Ahojte, chcela by som vediet od mamiciek co isli do prace ked dietatko dovrsilo rok.. je to skoro ? Alebo je to v pohode ? Ja nad tym uvazujem ale rodina pozera namna ako na krkavciu matku 😅🙄 mam len jedneho syna momentlane ma 7.5 mesiaca a je dost cickos odmieta mi stravu a len prso ale to nebude trvat vecne (dufam) 😅 tak tie co mate skusenosti, napiste 🙂 ako ste to zvladali vy a aj dieta?
Je uplne jedno co si kto mysli okolo Vas, ci je to skoro, alebo nie.. Asi existuje dovod, preco treba ist skor do roboty.. kamaratka isla do roboty, ked mal syn rok a dala ho do jasliciek - z rodicovskeho sa hypoteka a ucty nezaplatia...vravela, ze si sem tam aj poplakala, ze jej to je luto, ale nebolo ine vychodisko.. ja som isla do roboty ked mala dcerka takmer dva roky - ano skoro, akurat zacala blabotat, uplne uzasne obdobie, ale uz sme mali dost velke dlhy, bolo treba ist do roboty.. pozitivne bolo, ze v jaslickach mali uplne uzasne tety, ktore sa im neskutocne venovali, stale nejake nove riekanky, pesnicky, dokonca anglictina, mala to tam veeelmi rada a vzdy sa tam tesila 🙂 prve cca dva tyzdne rano aj poobede plakala, ale ako sa viac "zakukala" uz bol len usmev... a velmi dobre ju to pripravilo do skolky, je suverejnejsia a samostatna (porovnavam s prvou dcerkou, ktora isla az do skolky)
@queeeen Ak Ťa finančná situácia netlačí počkala by som aspoň do 2 rokov, ja som šla z finančných dôvodov do práce a malý do jasiel v roku a pol a prvý rok bol veru ťažký a hlavne malý bol veľmi často chorý - dr. mi vravela, že to môže byť aj psychického rázu ... na mňa tiež pozerali ako na najhoršiu mater sveta ale keď musíš tak musíš ... rozhodni sa ako uznáš za vhodné ...
Šla som do roboty keď mal malý rok. Ani nie tak kvôli peniazom ako kvôli vlastnej psychohygiene. Mám jednoducho pocit, že ženy doma s dieťaťom osprostievajú. Potom majú strašný problém zamestnať sa.
@ivianka
@misinka26
@mius.brcko
Dakujem Vam.. no mna praveze netlaci finamcna situacia len ja sa chcem venoovat aj niecomu inemu sice je pravda ze si to neviem celkom predstavit je to len teoria a preto sa aj pytam kedze ma syn 7.5 mesiaca a dlhsie ako na 2hodinky som od neho nebola takze ja len tak uvazujem 🙂 kazdopadne dakujem
Ja som sla do prace ked mala dcera pol roka, kedze matersku som mala 16tyzdnov...ale len na ciastocny uvazok, dcera bola s otcom a 2x poldna v jasliach, ked mala rok a pol bola v jasliach 2 cele dni.... kedze v zahranici je to bezne nikto sas nad tym nepozastavoval.... ale viem ze na slovensku by som bola za krkavciu matku, a vies co ti poviem okolie si nevsimaj, pre mna to bola zmena, ja iem ze niekt. mamicky sa vyzivaju v tom a nevadi im byt doma aj x rokov, ale mna to byt len doma ubijalo...takze do prace som si chodila oddychnut od rodiny a doma som potom oddychovala po praci... prve dni boli sice narocne samozrejme som rozmyslala co a ako doma ci je vsetko v poriadku , potom to preslo, dcera nebola dieta kt. byva casto chore dokonca ani neskor ked chodila uz 4 dni v tyzdni ked mala 2,5 roka...a na reci ze sa nevenujem dietatu a preco som mala dieta som mala jedinu odpoved a to ze mozno sa venujem dietatu viac ako niektora mamicka co je cely den doma, a travi cele dni na nete alebo pred telkou, lebo obccas mam pocit ze niekt. mamicky na mk, poznaju cely televizny program naspamat a takisto viem ze keby sa mi nieco stane tak sa napr. muz super postara lebo mala je naviazana rovnako na neho ako aj na mna alebo nemam problem nechat dieta same s niekym a viem ze ziadne sceny ani nic sa nebude diat, pretoze je naucena byt aj s inymi ako so mnou ....
a co sa financii tyka u nas tak muz by nas z jeho platu neuzivil, a ja z mojho ano ale kedze som zas chcela vidiet malu aj castejsie ako vecer a cez vikendy tak sme zvolili ze pojdem na ciastocny uvazok do prace...
