlavne mamu a pohodovu domacnost. Materialne veci ich nevychovaju

luccija
20. apr 2022

@natalia_r nie, nechcela by som tak dochádzať.Staci sneh, dážď bude to oveľa dlhšie.A pôjdem Ti to časom na nervy nehovoriac o peniazoch za benzín.
Bude to na skrátený úväzok či klasika 8,5 hod?
Pri 2 deťoch by som chodila iba na pár hodín, keď máš aj toho drobca a hlavne školáčka Tá bude potrebovať mať skoro doma kvôli uceniu nech nie je unavená
Deti kašľu na to akú má mama kariéru a plat.
Ja by som zostala v blízkosti a za nižši plat, ale som skôr doma.Prinajhorsom máš skúšobnú dobu vyskúšaj uvidíš...

elizita
20. apr 2022

@natalia_r pri takom nákladnom dochádzanie ti koľko reálne zostane eur? Pozri sa na to aj z tohto pohľadu. Asi najskôr hľadaj prácu s možným budúcim homeoffice aj keď za menej.

scila
20. apr 2022

@natalia_r jazdila som na trase NR-BA 3 roky pred 10.-timi rokmi a už vtedy to málokedy trvalo hodinu. A o koľko bolo vtedy menej áut. A aj tak každú chvíľu bola nejaká havária, oprava cesty ... A to som chodila v opačnom smere, teda ráno do NR. Ráno sa dostať do BA to je des, poznám kopu ľudí čo vzdali prácu v BA práce kvôli zápcham a sú to ľudia len zo satelitov okolo BA, takže to mali 15-20 km. Za také peniaze by som nikdy každý deň tú trasu nerobila

guiseppinka
20. apr 2022

Uprimne ti poviem, ze som dochadzala 60km tam a 60spat, nesla som v zapchach a cesta bola iba po dialnici. Bolo to o drzku... Muz na siestu do roboty, aby poobedel vedel o tretej vybrat mladsiu z jasli a dosiel na pol 4 po starsiu do skolky. Ja som vozila decka rano do skolky, do jasli uz na 7, potom rychlo do roboty, o piatej som koncila, kym som dosla domov, spravila cestou nakup, tak deckam uz trebalo ist spat. Dochadzala som takto 7 mesiacov a poviem ti ze neviem ako.rychlo mi mladsia vyrastla vtedy... Kolegyna sa.mi cudovala ze za tie prachy tam robim na plny uvazok s malymi detmi, ked v lidli by som tolko mala na polovicny a bola by som doma. Nam to prinieslo nutnost druheho auta, takze tankovanie (to vtedy bolo tak 200 mesacne), poistka (to je pekna suma, kedze nie sme na svk). Teraz by som to uz nespravila... Len kvoli kolonke v zivotopise by som to neriesila... Zniva ma caka hladanie prace po materskej a uz mam zase prisnejsie podmienky... V podstate mi je jedno, co budem robit, ale nechcem, aby mi usiel cas s detmi...

natalia_r
autor
23. apr 2022

Vidim ze vacsina mamiciek tu sa zhodne, ze necestovat, ale radsej si najst nieco blizsie, ale byt skor s detmi...Suhlasim, takto by to bolo uzasne ALE v idealnom svete, nie v realite...A samozrejme, ze peniaze navyse neinvestujem na hluposti ako drahe oblecenie, alebo drahe hracky...Investujem ich napr aj do domu, ktory nam treba dokoncit zahradu, kde sa budu deti hrat, ihrisko drevene chceme postavit na zahrade, izbicky detske dozariadovat nech maju utulne a pekne...a v neposlednom rade hypoteku na dom nam treba platit z vyplat, leasing na auto...cize ano je pekne ked budem doma o 16.30 ale co z toho ked s mizernym platom a nedokoncenym domom a s nulou na ucte po odratani vydavkov