Ja som sla do prace po 5 a pol roku na materskej a nemam pocit zeby som osprostela alebo zeby mi nieco uslo, deti som si uzila maximalne ako som mohla, brala som to skor ako vyhodu ze nemusim ist rychlo do prace kedze mnohe z kamaratiek do prace isli.... praveze mam kamosky ktore pri prvej materskej isli skoro do prace a pri druhej si to uzivaju az do konca...
Ja som sla do prace ked mal starsi 1. rok a druhy krat ked mala mladsia 7. mesiacov. Tiez nie koli financiam. U starsieho preto, ze alternativou bol blazinec. On bol neuveritelne uplakany a nespavy a ja som bola na prasky. Nasmu vztahu to velmi prospelo. U mladsej preto, ze som sa tak z muzom dohodla (on ma striedal na materskej) a uz sa tesil. Ak ta nieco zaujima, kludne napis ;0).
U nás sa chodí po roku a hotovo... Neboj, zvládneš to aj ty aj dieťa a nové poznámky si nevšímaj 🙂
@fivecat mne to pride krute odist do prace od rocneho kvoli tomu, ze bol nespavy a uplakany.Este pochopim, ked idu zeny kvoli peniazom.
@extempore a teraz cakas druhe babo🙂a mas taky divny nazor zvlastne.
@queeeen ja som bola doma dlho, lebo ma to bavilo a detsky svet mi je blizsi ako rano budit dieta nasilu poobede letiet z prace do skolky, ...chcela som si to uzit.Ak Ta to nebavi, alebo chces aj nieco ine robit vydrzala by som aspon do roku aj pol.
Ja som isla po polroku, aj kvoli financiam ale hlavne preto, aby som o robotu neprisla.U nas je tazsie najst robotu a mam ju blizko.Dceru opatrovala moja mama, zvykli sme si, museli sme.
@tyelde ja by som nechcela, aby mi niekto vychovaval dieta od roku to kolko ma potom mama casu denne na dieta?2-3 hodiny?ideal je pol uvazok ci skolka, jasle par dni v tyzdni.
Uz ideme zapadnym stylom, ze mama v praci a dieta s opatrovatelkou:(
Nikto ma nepresvedci, ze zena po roku nie je unavena a tesi sa do prace a rano oblieka mimino, aby mohla ist s usmevom do prace.Ina vec je samozivotelky ci velke splatky, ale poniektore si asi predstzvuju MD ako prechadzku rajom a, ked to tak nie je uteciem do roboty.
@queeeen vies ja viem,ze je to otravne byt doma stale varit a robit to iste tiez som tym presla, ale v praci budes mat tiez stereotyp.Po roku to zacne byt zabavnejsie dieta je lepsi partak🙂ale tak nech sa kazdy rozhodne podla srdca.Su deti co su v jasliavh od pol roka a su zive a zdrave
Ja som tretí rok doma s deťmi, mladšia dcérka má rok a tiež ma to občas ťahá do práce. No poviem si, že ma malá potrebuje a tým moje úvahy končia... Možno keby som mala mamu na dôchodku, ktorá by sa mi o malú starala, tak o tom uvažujem reálnejšie, ale nemám takú možnosť.
Ale som názoru, že každá matka sa musí rozhodnúť podľa svojej vlastnej situácie. Ak si má vypestovať neurózu preto, že je doma s dieťaťom nasilu, je sociálne izolovaná a nespokojná, potom je možno naozaj lepšie vrátiť sa do práce skôr.
je to len na tebe a ako sa citis..druhi ti do toho nemaju co hovorit, pokial to nie su buduci opatrovnici dietata samozrejme 🙂 inak sa rozhodni sama...ako tu spominali uz poniektore, tak v zahranici taky komfort ako 3 roky doma s dietatom a potom dalsie 3 s dalsim atd nemaju a akokolvek su pochybnosti co je vlastne pre dieta lepsie a malo by byt s mamou co najdlhsie atd atd, tak nemam pocit ze mali francuzi ci iri o nieco prichadzaju alebo z nich vyrastaju citovo vyprahnute deti co nemiluju svoje matky...takze toto by som neriesila..odchadzat do prace od dietata je tazke aj ked ma 3 roky, kazda mamicka ma s tym problem, nastup do skolky a odchod do prace sa riesi stale...lebo aj to 3 rocne je male...a stale je male 🙂 Urob to, co vyhovuje tebe a tvojmu dietatu a nie ako sa citili ostatni...ci co si myslia...ja mam tiez pocit, ze mamicky co su prilis dlho doma s detmi stracaju trosku predstavu o svete, znizuje sa im sebavedomie, maju problemy sa potom zamestnat...kazdopadne, vsetko je o povahe, o situacii, nie je nic cierne ani biele..ale ja schvalujem system v inych krajinach, kde matky idu ovela skor do prace a nestracaju kontakt s realitou, nestracaju pracovne navyky a netravia vsetok ca na MK hladajuc rozumy o tom ako si prilepsit na davkach a preco je taky nizky rodicak...idealny je podla mna polovicny/ciastocny uvazok...paradoxne si myslim, ze vo vela pripadov by aj mamickam pomohlo poriesit vela problemov s ich detmi ak by sli radsej do prace...psychohygiena pre obe strany, realizacia v inom ako len pri plienkach..a dietatku prospeje tiez ak sa postara viac aj otecko, babka, teta, ktokolvek...a pozri, vzdy sa da aj skusit...nezvladnete to z akohokolvek dovodu,stale mas narok na rodicak do 3 rokov...🙂
Pre mňa je zásadný rozdiel či musím alebo chcem ísť do roboty. To ako sa chodí v zahraničí je iná vec, podľa mňa máme na Slovensku jedinečnu možnosť byť s deťmi keď to najviac potrebujú, chrániť ich imunitu a pod. Chceli sme byť matkami, a mať detičky tak sa treba rozhodnúť tak aby to bolo dobré hlavne pre dieťa. Upozorňujem, že nie som biomatka či ako sa dnes matkám nadáva a je to môj postoj. Držím palce!
Znama isla, ale len na 4 hodiny, ma v okoli rodinu, maly isiel do sukromnych jasliciek, tazko povedat, niektore jasle ti vezmu az od 18mes., osobne som rada, ze som nesla tak skoro, je to obdobie rastu zubov,ale je to kazdeho rozhodnutie, rataj s tym, ze sa moc nevyspis a na plny uvazok je to dost.
Ja som isla do prace ked malá mala 11 mesiacov. Hlavny dovod boli financie a sekundarny psychohygiena
Isla do sukromnych jasli hned na cely den, na zaciatku sme si presli chorobami, pomohli aj babky a vidim teraz na nej ze jej ten kolektiv velmi prospel. Kazdy vikend sme si uzivali roznymi vyletmi, co som z RD nemohla a nemusela som obracat kazde euro. Takto som bola spokojna aj ja aj malinka. Tym ze som zmenila vzduch nebola som taka podrazdena a nervozna a popravde nazory inych mi boli ukradnute. Dala som na svoj pocit. A ked to nebude dobre rozhodnutie, mozes sa kedykolvek na RD vratit.
@queeeen ja som šla ešte skôr ako po roku na pár hodín, ale od roka som šla na polovičný úväzok ... vtedy sa mi to zdalo v pohode, s odstupom času, bolo to skoro, dieťa som si vôbec neužila, lietala som od roboty k decku a späť, všetko v pokluse a aj tak neurobila nič poriadne. Dieťa mi prestalo spávať, jesť ... no hrôza. Oľutovala som to tisíckrát, žiadne peniaze ani budovanie kariéry za to nestáli ... s druhým som bola doma 2,5 roka, paráda.
@hettinka tiez si myslim, ze je to take polovicate ani ani.Ale vela by sa vyriesilo, keby bolo u nas bezne najst si pracu na pol uvazku.A nie, ze male deti su v skolke od 7-17 hod a mama pride vyflusnuta z roboty.Pre mna bol nastup do prace a zosuladenie rodiny a povinnosti ovela horsi ako byt doma..v Rakusku, Svajciarsku je to bezne, ze maju zeny ulavy z uvazku pri detoch.Vsetko sa da, ked mate po ruke otca babky dedkov, ktori pomahaju nie vsetci maju to stastie.
obdivujem Vas ja som v roku bola uplne KO syn sa budil v noci zuby mu isli, kojila som neviem si predstavit rano ist do roboty a sustredit sa a podat nejaky vykon.
@eliska13 ja som mala pol úväzku, 3x do týždna od 7:30 do cca 13:00, takže v tomto ohlade to bolo super. Samozrejme, nosila som si domov prácu na doma, ale to sa dalo urobiť v čase, ked dieťa spalo. No napriek tomu, už to nebolo len o starostlivosti o dieťa. Mne bavila mama, takže som ju už nemohla zaťažovať cez víkendy, aby dieťa zabavila ... takže som bola v jednom kole, dosť som aj mala z toho aj zlú náladu a tak.
A to mam super manžela, ktorý ma vie vo všetkom podporiť, pomáhal, hral sa s dieťaťom.
Pri druhom som to už tak nechcela, radšej som tehotenstvo odložila na neskor, zarobila nejaké peniaze vopred, aby som mohla byť doma. A spoločenský život som riešila tak, že som šla do materského centra, ku kamoške, aj do práce za kolegami ...
@eliska13 co dodat k tomu, ze ti to pride krute neviem. Viem vsak, ze mne to neskutocne pomohlo. Moj syn prestal byt taky uplakany. Ci mu to vadilo neviem, ale myslim, ze to riesil ovela menej, ako ja. Nemam k dispozicii alternativnu realitu, v ktorej by som sa rozhodla inak, takze neviem, ci to bolo takto lepsie alebo nie. Kazdopadne, mame super vztah a je to stale velky maznak.
Ja som isla do prace ked mal syn 10m, aj koli financiam a aj koli tomu ja potrebujem byt medzi ludmi, a asi najhlavnejsi dovod nechcem dopadnut ako moja matka ktora je od 86 roku doma, porodila 4 deti a potom sa uz nezamestnala a neviem ako to nazvat spohodlnela, naco ist do prace ked ma co do ust a byvanie zaobstarane... s malym som bola doma od 22tt koli zdravotnym problemom a doteraz sme spolu, bude mat 4 roky... teraz som este doma ale okolo 1roka pojdem do prace aby sme mohli konecne do svojho, naskytla sa mi dobra praca chcem ju vyuzit
@extempore bola som doma 5 rokov,hned som sa zamestnala opat. Naopak,pred otehotnenim som uz mala pocit osprostenosti vo vtedajsom zamestnani, pre mna uz stradny stereotyp,nebyt otehotnenia,do roka najneskor by som aj tak dala vypoved.
@queeeen ty musis vediet,ci ta to naplna.. Kamoska sla po pol rok na plny uvazok,ale tam boli financie. Byvala kolegyna zas sa hrabala skoro do prace,lebo sa jej naskytla skvela prilezitost. Uz je spat na rodicaku. Sama povedala,ze ziadne peniaze,kariera jej nenahradia cas straveny s dietatom a uziva si to najviac ako sa da.
Skus zvazit kratsi uvazok a uvidis..
Moje mladsie muselo nastupit 2 dni po 3.narodeninach na cely den,no spatne som usudila,ze radsej som mala ist na urad prace a ju si nechat doma pri mne este. Napriek tomu,ze sucasna praca ma bavi.. Jednak by som mala najvyssiu podporu,jednak este b mala cas trosku dozriet. Syn siel ako 4,5 r.,lebo skor sa nedostal a mal lepsiu adaptaciu,nez ona.. Ono zavisi aj od dietatka.. Moja velmi zle prezivala moj 4dnovy pobyt v nemocnici a to bola doma s tatom a mojou mamou. Neviem si predstavit,ze by som ju pichla niekde do jasli... Mama sice chodila pomahat,ale tiez nemoze cele dni,hoci je na dochodku. Aj terae uz ore nu a mojho otca nie je jednoduche,ze musia v niektore tyzdne casto chodit po deti,nebodaj choroby,ktorych sme si jeden rok uzili pozehnane,prazdniny su uz unaveni.. A ja zas som dost nedoverciva.. Mam problem pustit nejak upratovacku si do bytu,nieto este niekoho na strazenie deti.. Prosto nie som na to zvyknuta...
Drzima paste,aby si sa rozhodla tak, ako je pre teba a dieta spravne. Ako vidis,vzdy sa da aj vratit spat. Mne na psychohygienu stacilo,ked som od roka malej zacala chodit raz do tyzdna cvicit. Kamosiek som mala kopec,s rodinou sme si tiez pokecali, muz mi rozpraval o firme,pytal sa ma na nazor,segra zas o jej robote (kde sol aj ja mala zam.pomer) takze absolutne som sa necitila odtrhnuta od reality.. A ked mi bolo tazko,lebo zle dni a pomyslela si,ach,radsej by som bola v praci, hned som sa zhacila,ze no.. Vsak by ma to pockalo a este aj vyflusnutu.. A tak aj je.. Ked deti maju zle dni,hadaju sa a pod.,som omnoho podrazdenejsia, ako ked som bola doma. Takze ja som taky opacny pripad oproti niektorym tu.
@m.i.r.i
Matky maju vacsinou omnoho lepsie pracovne navyky ako studenti po vysokych skolach,resp.vascian mladych ludi.
A ked si dakedy citam prispevkt,tak casto su pisane tymi,ktore nas odsudzuji,ze sme boli s detmi do 3rokov doma, v case,kedy by mali naplno zaberat v praci. Ja v praci nema cas ist na "kona",lebo tam pracujem a mam podat vykon. Maximalne obcas cez obednu prestavk. Tak neviem potom..ale chodit na kona pocas pracovnej doby nie je pre mna pracovny navyk.
Alebo vlastne..co si mam predstavit pod pojmom pracovny navyk? Mozn si to zle vysvetlujem..
Ja som isla do prace, ked mala dcera 1rok. Ale strazila mi ju moja mama. Ja som ju este kojila. Do skolky by som ju asi nedala, to sa mi zda skoro. Ale samozrejme zalezi aj na financnej situacie doma.